Кирил Петков обвърза сигнала на "Спаси София" за осветлението с промяна в Закона за КПКОНПИ

Премиерът Кирил Петков реагира на сигнала на Борис Бонев от „Спаси София“ за предполагаеми злоупотреби на Столична община при реализацията на обществената поръчка за уличното осветление. Министър-председателят съобщи във Facebook, че още в понеделник ще разпореди проверки по изнесените факти.

Общинският съветник Бонев заяви пред bTV в неделя, че обществената поръчка, спечелена от фирмите „Лог – Сиберия“ и „Улично осветление“, е реализирана с цени до 77 пъти по-големи от пазарните. Освен това едната изграждала улична лампа на цена 5755 лв., а другата – за четворно по-малко, 1587 лева. Някои служители по поддръжката взимали по 7000 лева заплата на месец.

Петков обвърза изнесените данни с нуждата от Антикорупционна комисия с разследващи функции.

„Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв, а от другата страна на същата улица струва 5755 лв, значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет!“, написа той.

„Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт…. Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!“, добави премиерът.

„Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти. Поздравявам Борис Бонев за тези нови публични разкрития“, съобщи Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023