Снимка: © Getty Images

Столична община не успява да покрие разходите си по репатрирането на МПС и по поставянето на скоби на нередовно паркирани автомобили в синя и зелена зона в София.

Само от началото на 2021 г. до ноември разходите на Центъра за градска мобилност (100% общинско дружество) по тези пера са над 10 млн. лв. с ДДС. Това става ясно от писма на изпълнителния директор на ЦГМ Димитър Дилчев до транспортната комисия в Столичния общински съвет, цитирани от в. „Сега“.

Размерът на глобите и по двете дейности не е променян от 2012 г. За да вземе човек автомобила си от наказателен паркинг, трябва да плати 60 лева. Себестойността на принудителното преместване на спряла в нарушение кола обаче е 105 лв. без ДДС - или 126,5 лв. с данъка.

В разходите влизат материали, заплати, осигуровки и надбавки, външни услуги и др. Принудително преместените автомобили в София от началото на миналата година към ноември 2021 г. са 32 107, което означава общ разход от над 4 милиона лева с ДДС.

Таксата за освобождаване на автомобил от скоба е 30 лева. Разходите, които общината обявява, обаче са 36,1 лв. без ДДС – или 43,32 лв. с данъка.

Броят на поставените скоби в Столична община от началото на миналата година към ноември е 140 426. Това означава, че общите разходи са над 6 млн. лв. с ДДС.

Още през 2017 г. е публикуван Одитен доклад на Сметната палата, който показва „установени слабости по контрола и отчитането на дейностите по задържане на автомобили с технически средства тип “скоба”, както и при репатрирането на МПС“. „Не са използвани всички предвидени източници на финансиране на възложените транспортни задачи, в т.ч. приходи от дейността „Платено паркиране и принудително задържане“, въпреки системно формиращия се недостиг на средства“, пише още в документа.

Последният публикуван финансов отчет на ЦГМ е от 2019 г. и в него става ясно, че нетните приходи от кратковременен престой, наказателни паркинги и други услуги се равняват на 32,827 млн. лв.

Няма обаче отделна разбивка за репатрирането на автомобили. Отчетени са разходи за „Транспортна задача“ на стойност 171,331 милиона лева – над 3 пъти повече спрямо предходната 2018 г. (вероятно репатрирането е част от разходите по това перо).

Засега управляващите в София не обявяват какви са плановете им за размера на глобите. Писмата на ЦГМ за 2021 са били представени в Комисията по транспорта в Столичния Общински съвет, но нито един съветник от най-голямата група – ГЕРБ-СДС – не е пожелал да се изкаже по темата, пише в. „Сега“.

Карлос Контрера от ВМРО (коалиционния партньор на ГЕРБ) е предложил доклад, с който да се сезира СОС, като предметът на документа „да касае само глобата за репатрирането“.

„Това, което вие предлагате, е нелогично, при положение че двете калкулации показват, че в момента действията по репатрацията на автомобили и по поставяне на скоба не могат да покрия разходите за изпълнението на тази дейност. Да се предложи увеличение на едната санкция, а на другата – не, е безотговорно и е лошо управление“, е заявил представителят на „Спаси София“ Борис Бонев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията