Столична община е на загуба от вдигането на коли с паяци и поставянето на скоби Снимка: © Getty Images

Столична община не успява да покрие разходите си по репатрирането на МПС и по поставянето на скоби на нередовно паркирани автомобили в синя и зелена зона в София.

Само от началото на 2021 г. до ноември разходите на Центъра за градска мобилност (100% общинско дружество) по тези пера са над 10 млн. лв. с ДДС. Това става ясно от писма на изпълнителния директор на ЦГМ Димитър Дилчев до транспортната комисия в Столичния общински съвет, цитирани от в. „Сега“.

Размерът на глобите и по двете дейности не е променян от 2012 г. За да вземе човек автомобила си от наказателен паркинг, трябва да плати 60 лева. Себестойността на принудителното преместване на спряла в нарушение кола обаче е 105 лв. без ДДС - или 126,5 лв. с данъка.

В разходите влизат материали, заплати, осигуровки и надбавки, външни услуги и др. Принудително преместените автомобили в София от началото на миналата година към ноември 2021 г. са 32 107, което означава общ разход от над 4 милиона лева с ДДС.

Таксата за освобождаване на автомобил от скоба е 30 лева. Разходите, които общината обявява, обаче са 36,1 лв. без ДДС – или 43,32 лв. с данъка.

Броят на поставените скоби в Столична община от началото на миналата година към ноември е 140 426. Това означава, че общите разходи са над 6 млн. лв. с ДДС.

Още през 2017 г. е публикуван Одитен доклад на Сметната палата, който показва „установени слабости по контрола и отчитането на дейностите по задържане на автомобили с технически средства тип “скоба”, както и при репатрирането на МПС“. „Не са използвани всички предвидени източници на финансиране на възложените транспортни задачи, в т.ч. приходи от дейността „Платено паркиране и принудително задържане“, въпреки системно формиращия се недостиг на средства“, пише още в документа.

Последният публикуван финансов отчет на ЦГМ е от 2019 г. и в него става ясно, че нетните приходи от кратковременен престой, наказателни паркинги и други услуги се равняват на 32,827 млн. лв.

Няма обаче отделна разбивка за репатрирането на автомобили. Отчетени са разходи за „Транспортна задача“ на стойност 171,331 милиона лева – над 3 пъти повече спрямо предходната 2018 г. (вероятно репатрирането е част от разходите по това перо).

Засега управляващите в София не обявяват какви са плановете им за размера на глобите. Писмата на ЦГМ за 2021 са били представени в Комисията по транспорта в Столичния Общински съвет, но нито един съветник от най-голямата група – ГЕРБ-СДС – не е пожелал да се изкаже по темата, пише в. „Сега“.

Карлос Контрера от ВМРО (коалиционния партньор на ГЕРБ) е предложил доклад, с който да се сезира СОС, като предметът на документа „да касае само глобата за репатрирането“.

„Това, което вие предлагате, е нелогично, при положение че двете калкулации показват, че в момента действията по репатрацията на автомобили и по поставяне на скоба не могат да покрия разходите за изпълнението на тази дейност. Да се предложи увеличение на едната санкция, а на другата – не, е безотговорно и е лошо управление“, е заявил представителят на „Спаси София“ Борис Бонев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски спешно поиска ракети с голям обсег след поредна руска атака срещу Киев

Украинската столица Киев стана мишена на пета руска атака само в рамките на две седмици

16:31 - 21.07.2024
Живот

"Tиха ваканция" - новият тренд, който изкушава хората да почиват без да си взимат отпуск

Какво стои зад "житейската философия" да отидете на почивка без да казвате на шефа си

16:20 - 21.07.2024
Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024