Борис Джонсън поставя 15 октомври като краен срок за търговско споразумение с ЕС Снимка: © Getty Images

Великобритания поставя краен срок до 15 октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Това гласят откъси от изявлението на премиера Борис Джонсън, което той ще направи в понеделник.

Кабинетът на британския-министър председател разпространи частите от решението на Джонсън. Според цитираните от BBC и The Guardian документи – ако до средата на следващия месец все още няма споразумение, двете страни „трябва да приемат това и да продължат напред“.

Друг важен елемент от позицията, която британският премиер ще обяви в понеделник, е подготвянето на нов закон, с който да се отменят ключови части от споразумението за „Брекзит“ от миналата година, пише Financial Times.

След като излезе от ЕС на 31 януари миналата година, Великобритания се намира в преходен период. Той приключва през декември, а дотогава важат настоящите правила за търговия с блока. За момента обаче няма значителен прогрес по постигането на споразумение. Обединеното кралство иска пълна самостоятелност по въпросите за държавната помощ и риболова и това е причината за застоя в преговорите.

„Ако ние не можем да се споразумеем дотогава (б.а. – 15 октомври), не мисля, че ще има споразумение за свободна търговия и трябва двете страни да приемат това и да продължат напред", гласи един от разпространените откъси, който Джондън трябва да обяви на 7 септември.

"Нашето правителство се подготвя, нашите граници и пристанища се готвят да бъдат готови за това. Ще имаме пълен контрол над законите, правилата и риболовните си пространства", пише още в разпространените откъси.

По-конкретно се очаква, че Обединеното кралство ще се споразумее с Европейския съюз по ключови въпроси като сътрудничеството в областта на науката, международните полети и наземния транспорт на стоки. Джонсън не изключва и подписване на стандартно търговско споразумение – въпросът е Брюксел да бъде готов да преосмисли позицията си.

Борис Джонсън прогнозира, че при развитие на преговори без сделка, търговските отношения между Лондон и ЕС ще са подобни като тези на Австралия. „Ако британците успеем да осъществим нещо подобно, аз ще имам пълното основание да се похваля, че сме постигнали добър резултат“.

Очаква се части от британския закон за вътрешния пазар "да елиминират правната сила на елементи от споразумението за излизане от ЕС" в области като държавната помощ и митническия контрол в Северна Ирландия, пише Financial Times, позовавайки се на трима души, имали достъп до плановете на управляващите.

Тази мярка може да подкопае споразумението със Северна Ирландия, което Джонсън подписа миналия октомври, за да избегне връщането на "твърдата граница". Сега новият ход на премиера на Великобритания предизвика гневната реакция на ирландския външен министър Саймън Ковини, който помогна в посредничеството на оригиналната „Брекзит“ сделка. Той обяви, че всяка промяна би била „много неразумна“.


Тим Дейви, който забрани на журналистите от BBC да изразяват политически позиции


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023