Снимка: © Getty Images

Великобритания поставя краен срок до 15 октомври за постигане на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Това гласят откъси от изявлението на премиера Борис Джонсън, което той ще направи в понеделник.

Кабинетът на британския-министър председател разпространи частите от решението на Джонсън. Според цитираните от BBC и The Guardian документи – ако до средата на следващия месец все още няма споразумение, двете страни „трябва да приемат това и да продължат напред“.

Друг важен елемент от позицията, която британският премиер ще обяви в понеделник, е подготвянето на нов закон, с който да се отменят ключови части от споразумението за „Брекзит“ от миналата година, пише Financial Times.

След като излезе от ЕС на 31 януари миналата година, Великобритания се намира в преходен период. Той приключва през декември, а дотогава важат настоящите правила за търговия с блока. За момента обаче няма значителен прогрес по постигането на споразумение. Обединеното кралство иска пълна самостоятелност по въпросите за държавната помощ и риболова и това е причината за застоя в преговорите.

„Ако ние не можем да се споразумеем дотогава (б.а. – 15 октомври), не мисля, че ще има споразумение за свободна търговия и трябва двете страни да приемат това и да продължат напред", гласи един от разпространените откъси, който Джондън трябва да обяви на 7 септември.

"Нашето правителство се подготвя, нашите граници и пристанища се готвят да бъдат готови за това. Ще имаме пълен контрол над законите, правилата и риболовните си пространства", пише още в разпространените откъси.

По-конкретно се очаква, че Обединеното кралство ще се споразумее с Европейския съюз по ключови въпроси като сътрудничеството в областта на науката, международните полети и наземния транспорт на стоки. Джонсън не изключва и подписване на стандартно търговско споразумение – въпросът е Брюксел да бъде готов да преосмисли позицията си.

Борис Джонсън прогнозира, че при развитие на преговори без сделка, търговските отношения между Лондон и ЕС ще са подобни като тези на Австралия. „Ако британците успеем да осъществим нещо подобно, аз ще имам пълното основание да се похваля, че сме постигнали добър резултат“.

Очаква се части от британския закон за вътрешния пазар "да елиминират правната сила на елементи от споразумението за излизане от ЕС" в области като държавната помощ и митническия контрол в Северна Ирландия, пише Financial Times, позовавайки се на трима души, имали достъп до плановете на управляващите.

Тази мярка може да подкопае споразумението със Северна Ирландия, което Джонсън подписа миналия октомври, за да избегне връщането на "твърдата граница". Сега новият ход на премиера на Великобритания предизвика гневната реакция на ирландския външен министър Саймън Ковини, който помогна в посредничеството на оригиналната „Брекзит“ сделка. Той обяви, че всяка промяна би била „много неразумна“.


Тим Дейви, който забрани на журналистите от BBC да изразяват политически позиции


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"