Тим Дейви, който забрани на журналистите от BBC да изразяват политически позиции Снимка: © Twitter.com/June Sarpong OBE

Новият генерален директор на ВВС Тим Дейви ще забрани на служителите си да изразяват политически позиции в социалните мрежи. Целта на 53-годишния ръководител е отново да направи медията „безпристрастна“. В отговор на критиките към BBC от страна на хора от двете страни на политическия спектър, Дейви призова компанията да бъде напълно „независима“.

Той встъпи в длъжност на 1 септември, а в една от първите си речи след това изтъкна, че не подкрепя промяната на модела на финансиране от лицензионна такса към абонамент. Каза, че в близко бъдеще няма да спира телевизионни и радио канали, но ако не носят „стойност“ на публиката, ще прибегне до този ход. Допълни, че ще има съкратен персонал в опит да се избегне „бюрокрацията“. Но най-много наблегна на позицията си срещу политическите публикации в социалните мрежи.

„Ако желаете да сте изразяващ мнението си автор на статии или партиен агитатор в социалните мрежи, това е ваш личен избор, но в такъв случай няма как да работите в BBC“, каза Тим Дейви пред служителите на медията в Кардиф. Той добави, че новото правило ще се прилага стриктно и всеки трябва да го спазва.

„Спешно се нуждаем от това да се върнем към безпристрастността“, смята 53-годишният ръководител. „В ерата на фалшивите новини, кампаниите в социалните мрежи, инфлуенсъри и медии-агитатори, това със сигурност е нашето време“, призова Дейви.

Думите му идват на фона на няколко публикации на служители на ВВС в социалните мрежи, които изразиха открита позиция по определени въпроси и станаха обект на критики от страна на политиците във Великобритания.

През май медията защити политическия си редактор Лаура Кюнсберг, след като тя бе обвинена, че е защитила Доминик Къмингс. Съветникът на премиера Борис Джонсън трябваше да се постави под карантина, но вместо това пътува към Дърам. Тогава Кюнсберг цитира източници, които твърдят, че Къмингс не е нарушил правилата на изолацията.

Случаят бе коментиран и от водещата на вечерните новини Емили Мейтлис, която представи цял монолог, обвинявайки правителството за реакцията му след нарушението на Къмингс. През май ВВС порица действията на журналиста и каза, че думите ѝ ще са по-удачни за коментарен текст във вестник.

А политическият редактор Люис Гуудъл бе обвинен за заетата позиция по темата за образованието във Великобритания. Той публикува статия от The New Statesman, която носеше заглавието „Как неспособността на правителството създаде едно загубено поколение“.

През февруари Андрю Нийл от ВВС бе критикуван заради проявяване на пристрастия по политически теми. Тогава той публикува коментар в социалните мрежи, че „Брекзит“ ще бъде „най-лошият кошмар за ЕС“. Месец по-късно секретарят по културата Оливър Доудън заклейми медията в провал при отразяването на деликатни теми като напускането на ЕС от Великобритания и призова ВВС да бъде по-безпристрастна.

„Най-важното е, че не става въпрос за ляво или дясно“, каза Тим Дейви. „Въпросът е да бъдем освободени от политическо пристрастие. Важно е дали хората вярват, че виждаме света от тяхната гледна точка. Нашите проучвания показват, че мнозина сочат как нашата позиция е показана от друга перспектива“.

Дейви беше генерален директор за кратко преди 8 години. Тогава наследи Джордж Ентуисъл като временен ръководител, преди Тони Хол да поеме функцията през април 2013. По това време Дейви се занимаваше с въпросите за мениджмънта в медията, а сега иска да спре известните личности да използват своя статус чрез ВВС и така да правят пари за частни компании. „Нужна е по-ясна визия на декларацията за външни интереси“, каза ръководителят, цитиран от The Guardian.

Новият генерален директор на медията не подкрепя промяната на модела на финансиране. Сега компанията събира такса от всяко гледащо телевизия домакинство във Великобритания – факт, критикуван от някои депутати. Лицензионната такса е гарантирана до 2027 г., но вече е открит дебат как ще се процедира оттам насетне.

„За да избегна всякакви съмнения, ще обявя, че не желая ВВС да се ползва с абонамент, който ще служи само на малцина“, сподели Дейви, цитиран от BBC, потвърждавайки, че не иска модел тип Netflix. „Можем да направим сериозен бизнес с този ход и подозирам, че ще се приеме добре на някои определени места. Но това просто ще ни превърне в поредната медия, обслужваща интересите на специфична група“, смята новият генерален директор.

Дейви намекна, че може да се стигне до намаляване на производството на работа, тъй като, по думите му, ВВС е достигнала пик на растежа в качеството си на традиционна линейна услуга.

„Заобиколени сме от глобални играчи с чудовищни бюджети“, каза той. „Трябва внимателно да подбираме битките си. Твърде бавни сме в предотвратяването на нещата, които не работят. Искам да помислим какво можем да сторим, ако работим само през 80% от часовете, в което работим сега“.

ВВС харчи 2,4 милиарда паунда годишно за съдържание в своите телевизионни и радио канали, както и за онлайн услугите си.

„Какво можем да спрем? Нямаме планове да закрием канали или радио мрежи в близко бъдеще. Но мисля, че този момент бележи края на линейното разширение на ВВС. Движейки се все повече към един онлайн свят, няма да се поколебаем да закрием канали, ако те не предлагат стойност на нашата публика. Ние сме добри, толкова колкото е добра стойността, предоставена на нашите зрители, слушатели и читатели“, обясни възгледите си Дейви.

Служителите на ВВС по света са 19 231, като през 2019 се наблюдава покачване на броя им с 5,6%, гласи годишният доклад на медията. Новият генерален директор съобщи, че броят на служителите обаче трябва да е по-малък. „Ще се концентрираме върху орязването на разходите, така че служителите в BBC UK ще бъдат по-малко“.

Освен всичко останало, Дейви съжалява, че ВВС „не е създала по-разнообразна организация“ от гледна точка на пол, раса, социално-икономически статус и сексуалност. Готов е да работи в тази насока и да доведе медията до позиция, в която „отразява по-прецизно обществото, на което служим“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024