"Къмингс накара хората да се почувстват като глупаци": Монологът, който свали водещата на Newsnight

"Доминик Къмингс накара хората, които се помъчиха да спазват правилата, да се почувстват като глупаци и позволи на мнозина други да приемат, че сега вече могат да ги нарушават"

Това е само част от монолога на Емили Мейтлис, ко-водеща на едно от най-авторитетните публицистични предавания на BBC Newsnight. Този коментар по повод нестихващия скандал около политическия съветник на Борис Джонсън Действията на съветника на Борис Джонсън доведоха до първа оставка в британското правителство превърна програмата в жертва на напрежението в страната.

Вълната от лични критики и обвинения в пристрастност към журналистката беше посрещната с двусмислена позиция от страна на ръководството на BBC, която беше възприета като публично порицание за екипа на собственото им предаване.

В знак на протест Емили Мейтлис слезе от ефира на британската обществена телевизия - засега само за една вечер. Но дебатът около политическия натиск и правото на информираност на обществото се възпламени с нова сила.

Newsnight има напълно легитимна причина да посвети въвеждащия монолог на политическата драма около Къмингс, с която правителството на Джонсън не успява да се справи вече цяла седмица.

На 20 май британските медии публикуваха данни за това, че съветникът на премиера е нарушил държавните заповеди за карантина. Въпреки проявените симптоми на Covid-19 той и съпругата му са пропътували над 800 км между Лондон и Дърам в началото на април. Къмингс твърди, че не е разполагал с друга възможност да осигури адекватна грижа за 4-годишния си син в столицата, затова е преценил за разумно да се премести в близост до фермата на родителите си в североизточния град.

Къмингс е организирал още едно пътуване до Барнард Касъл на 30 км от Дърам няколко дни след като е преминал през най-острата фаза на вирусното заболяване (до момента не е тестван за Covid-19, но описанието на симптомите му сочи за висока вероятност да е преживял болестта). Въпреки двукратното нарушение на карантинните правила той отказа да подаде оставка и отказа да се извини публично. Борис Джонсън също даде сигнал, че няма да отстрани най-близкия си съветник ( Да попаднеш в екипа на "злия гений" на Brexit ) заради този инцидент.

Ефектът от политическото напрежение в страната обаче е видим: според изследване на YouGov за вестник Times преднината на Консервативната партия пред Лейбъристите е паднала с цели 9% за една седмица - най-големият срив в доверието за торите от 2010 г. насам.

Разликата между двете водещи партии е намаляла от 15% до 6% заради недоволството на хората от правителствената реакция около Къмингс.

Това е и темата на откриващия коментар на Емили Мейтлис в Newsnight на 26 май:

"Доминик Къмингс наруши правилата. Хората могат да го разберат и са шокирани, че правителството не може. Колкото по-дълго министрите и премиерът ни казват, че Къмингс е действал в рамките на правилата, толкова по-гневна ще е реакцията към скандала. Той беше човекът, който "познаваше" настроението на публиката, нали си спомняте? Той поставяше лесния етикет "елит" на всички, които не бяха съгласни. Сега би трябвало да разбира общественото настроение - гняв, презрение и страдание. Той накара хората, които се помъчиха да спазват правилата, да се почувстват като глупаци и позволи на мнозина други да приемат, че сега вече могат да ги нарушават.

Министър-председателят знае всичко това, но въпреки оставката на един от министрите, растящото напрежение в парламентарната група, драматичното ранно предупреждение за спад в общественото доверие и дълбокото национално безпокойство, Борис Джонсън предпочете да го игнорира. Тази вечер ще обсъдим какво ни казва тази сляпа лоялност за механизмите на "Даунинг стрийт" 10. Очаквано, няма да можем да разговаряме с представител на правителството, но това няма да ни спре да задаваме въпросите си".

Думите на Мейтлис предизвикаха толкова силен ефект, че ръководството на BBC се принуди да публикува отговор на критиките срещу нея. Депутатът от Консервативната партия Даниел Каучински обяви, че е отказал покана за участие в Newsnight, защото смята водещата за "агресивна, ненужно груба, пристрастна и нападателна до заплашителна степен".

Вместо да защитят професионалната позиция на журналистката, ръководителите на BBC заемат страната на онези, които обвиняват Мейтлис в изразяване на лични пристрастия, а не в представяне на факти.

"BBC трябва да поддържа най-високите стандарти за безпристрастност в новинарската си продукция. Прегледахме целия епизод на снощния Newsnight, включително откриващия сегмент, и макар да вярваме, че предаването съдържаше честна, разумна и взискателна журналистика, чувстваме, че трябваше да положим повече усилия за изясняване на това, че въведението е обобщение на въпросите, които ще обсъждаме в останалата част от предаването, с всички съответни доказателства. По начина, по който беше формулирано въведението, смятаме, че то не отговаря на стандартите ни за нужната безпристрастност. Служителите ни получиха напомняне за насоките на работа", се казва в изявлението на BBC по повод коментара на Емили Мейтлис за Доминик Къмингс. Клипът с нейния коментар е свален от Twitter-профила на BBC Politics.

Двузначната позиция на медията е последвана от решението на водещата да не участва в новия брой на Newsnight.

Според източници на Telegraph Мейтлис е била крайно разочарована от публичното порицание на BBC и е поискала да бъде заменена от друг журналист.

"Много благодаря на моята приятелка и отлична колега Кейти Разал, че пое предаването тази вечер. Направи го, защото помолих да ме освободят за този брой - знам, че програмата ще бъде поверена в най-добрите ръце", написа журналистката в Twitter, като изрази благодарността си за обществената подкрепа след коментара по повод Къмингс.

Guardian посочва, че "огромното мнозинство от хората, работещи за предаването, са застанали твърдо зад Мейтлис и редактора Есме Рен". Позицията на ръководството на BBC е разгневила членовете на екипа на Newsnight.

Политическият редактор на предаването Люис Гудол публично защити професионализма на Мейтлис. Той изрази мнение, че скандалът около коментара й е отлична новина за Доминик Къмингс и кабинета, тъй като отмества общественото внимание в друга посока.

В нейна защита се обявиха и хора от Лейбъристката партия, както и лидерът на Либералдемократите Ед Дейви, които дават монолога на Мейтлис като пример за журналистика в полза на обществото.

Хартата на BBC, с която се въвеждат правата и задълженията на обществената медия, гласи, че тя трябва да "прави всичко възможно да гарантира, че противоречивите теми се отразяват с дължимата безпристрастност в новините и другите предавания".

Професионалните насоки на BBC изискват от журналистите да не изразяват лично мнение по актуални теми или въпроси от сферата на публичната политика.

Непрекъснатият натиск от всички страни на политическия спектър спрямо BBC затрудняват все повече журналистите от медията да спазват правилата на кодекса за поведение, без да изневеряват на професионалния си дълг да съобщават фактите, да изясняват истината и да поставят важните въпроси. Обвинения е имало както от дясно, така и от ляво.

Кой има проблем с журналистите? - кризата около Мейтлис съвсем не е прецедент. През февруари 2020 г. акредитираните журналисти от най-големите британски медии напуснаха демонстративно един от работните брифинги на "Даунинг стрийт" по повод Brexit заради спрения достъп до залата на някои репортери.

Още тогава част от медиите посочиха Къмингс като причина за проявата на двоен стандарт от страна на администрацията - по негово нареждане министри от кабинета не участват в определени предавания, а на всички правителствени служители е забранено да общуват неофициално с журналисти.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Любов по време на пандемия: Топ епидемиологът, който наруши собствените си заповеди


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023