Снимка: © Getty Images

Великобритания стана свидетел на първа оставка в кабинета на Борис Джонсън. Министърът за Шотландия – Дъглас Рос, се оттегли в знак на протест срещу действията на главния секретар на премиера Доминик Къмингс, който наруши забраната за свободно придвижване по време на блокадата, наложена заради пандемията Covid-19.

Къмингс напусна столицата през март и пътува до провинцията, за да закара децата си при своите родители заради опасения, че съпругата му е болна от Covid-19. На следващия ден самият съветник на Джонсън показа симптоми на заболяването и се постави под карантина. Малко преди това самият премиер бе постановил хора със симптоми да не излизат от домовете си.

Във вторник Къмингс защити своите действия, а Рос му отвърна: „Намеренията му може да са били добри, но реакцията към тези новини показва, че интерпретацията на г-н Къмингс относно съветите на правителството не е споделяна от мнозинство от хората“.

„Имам избиратели, които не успяха да кажат „сбогом“ на своите хората, които обичат. Семейства, които скърбяха заедно. Хора, които не посещаваха болните си роднини, защото следваха препоръките на правителството“, каза още подалият оставка министър.

„Не мога с чиста съвест да им кажа, че са били в грешка, а един висш съветник в правителството е бил прав“, сподели Дъглас Рос.

Борис Джонсън благодари на министъра за Шотландия и каза, че съжалява, че той повече няма да изпълнява тази функция.

Самият Къмингс се изправи пред огромен натиск да подаде оставка след действията си, но каза, че те са били „разумни и законни“.

„Като баща, моят инстинкт е винаги да правя най-доброто за сина и съпругата си“, отговори Дъглас Рос. „Имахме късмета да не се заразим с този ужасен вирус, но ако се бяхме разболели, бяхме подготвени да следваме правителствените препоръки и да останем у дома, за да спрем разпространението на вируса“.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Да попаднеш в екипа на "злия гений" на Brexit

Кой има проблем с журналистите?

Любов по време на пандемия: Топ епидемиологът, който наруши собствените си заповеди


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина