Борислав Сарафов отново поиска оставката на Ясен Тодоров

И.д. главният прокурор Борислав Сарафов е поискал за втори път от Висшия съдебен съвет да отстрани Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба.

БНР съобщава, че гласуването за поста на Ясен Тодоров е насрочено за сряда, 19 юли.

Сарафов беше негов пряк началник в НСлС, докато през май 2023 г. внезапният му обрат срещу Иван Гешев не го постави в конфликт с Тодоров - формално, заради несъгласувани медийни изяви след взрива край Ярема.

Всъщност Тодоров се оказа по-лоялен на Иван Гешев отколкото на Сарафов в конфликта между двете лобита в прокуратурата. В един от безкрайните публични епизоди на взаимни обвинения между тях се оказа, че зам.-директорът на НСлС обидил ръководителя си в общ чат на службата, където написал "мишките първи напускат кораба".

Той беше и човекът, който е довел прословутия израелски експерт по боеприпасите на мястото на експлозията и разпространяваше предварителни оценки за мощта на взрива пред медиите.

Първият опит на Сарафов да се освободи от Тодоров през ВСС се провали, след като се оказа, че всички назначения в следствената служба се правят само по искане на главен прокурор - какъвто Сарафов все още не беше към онзи момент.

Междувременно Ясен Тодоров се оплака, че бил следен от дронове през терасата на вила, която ползвал със съпругата си почти всеки уикенд, докато Борислав Сарафов сам си поиска охрана от Министерството на правосъдието, твърдейки, че се чувства заплашен от Иван Гешев.

Кой е Ясен Тодоров?

Тодоров беше избран от Висшия съдебен съвет за зам.-директор на НСлС в края на 2021 г. (с единодушно решение на прокурорската колегия), но кариерата му в съдебната власт започва още по-рано.

През 2012 г. той стана член на ВСС от парламентарната квота, след като беше предложен от тогавашната ПГ на "Атака". По време на мандата си той оглавяваше и Етичната комисия на ВСС въпреки скандалите, в които беше намесено и неговото име.

През 2015-2016 г. той беше споменат в изтеклите записи на Владимира Янева (осъдената бивша ръководителка на Софийския градски съд) и Румяна Ченалова (съдия, отстранена от длъжност, впоследствие станала кандидат-депутат на "Възраждане"). Тодоров беше посочван от тях като "един от "двамата души, които държат съвета" и около които "са лобитата" - заедно с Димитър Узунов.

За няколко години Тодоров се върна на работа като следовател в Софийската градска прокуратура, преди отново да се озове на ръководен пост - а от думите на Сарафов излиза, че е довереното лице на Иван Гешев в НСлС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024