Борисов: Аз съм убеден, че правителство няма да има Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

ГЕРБ няма да изтегли проектокабинета си начело с Росен Желязков, но според Бойко Борисов - "правителство няма да има" след последните скандали в Народното събрание.

"Ще изтърпим обидите, ще изтърпим всичко, което ще изговорят днес колегите. Длъжни сме за пред нашите избиратели, пред които ще се явим и ще настояваме да гласуват повече", каза той пред журналисти в парламента.

Гласуването и дебатите са насрочени за 13 ч. В момента ГЕРБ няма заявена подкрепа от никой друг извън ДПС, а групата на ДПС е разтърсена от вътрешния разрив между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Доган всъщност е изпратил послание до депутатите си да не подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, но Пеевски отказва да се съобрази с това разпореждане.

Бойко Борисов също използва медиите, за да предаде сигнал към ДПС, като няколко пъти натърти, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинет с втория мандат - т.е. с мандат на Движението.

Той отказа да коментира скандалите в ръководството на ДПС: "Не ми е работа и не ме интересува".

Колкото до третия мандат - там Борисов беше доста по-уклончив, но накрая все пак каза, че и този сценарий няма да се случи.

"ГЕРБ е длъжен да предложи свое правителство. Времето е за държавници. Листопадите в другите партии не ни касаят. И се надявам в 13 ч. да има държавници, а не лидери, които си спасяват партиите на гърба на дъжравата. Поехме целия риск, цялата отговорност. Много ясно сме заявили, че ние няма да подкрепим втори мандат. Трети е нещо имагинерно, това е отговорност на президента, на кой ще го даде никой не знае. Ще имаме възможност да слушаме внимателно мотивите, с които не искат да подкрепят правителство. И може би със същите мотиви ще откажем да подкрепим тях", каза още Бойко Борисов.

Той обърна атаките си срещу ППДБ, като ги обвини за това, че нито един инфраструктурен проект не е задействан в последните години, а дори терминалът за втечнен природен газ в Александруполис не може да заработи - и междувременно "руската газ си тече и към днешна дата по 12 млн. кубика на ден минават през Кулата".

"Наводниха му умишлено тръбите, ако не умишлено, е от некадърност - за да тече изцяло руски газ. България губи като акционер стотици хиляди на ден. Месеци наред вече", каза още той, след което опита да пришие ППДБ към "Възраждане" заради общото гласуване на всички срещу ГЕРБ и ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Киър Стармър е новият британски премиер. Кой кой е в кабинета му?

За първи път жена ще управлява Министерството на финансите на Великобритания

19:19 - 05.07.2024
Важно днес

Съдът отказа да разгледа иск на държавата срещу Васил Божков за близо 630 млн. лв.

Даден е ход на първото голямо наказателно дело срещу бизнесмена

18:34 - 05.07.2024
Важно днес

Охранител на "Делта гард" е пребил млад мъж в "Кайт бар" на Къмпинг Градина

От бара потвърждават за "превишени права и безразсъдно поведение на служител от охранителна фирма"

17:05 - 05.07.2024
Спорт

УЕФА отстранява турския голмайстор Демирал за два мача от Евро 2024 след скандал

Мерих Демирал ще пропусне мача от четвъртфиналите в събота

17:04 - 05.07.2024
Важно днес

Как "Здрави момчета с черни тениски" контролират движението на Дунав мост-2

Шофьорите са отклонявани от пътя, за да спрат на частен паркинг срещу такса

16:13 - 05.07.2024