Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов ще проведе разговор с вицепрезидента на ЕК Маргрете Вестагер по повод сделката, с която купи акции на Първа инвестиционна банка, за да увеличи капитала й. 

Вчера минаха аукционите. С комисар Маргрете Вестагер довечера имам разговор, за да можем да сме сигурни, че абсолютно всичко, което касае Банковия съюз - това е най-важното за българите - е наред. Продължаваме да прибираме стотици милиони от КТБ и от други фондове, които бяха изнесени, а в същото време Банковият съюз гарантира това да не може да се случи. Затова е този контрол на Европейската централна банка. За банковата ни система това е изключителен успех и дисциплина и в същото време гаранции за вложителите в банките", каза Борисов, цитиран от БНР във Варна. 

Участието на държавата в изкупуването на акции в Първа инвестиционна банка беше оповестено в сряда от министъра на икономиката Емил Караниколов. 

Делът на държавното участие все още не е обявен публично, но една от двете сделки в сряда е била за 108 млн. от общо 110 млн. права. Ако до 25 юни те бъдат платени на емисионната им цена от 196 млн. лв., купувачът ще получи дял от 26,18% от капитала на банката. 

Опитът за привличане на инвестиции от ПИБ започна още през май, но до този момент нямаше интерес към сделката заради почти двойно по-високата цена (5 лв.) на новите акции от борсовата им стойност (около 2,60-2,70 лв.). 

Причината за включването на държавата в аукциона е, че увеличението на капитала на ПИБ беше едно от последните условия за влизането в Банковия съюз и ERM II. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“