Борисов даде задача на ГЕРБ да работят за американски реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Още утре да внесете проекторешение - за да използваме този парламент да свърши нещо полезно - за 7-ми и 8-ми с нови реактори в АЕЦ "Козлудуй", каза днес Бойко Борисов. "AP-1000, за да може, когато излязат от експлоатация 5 и 6 блок на "Козлодуй" след 10-15 години, да можем веднага да си заместим мощността. Това е диверсификация - два нови реактора"

"AP 1000 е много добър реактор", продължи Борисов.

"Така или иначе вече имаме споразумение за гориво с "Уестингхаус", искам да проверите полския модел. Да се направи едно междуправителствено споразумение с Щатите, да се внесе, защото иначе времето си минава, а това, което ние сме направили, то влиза в сила и дава добри резултати."

И искам да внесете предложението още утре, защото партията на Промяната е обезглавявала енергетиката, каза още Борисов.

Истината е, че още през 2014 г. бе сключен договор между проектната компания на АЕЦ "Козлодуй" и “Уестингхаус" за строителство на 7-и блок на централата с технологията АР1000. Въпреки това, нищо не беше задвижено, но за сметка на това беше възроден проектът за АЕЦ "Белене", заради който България изхарчи напразно в следващите години два милиарда лева. Това стана след загубено арбитражно дело, на което беше отсъдено, че трябва да изплатим руските реактори, които бяха поръчани за АЕЦ "Белене"

Инвестиционното предложение за 7 блок беше одобрено от министъра на околната среда и водите още през 2015. Обжалването му пред административния съд отне 4 години, но в крайна сметка ВАС потвърди окончателно законосъобразността му.

После още веднъж - през 2016-2017 г. - бяха подготвени параметри и протоколи на договор между АЕЦ "Козлодуй" - SPIC Китай - "Уестингхаус". И отново не беше задвижено нищо.

През 2019 г. в изпълнение на европейските директиви за диверсификация на енергийните ресурси АЕЦ "Козлодуй" сключва договор с “Уестингхаус” за анализ на възможността и последващо лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво за 5-и енергоблок. За подписването на договора обаче отново трябваха няколко години.

Проектът за 7 блок разполага с одобрена оценка за въздействието на околната среда, разрешение за изработване на подробен устройствен план и има утвърдена площадка с решение на Агенцията за ядрено регулиране.

Алтернативите, по които беше направен технико-икономически анализ за обосноваването на изграждането на новата мощност по договор с „Уестингхаус Електрик”, бяха две: да се използва оборудването, което България получи за проекта "АЕЦ Белене", или да работи с изцяло нови реактори по американската технология АР-1000. След избухването на войната в Украйна, първият вариант стана невъзможен.

Изведнъж в средата на октомври 2020 г. Борисов обяви обаче, че правителството иска да направи новата ядрена мощност в централата с "коренно различна технология от досегашната".

"100% диверсификация, както направихме с газта. Разработваме система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани в ЕС, но се работи по тях. Това ще е някъде 2027 г., живот и здраве", обяви той, докато разхождаше двама министри и ръководителите на профсъюзите на площадката при Козлодуй.

Днешното му завръщане към концепцията за AP-1000 е трето поредно.

росен христов на среща на министрите на енергетиката в брюксел Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ "Козлодуй"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024