Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ "Козлодуй"? Снимка: © Getty Images
  • Ще има ли България алтернативно ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2024 г. или ще продължи да е зависима от Русия - това е новият ключов въпрос за енергийната сигурност - след газа.
  • Единствената компания в света, която има съвместими касети гориво за АЕЦ "Козлодуй" - независимо от Русия, е "Уестингхаус".
  • “Фраматом” е другият колос в бизнеса с ядрено гориво. Техният график за ускорено проектиране, лицензиране и доставка на алтернативен, напълно независим от руски технологии тип ядрено гориво, е 2030 г.
  • Диверсификацията в енергетиката не е само конкурентна цена, но и бягство от монопола, изнудването и шантажа.
  • Големият проблем на България сега в енергетиката и в политика се нарича "компетентност".

Използването на енергийните ресурси за геополитика не е новост. Едва през 2009 г. енергийната гео игра пряко засегна България - тогава Русия спря природния газ на България за първи път. После направи отделен газопровод за Турция и българските транзитни пари се изпариха. (Това отне време, но се случи през 2020 г. - б.р.).

Настоящият президент на Русия Владимир Путин знае още от падането на Берлинската стена, че газът и ядреното гориво са икономическо оръжие.

Първа се усети Украйна като премина за половината от ядрените си реактори от руско към американско свежо гориво, с риска от някои начални проблеми.

През това време Москва имаше една цел - да направи най-голямата европейска икономика - Германия - изключително зависима от руския газ. И я постигна като подкрепяше зелените движения, техните антиядрени протести и искания за закриване на ядрените централи. Така руският газ (чрез който в Германия се произвежда и ток - б.р.) остана доминиращ в германската енергетика и тя падна в лапите на "Газпром".

Странен германски прагматизъм и лицемерие - да затваряш ядрени мощности и да гориш въглища в ТЕЦ-овете повече от преди - само за последните няколко години са увеличени СО2 емисиите с по 3-4%.

От германския егоизъм съществено пострада съседна Полша - като загуби достъпа и транзита по газопровода "Ямал". Полша започна да търси изход за защита на енергийната си сигурност като даде своя принос в намаляване на СО2 емисиите в общия контекст на климатичните проблеми. И Варшава реши - ще замества въглищните си централи с нови атомни електроцентрали, засега вероятно с 4 блока по 1100 MW всеки. Просто Полша знае какво иска, има визия и я изпълнява. И не обича да е зависима. Все пак там бе създадена "Солидарност"!

Решението не е изненада - поляците ще строят АР1000 на "Уестингхаус". Според САЩ, Китай, европейските специалисти дори в България, а вече и Полша това е най-доброто технологично постижение в света от поколение III+ реактори 1000-1200MWe.

Как се прави проект за най-технологичния реактор в света? Привлича се най-знаещия в сферата - името му е Хауърд Браши. Браши си подбира екип и работи 10 години. Обикаля света, търси най-оптимални решения, търси мнението на независимите регулатори с поглед в бъдещето, на оператори и човешкия фактор, на всички налични технологии, използваеми в цивилната и военна индустрия, но с изисквания за ядрената енергетика.

И екипът създава изцяло нов проект за АЕЦ, базиран на прости, но изключително сигурни пасивни системи за безопасност, отговарящ на най-съвременните технологии и осигуряващ максимална маневреност на товара, което е ключово за работата в паралел с ВЕИ. Този проект вече е успешно внедрен в реална експлоатация, като първоначалните технологични проблеми са решени. И Китай, който е единствената страна с възможност за реално сравнение на всички най-нови проекти за АЕЦ в света, определя АР1000 за най-добрия проект и залага за бъдещото си развитие на ядрената индустрия на АР1000 или на базирани на него варианти.

Интересното е, че АР1000 влиза в Европа за втори път. Да, за втори път.

Първият път бе в България. Вторият сега е Полша.

През 2014 г. бе сключен договор между проектната компания на АЕЦ "Козлодуй" и “Уестингхаус" за строителство на 7-и блок на централата с технологията АР1000. Резултатът досега - договор има, начало няма.

После още веднъж - през 2016-2017 г. - бяха подготвени параметри и протоколи на договор между АЕЦ "Козлодуй" - SPIC Китай - "Уестингхаус". И пак нищо.

Причината да е "пак нищо"? Русия не даде.

"Възкръсна" руският проект АЕЦ "Белене", за който бе направен типичен руски модел на офериране – нереално ниска цена, с която Москва да спечели “открития” международен търг, и след това представяне на допълнителни разходи, чрез които цената почти се удвоява. Ние трябваше да платим, а те да разделят парите. Т.е. целуваш ръка, за да ти дадат от твоите пари за “джобни”. Винаги моделът е еднакъв.

В случая със 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и АР1000 – такъв модел няма. Има фиксирана цена и много работа за вършене. Ако работиш висококачествено - печелиш добре. Но “джобни” няма.

После за 2-3 години лъгахме и американците, и китайците и си повярвахме, че сме много хитри. Сега да видим кого и как ще излъжем за горивото на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"?

През 2019 г. в изпълнение на европейските директиви за диверсификация на енергийните ресурси АЕЦ "Козлодуй" сключва договор с “Уестингхаус” за анализ на възможността и последващо лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво за 5-и енергоблок.

Дали през 2024 г. ще бъде заредено ядрено гориво на “Уестингхаус” на 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", или ще се повтори случаят с (не)строителството на 7-и блок, ще се разбере още в края на тази година, а може би и по-скоро. Рискът да е второто е пак защото Русия/"Росатом"/ТВЕЛ* е против. Независимост сме искали - как така?

Има обаче една голяма разлика между 2014 и 2022 г. и тя се нарича компетентност.

През 2014 г. директор на АЕЦ "Козлодуй" бе вероятно най-качественият специалист в ядрената енергетика в България - Иван Генов, а в периода 2009 - 2014 г. имаше министри на енергетиката със специализации и обучение в Германия, Австрия, САЩ и Франция, търсещи нашето добро място в европейската енергетика. Те осъзнаваха необходимостта от диверсификация дори преди незаконното анексиране на Крим и доста преди войната в Украйна. Просто защото имаха компетентност, независимa от партийната им принадлежност. Така се стигна до споменатия вече договор за строителство на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" с технологията АР1000.

Да погледнем сега трогателния настоящ служебен министър на енергетиката Росен Христов, който искрено се тревожи за възможността “Уестингхаус” да произведе и достави ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" без никаква зависимост от руски технологии. Да погледнем и всякаквите съветници, зам.-министри и инженери от АЕЦ "Козлодуй", които забравиха колко пъти ходиха в Истанбул за срещи с руския доставчик на ядрено гориво. Дали разговорите са били само за наука - не знаем.

В този хор има и изключения. Дано ги послушат.

Тези истории за 7-и блок и за диверсификацията на ядреното гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", за съжаление, показват една дълбока провинциалност. Дълбока незрялост да се работи в сложна среда. Дълбока неграмотност за държавно управление и защита на националния интерес. Не става дума дори за визия, става дума за по-малко глупост и за това да се спазват европейските директиви.

Разбира се, че в двете истории има икономически интереси на “Росатом” и “Уестингхаус”.

Нали не си мислите обаче, че българският АЕЦ е центърът на вселената. В света има 437 реактора. Може би поне 420 са в експлоатация. “Уестингхаус” осигурява гориво за над 50% от тях. Т.е. категорично над 210. И ще спечели “милиарди“ от доставките за 1 реактор за България, иначе ще фалира?!

А за “експертите”, които предричат затваряне на АЕЦ “Козлодуй", ако се премине към алтернативно ядрено гориво на “Уестингхаус”, трябва да е ясно, че в бизнеса с ядрено гориво репутацията е най-важният актив и никой световен доставчик, включително “Уестингхаус”, няма я рискува, за да сключи още един договор за един блок.

Същата е ситуацията за “Росатом” - и там става въпрос в по-малък размер за краен продукт и в по-голям - за процеса на обогатяване на горивото до 3-5% - като за АЕЦ, за граждански цели. Да, става въпрос за пазар и всеки реактор е важен. Но така ставаше въпрос и за газа, докато го спряха. Тогава се размърдахме.

Диверсификацията не е само конкурентна цена, но и бягство от монопола, изнудването и шантажа, крачка към сигурността и гарантирането на предвидимост.

Тук въпросът е ние какво искаме. Ние сме лицензирали руското гориво, което сега е заредено в 5-и енергоблок, ние сме лицензирали и друг тип руско гориво, което е заредено на 6-и енергоблок. Направили сме го, защото сме искали.

Ние сме ги поканили и сме платили за това. И те са дошли и пак за 3-4 години са извършили необходимите анализи по безопасност, получили са одобрение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и сега след някои начални проблеми осигуряват светлина на България.

Ние сме поканили “Уестингхаус”, защото това е единствената компания в света, която има доказан в реална експлоатация алтернативен тип ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000. И това е алтернатива, гарантираща 100% диверсификация от текущия (руски) доставчик.

Половината ядрени блокове в Украйна (от типа на 5-и и 6-и енергоблок в АЕЦ "Козлодуй") работят - ако не са бомбардирани, и го правят с ядреното гориво на “Уестингхаус”.

“Уестингхаус” е доставила и заредила повече от 1 700 касети в Украйна, което отговаря на почти 40 години експлоатация на 5-и енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”.

Всяка друга компания, ако започне сега процес за разработване и лицензиране на ядрено гориво за реактори като тези в АЕЦ “Козлодуй", ще е готова към 2030 г.

От френската компания “Фраматом” - друг колос в бизнеса с ядрено гориво, представиха точно такъв график за ускорено проектиране, лицензиране и доставка на алтернативен, напълно независим от руски технологии тип ядрено гориво за АЕЦ "Темелин" (реактори ВВЕР-1000) преди месец на конференция в Чехия. Ще са готови през 2030 г.

Чудесно - ще има алтернатива и за 6-и енергоблок. Защото това е сложен процес, пряко свързан с безопасността на АЕЦ, и както винаги европейските компании са по-бавни от американските. В Европа сега се сетиха какви са мераците на политическа Русия. Ами като на Сталин, пардон, Путин, му хрумне да спре не само доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" по море и река, а също и със самолети, тогава какво? Стоим на тъмно? Крещящият бизнес (защото има и друг - некрещящ и работещ) ще остане без „помощи“ .

Колкото до интересите на Русия, те от векове са еднакви: изнудване и подчинение. Особено по високите етажи на българския така смело наречен "политически елит".


* Горивната компания ТВЕЛ е руска компания за ядрен горивен цикъл със седалище в Москва.

** Авторът Свилен Спасов е доктор на техническите науки и член на Европейския съвет за външна политика. Създател е на пoредицата книги “Власт и отговорност”, заедно с издателство "Сиела". Работил е по/за проекти с "Шел" (Холандия), "Уестингхаус" (САЩ), "Камел Леърд" (Великобритания) , "МакДермот" (САЩ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024