Александър Николов vs. Росен Христов: "40 руски лъжи... ци" в 20-минутно интервю

Вече по традиция - бившият министър на енергетиката Александър Николов oтговори пространно на служебния си наследник на поста Росен Христов, след като последният се появи в "Защо, г-н министър" по бТВ в неделя. Николов откри "40 руски лъжи...ци" в 20-минутното интервю с Христов и заключи, че "НЕма такъв министър".

Контрааргументите на Николов срещу твърденията на Росен Христов в ефир са по целия конспект в случващото се в енергетиката.

  • Като се започне от казусите около АЕЦ "Козлодуй" и решението на служебната власт да отмени решение на Министерския съвет за забрана ядрената централа да продължи да работи с руски или свързани с Русия фирми;
  • мине се през цените на тока и газа;
  • и се стигне до проекторешението, с което служебната власт иска да позволи на "Лукойл" в България да изнася горива, произведени от руски нефт - въпреки влизащото в сила европейско ембарго от декември заради войната в Украйна.

Твърденията на министъра как това не би било нарушение на общата европейска политика срещу Москва и дерогацията, която България получи за внос на суров руски нефт до 2024 г. днес бяха недвусмислено опровергани и от Европейската комисия.

Александър Николов започва изложението си така: "Трудно се подреждат глупостите и лъжите по тежест и мащаб (вече). Затова, хронологично", като за база използва цитати на Христов по минути в интервюто.

Какво се случва с АЕЦ "Козлодуй"

Първата тема е АЕЦ "Козлодуй" - покрай новината от последните дни, че 6-и блок е спрян заради проблем с охлаждането. Христов твърди, че "за момента нямаме финансови загуби".

Николов пита: "Пропуснатите ползи от 1020+ МВта или над 24 000 МВТч дневно не са финансови загуби?! А случайно АЕЦ "Козлодуй" налагало ли му се е да купува количества от БНЕБ (енергийната борса - б.р), за да задоволи насрещни договори?

Последното е предупреждение - повече информация се очаква скоро да излезе чрез парламентарния контрол, а изчисленията на бившия министър сочат, че "пропуснатите ползи - тоест загуби, биха били минимум 20 млн. лв. в добрия сценарий.

Той пита и кой е бил ангажиран с ремонта на блока на централата.

Действията на Министерския съвет да отмени решението на предишното правителство централата да търси свежо ядрено гориво от компании, които не са руски или свързани с Русия, Росен Христов мотивира с участие на "Фраматом" в търг, заедно с "Уестингхаус". И твърди по отношение на първата компания: "Фраматом" е ЕС компания, но е закупила лиценз и технология от Русия".

"Всъщност лесно може да се провери и собствеността на компанията, която НЕ Е само и единствено френска. Удобно ли се забравя за “съсобствениците” или… е просто некомпетентност?!", пита на свой ред Николов. Според него твърденията за "ограничаване конкуренцията" са поредна лъжа и припомня, че Европейската комисия вече е сезирана, защото е в разрез със документите RePowerEU, свързани с отърваването от руски зависимости в енергетиката.

Бившият министър припомня, че производителите на ядрено гориво за вида реактори, които има в АЕЦ "Козлодуй", към момента са два:

  • руската ТВЕЛ, от която сме напълно зависими засега,
  • "Уестингхаус", за чието гориво текат процедури по тестване и сертифициране от три години.

"Напъването на служителите на руската федерация е за да може втората да бъде спряна и да се откаже от България. Толкова е простичко", пише Николов. Припомня още, че "Фраматом", която работи с ТВЕЛ, сама е признала, че към 2024 г., когато трябва диверсификация на горивото за 5-и блок в АЕЦ, ще има само тестови касети. Тоест - при търг, спечелен от компанията, "Козлодуй", няма да има друг избор, освен да продължи да е зависим от руското свежо гориво до 2028 г.

Николов напомня, че обясненията на Христов как бил създаден "компетентен център в Българския енергиен холдинг" по темата е нонсенс като онзи "Щаб за борба с хаоса и разрухата", защото точно две институции отговарят за експлоатацията и сигурността на ядрено гориво - и това са ползвателят (АЕЦ) и регулаторът (Агенцията за ядрено регулиране).

Цените на тока: Като не можеш да управляваш собствения си двор - виновен е ЕС

По отношение на цените на тока Николов нарича лъжа и твърдението, че пазарът на ток у нас е свързан с европейския и "няма как да се движи по различен начин” (по Христов): "Има как, най-малкото защото текущо пазарът ни е свързан ефективно до Унгария и в посока юг до Гърция (индиректно южна Италия) и не зависи от останалите европейски държави. Обаче… зависи от огромното количество вътрешно предлагане и начин на управление на дружествата под БЕХ. Когато не можеш да си управляваш собствения двор - виновни са ЕС".

Другата актуална тема е измислената от служебната власт, но скоропостижно оттеглена "реформа" за битовия ток, чиято първоначална идея бе да има различни тарифи при потребление под и над 800 киловата месечно.

На обвинението на Христов, че "средата не е била готова за експертен разговор", и затова "реформата" е оттеглена, Николов пита:

  • Откъде се появиха тези 800 кв-та обща консумация?
  • Какъв % от домакинствата се обхващат и с каква сезонност?
  • Защо няма приложена предварително оценка на енергийна ефективност?
  • Защо вместо да се обхваща под 1% от консумацията не приложихте същото към производителите с гарантирани цени на изкупуване?

Ще изнасяме руския нефт и горивата на "Лукойл? Защо това е небивалица (както каза и ЕК)

Спорните аргументи, с които служебният кабинет се готви да отмени забраната за износ на горива на "Лукойл" - въведена от предишния кабинет заради ембаргото над руския нефт от 5 декември, и изричното условие на дерогацията за България до края на 2024 г. заради вътрешния пазар на родната рафинерия, са следващата тема.

Европейската комисия вече оспори версията на Росен Христов как България може да изнася руското си гориво

Александър Николов използва цитатите от министъра: “Забраната е голяма опасност България да остане без гориво и да внасяме гориво от съседни държави” и “Ако не се изнася, няма за България”, за да ги постави под съмнение: "Тук ще помълча минута в знак на почит към макроикономическия гений. Значи, ако произведеното в България остава за България, то за България няма да има нищо". Николов припомня, че България ще може да внася руски петрол по море по-дълго от останалите в ЕС само заради вътрешния си пазар - в противен случай ще бъде нарушена дерогацията, разрешена от Брюксел.

Според него по време на интервюто си при Мария Цънцарова Росен Христов звучи като служител на "Лукойл". Николов цитира думите му “ние започваме да пълним хранилища” и пита какви са тези "хранилища за горива", защото този тип суровини и продукти стоят в данъчни складове.

И продължава с репликата на Христов “Изключително е важно да работи "Лукойл", изключително е важно да работи ефективно”. Коментарът на Николов: "Потвърждавам мнението си, че в стола седи или техен служител, или най-малко консултант, защото очевидно е наясно, че рафинерията текущо не работи ефективно".

По отношение на цените на горивата у нас, за които Христов казва пред bTV, че “са най-ниските в Европа”.

Николов заявява, че това е спекулация. И го обяснява така: "Цените, когато се наблюдават в цялостен процес следва да включват акцизи, мита и ДДС. Хайде сега да видим къде тези елементи са най-ниски в цяла Европа?! Мдам, правилно. В България. Тоест, хайде да не си приписва заслуги някого, защото фискът събира най-нисък налог от крайния ползвател".

Цената на газа или "глупост след глупост" или "лъжа след лъжа"

“Това го постигнахме с много усилия и въвеждането на конкурентни процедури” и “Самият факт, че ОТВОРИХМЕ преговорите с "Газпром" принуди останалите да се конкурират с тях”- казва o]e Росен Христов вече по темата с ниската цена на природния газ.

Тук Александър Николов буквално разнищва казаното в няколко точки. Първо: конкретен пример за "конкурентни процедури" така и не последва, а преговорите с "Газпром" не са “затваряни” - последното предложение към руската компания, която едностранно спря доставките по дългосрочния договор е от страна на "Булгаргаз". И отговор така и никога не последва. "Те не отговаряли, ама останалите в пазара не знаели. Сериозно ли?! Те сигурно не знаят въобще за политиката на Русия към Европа… вероятно за тях е и новина войната в Украйна", коментира по този повод бившият енергиен министър.

В останалите точки Николов припомня цялата хронология с отказаните от служебния кабинет 7 танкера, опита на Росен Христов да саботира завършването на гръцката връзка, а оттам и доставите на пълния обем евтин азерски газ, твърдейки, че "няма такова нещо" - въпреки че има документи. По думите на бившия министър редовното правителство бе договорило достатъчно количества за "до края на мандата на служебния кабинет".

За по-ниската цена на газа сега причините са очевидни и те нямат общо с действията на властта в момента - топло време, рецесия, и драстично увеличени количества на втечнен газ, изпращан към Европа.

В твърдението на Христов от интервюто, че "Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, на които икономиката просто отказва да ги купува и плаща”, освен лъжа има и новина, казва Николов:

"Първо някой бил отказал да плаща. Има ли проблем "Булгаргаз" със събираемостта на средства?! Видял ли е министърът, че всъщност ръстът на индустриалното производство в България през този период е най-високия в целия ЕС?! И как така, ако е имало хаос и разруха, въпреки че единствено Полша и България усетиха какво е да се спре газоподаване в рамките на 24 часа, "Булгаргаз" не загуби пазарен дял и успя да изпълни всичките си заявки?! Все… трудни за министъра въпроси".

В реални числа от примерите на Николов се вижда, че във времената, когато газът на европейските борси е най-скъп с пикови стойности над 360 евро МВч, цената в България, приета от КЕВР, е много по-ниска, а ножицата между борсовата и регулираната у нас цена след идването на служебния кабинет и действията му се стеснява - макар и при ниски борсови цени, които нямат нищо общо с действията на служебния кабинет.

По повод твърдението на Росен Христов, че “Може да бъде доказана щета за стотици милиони" - по адрес на предишните управляващи, които били договаряли пряко доставки на газ "през посредници" (които всъщност са търговци - б.р.), Александър Николов е лаконичен - споменава само чл. 286, алинея 1 от Наказателния кодекс.

А тя гласи: Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

Припомняме, че темата с газа беше отнесена съм "надлежния орган" прокуратурата - в това число и от представители на ГЕРБ. А обвиненията на Христов за щетите за милиони се появи като заглавие от въпросното му интервю на много места, включително и в сайта на bTV.

Един от изводите на бившия министър след целия сюжет звучи така: "Как пък все така теми с “руска” хронология станаха “политизирани”?! То не беше "Газпром", не беше "Лукойл", не беше ТВЕЛ. Дали пък няма нещо общо с … “корпоративна история”?! Докога, сър?

А за финал на изложението си по повод интервюто на Росен Христов, Николов припомня онези думи на "любимия им Ленин" за ролята на полезните идиоти.

Александър Николов изнесе урок на МЕ как да защити "Булгаргаз" пред Русия и уличи Стефан Янев в зависимости

Александър Николов: Твърденията на служебния кабинет могат лесно да бъдат опровергани

Александър Николов: Русия използва природния газ като политическо оръжие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024