Борисов е готов на "голяма отстъпка" за МВнР: Габриел премиер, но и нов външен министър за ГЕРБ Снимка: © ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е склонен да отстъпи в спора между ГЕРБ и ПП-ДБ за това кой ще контролира Министерството на външните работи след ротацията. Той вече не настоява Мария Габриел да държи едновременно постовете на премиер и външен министър, но иска друг кадър на ГЕРБ да оглави външното министерство.

"Ние в този кабинет имаме само едно министерство - МВнР. Ако не искат Мария Габриел ние ще излъчим друг министър в министерството, в което ние сме се разбрали с тях. Това е единственият вариант", заяви той.

Борисов намира новото си предложение за "голямо отстъпление за ГЕРБ". До него изглежда се е стигнало, след като вчера партийният лидер е провел "приятелски и уютен" разговор със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков. От изказването на Борисов не стана ясно дали двамата лидери са обсъждали новия вариант.

"Кирил Петков не е потвърдил нищо, но аз така разбирам формулата на такова сложно управление - разговори, диалог, отстъпки", каза той.

Въпреки това лидерът на ГЕРБ не пропусна възможността да атакува партньорите си, като изрази недоволство от изказванията на Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" по-рано в четвъртък сутрин. Бориславова подчерта, че нито една европейска страна не си позволява да съвместява постовете на премиер и външен министър и каза, че казуса с МВнР е "типичен герберски маниер за водене на преговори с опит всичко да се взриви".

Новият вариант на Борисов обаче показва, че не е готов да отстъпи поста на Николай Денков. И все пак той не смята, че може да се стигне до разпадане на кабинета и предсрочни избори.

"Всеки ден с Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Пеевски идва. Обикновено всеки идва с Делян Пеевски и водят изключително приятелски разговори. Данчо Йорданов и Асен Василев са неразделни. Два месеца не си говорех с Кирил Петков и ми го доведе Данчо Цонев да се сдобряваме".

Депутатът от ГЕРБ каза, че повече няма да позволява на ПП-ДБ да използва "целия комфорт на подкрепата на ДПС", а в същото време да излиза, че лично той я осигурява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024