Борисов: Готов съм да си тръгна по всяко време Снимка: © Булевард България
  • Премиерът Бойко Борисов обяви, че е предложил на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да подаде оставка като ръководител на Министерски съвет, а да запази коалиционното правителство до края на мандата на 44 Народно събрание.
  • Лидерът на ГЕРБ заяви, че не се притеснява от служебен кабинет на Румен Радев, а от евентуалната липса на работещ парламент през есента и зимата.
  • Борисов призна, че партийните структури имат нужда от сериозна реформа, като заговори за "дерибеи по места" и обвини част от активистите си, че са се "отлепили" от това, което мислят гражданите за ГЕРБ.
  • Това е първата им национална конференция след началото на антиправителствените протести.

Можете да гледате запис от събитието тук и да прочетете акцентите от изявлението на Борисов по-долу:

12:46 - "Един ден повече не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат"

"Не ви казвам нищо днес, защото и сутринта говорих много с Каракачанов и Симеонов, надявам се да намерим варианти. Ясен ли съм? Никога не съм ви подвел. Затова ГЕРБ винаги е печелила избори. Ние сме партия, която е създадена от народа. Нашата сила са хората. Един ден повече не трябва да стоим в управлението, ако хората не ни искат.

Ще проведем много разговори с вас, искам да мислите, да разговаряте с хората, защото много от вас са се отлепили от това, което хората мислят за нас по места. Това го казвам, когато всички социологически агенции показват, че сме първа политическа сила в най-тежкото ни време", каза Бойко Борисов.

12:45 ч. - Аз съм готов по всяко време да си тръгна

"Правил съм го, готов съм и по никакъв начин не искам да има напрежение заради мен. Не съм Радев, да се радвам, когато хората се бият по улиците. Ако ние сме толкова силни и единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство. Страх ни е? От кой? Ние сме в такава ситуация, че или органите на реда трябва да ги караме да работят маса време, или ние да пазим дисциплина, за да не ни

Какво не сме направили добре, вижте градовете? Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще предложа варианти. Включително вариант аз да си тръгна и да остане правителството. (реплики от публиката "Недей!")

Ние трябва да поработим със структурите. На места има дерибеи, където, ако не се намеся лично, ще продължим да страдаме.

Аз държа на подписа си и ще убеждавам коалиционните партньори. Тогава правителството може да остане и да има парламент. Имаме всякакви варианти и трябва да работим върху тях. Не съм човек, който може да се опиянява от масата. Имаме да направим много работи в партия ГЕРБ. Маса от обвиненията срещу нас са правилни. Но това може да стане само на място с хората.

Още днес щях да кажа датата, в която да подам оставка. Но искам да разговарям с моите колеги и приятели. Трябва да осигурим сигурността. Идват много тежки месеци. Не ви казвам нищо днес, защото и сутринта говорих много с Каракачанов и Симеонов, надявам се да намерим варианти. Ясен ли съм? Никога не съм ви подвел. Затова ГЕРБ винаги е печелила избори. Ние сме партия, която е създадена от народа", каза Борисов.

12:39 ч. Ние от ГЕРБ няма да правим коалиция с ДПС и БСП

Не желая по никакъв начин държавата да бъде разединена. Да бъда разединител. Имаме коалиционни партньори и споразумение. По него сме записали, че трябва да изкараме мандата. На толкова много контрабандисти, олигарси им нарушихме комфорта и милиардите. Ние от ГЕРБ няма да правим коалиция с ДПС и БСП. Нашите примливи партньори са "Патриотичният фронт" и СДС. Не знам дали Христо Иванов, който се има за десен, си дава сметка, че връща на власт точно хората, срещу които се бори. Аз си давам сметка, и ГЕРБ като партия няма да допусне тези коалиции, каза Борисов.

12:35 - Проблемът не е служебното правителство, а липсата на Народно събрание след оставка

Не вярваме на Радев, но нямаме никакъв проблем със служебното правителство. Само че без Народно събрание не може да се обяви извънредно положение, ако пандемията наесен нарастне. Не могат да се вземат заеми. Не могат да се правят промени в законите. Не могат да се удължават срокове за данъци, ТЕЛК и др. Ако се открие лечение с ваксина, Народното събрание може да даде правомощия на здравния министър да участва в споразумение. Няма как да се направи актуализация на бюджета, няма да се приеме и нов бюджет за 2021, каза Борисов.

12:33 ч. - "Не моят подпис стои под указа за Гешев"

Единственото, което не сме направили, е да издигнем кандидат за главен прокурор от правителството или ГЕРБ. Представете си сега Емо Радев (евродепутат от ГЕРБ, юрист) да беше сега главен прокурор. Не моят подпис стои под указа за назначаването на Иван Гешев, а този на Румен Радев.

12:30 ч. - Скандиранията прекъснаха за кратко речта на Борисов.

"Ние не сме отишли на никой да пречим нито на пленума, нито на Бузлуджа. Важни са темите - на протеста на БСП имаше маса руски знамена. Те не видяха ли какво се случи на протестите в Русия, как се разправят по улиците с тях. Други бяха с американски знамена, не видяха ли как се разправят в САЩ", каза той.

12:26 ч. Премиерът излиза на сцената под възгласи "Бойко"

"Искам да помоля тези, които правят провокациите, да не ги правят, защото няма нищо по-добро от демокрацията и хората да изразяват своята воля. Това е наше право и за това сме се борили.

Защо избрахме Тех парка? Тук е най-явно какви промени се направиха - от едни казарми тук се строи най-големия суперкомпютър на Балканите, автомобилен клъстър, представителство на Световната банка. Какво биха могли да представят нашите опоненти в алтернатива на това? Сега спират движението по магистрали, но преди нямаше какво да блокират".

Когато беше финансовата криза, успяхме не само да запазим държавата, но и в последните 3 години да вдигаме БВП с милиарди на година. Винаги сме били в двойката или тройката на най-бързо развиващите се държави по Евростат. Много усилия вложихме и имаме най-малък външен дълг с Естония. Има ли значение да нямаш задължения или да имаш огромен дълг? Нали младите хора ще трябва да ги платят тези пари? Ние се справихме най-добре и с пандемията, най-бързо пуснахме хората, за да защитим и психическото им здраве, и за да заработи икономиката. Затова толкова много заложихме на възнагражденията на хората от първа линия.

12:25 ч. - Какви са исканията на протеста, според Красимир Каракачанов

"Не съм чул от тези, които викат "Оставка" - какво ще бъде това ново правителство? Каква е програмата му? Какво правим с въпросите, които са важни за нацията, а не ги чувам на протеста? Реформа не е да искаш въвеждането на еднополовите бракове, каквото чувам от един от участниците. Какво правим с демографската катастрофа в България?", попита вицепремиерът по отбраната.

"Искам да чуя какво искат да се промени. Знам какво не им харесва. На част от нас нещата не им харесват, но не чувам как искат да бъдат променени. Няма да цитирам нито Гьоте, нито Шекспир, нито Аристотел. Но в политиката има 2 вида политици - такива, които са готови да се жертват за нацията и държавата, и политици, които жертват нацията и държавата заради себе си. Моят въпрос към всички вас е - вие от кои политици сте? Какво трябва да свършим в останалите месеци, кои части от общата програма трябва да извадим като приоритети и да ги поставим пред обществото", каза той.

12:18 ч. - "Христо, нямащ харизма, бе, чоджум, няма как да станеш"

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен (бивш дългогодишен член на ДПС) излезе на сцената:

25 години говорихме за единство по етнически принцип. Настъпи момента да не бъдем обединени по етнически принцип, а по национален принцип в българска партия - ГЕРБ. Чуваме едни свиркаджии, които се опитват да узурпират властта. Тази държава е на всички българи и има законно избран премиер. Той се казва Бойко Борисов. 20 години той дърпа каруцата, навсякъде се появява той. Няма да забравя как дойдохте в Хитрино, няма да забравя стотици неща, които направихте за България. Бъдете сигурни, че българският народ няма да го забрави. Дойде време ние да работим повече от нашия премиер, за да покажем единството на нашата партия", каза той.

Хюсмен се обърна към лидера на "Да България" Христо Иванов с думите: "Христо, нямащ харизма, бе, чоджум, няма как да станеш".

Сигурно някой ден ще сдадете властта и ще напуснете политиката, но аз ви гарантирам, че този ден не е дошъл, той е далеч, каза Гюнай Хюсмен.

12:07 ч. - "Тази история нямаше да е възможна в никоя друга формация"

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков разказва личната си биография и посочва, че тя е станала възможна само заради това, че партията му е дала шанс за успех.

"Роден съм в семейство на миньори, внук на жепейци, завърших в родния Благоевград, а сега представлявам интересите на 7 млн. българи в Европейския парламент. Тази история нямаше да е възможна в никоя друга формация, партия, проект или както се наричат нашите опоненти, където трябва да си внук на тежък номенклатурен кадър".

"Време е да вдигнем глава, а не юмрук. България не е блато, а райска градина, която иска много работа. Има ли проблеми? Да, разбира се. Можеше ли да вземем по-добри решения? Да, разбира се. Длъжни ли сме да чуем хората? Да, длъжни сме. В политиката последното нещо, което трябва да правиш, е да се опитваш да се харесаш на всички. Но си длъжен да работиш за всички", каза той.

12:05 ч. - Председателят на СДС Румен Христов излезе на сцената с патерици

Лидерът на СДС (коалиционен партньор на ГЕРБ) Румен Христов призова симпатизантите на ГЕРБ да запазят десницата на власт и след изборите. Той нарече партиите от "Демократична България" - "Отечествен фронт" - и попита "Какви коалиции ще има, ако те спечелят изборите. Кой ще е министър-председателят? Каква ще е данъчната политика? Как ще се справят с Covid-19, отговори няма. Остават месеци до изборите, всички десни формации да се съберем и да заведем България там където й е мястото - пълноправен член на ЕС".

12:00 ч. - Кметът на Дулово Юксел Ахмед

"Гласовете за партия ГЕРБ в Дулово растат в геометрична прогресия. Категорично отхвърлям твърденията на политици като Христо Иванов за задкулисни договорки с ДПС. Дулово показа, че такива договорки с ДПС няма. Тези резултати успяхме да ги постигнем с работещ екип в общините, които искаха да превърнат Дулово от частен град - бастион в град, достоен за жителите му. Тези резултати нямаше да са налице, ако не беше помощта на правителството.

Единствената партия, която може да осигури достоен живот на нашите деца и община, е партия ГЕРБ, а не други, които се опитват да се докопат до властта".

11:50 ч. - Събранието започва с реч на кмета на Враца Калин Каменов

"Опитът за превръщането на кризата от здравна в политическа може да доведе до тежки последствия, които отговорните граждани трябва да избегнем. Затова сме се събрали днес по покана на премиера Бойко Борисов, за да заявим, че искаме предвидимост и стабилност за нашата страна.

По-мъдрите от нас са казали, че да си силен, означава не да умееш да не падаш, а да умееш да ставаш. Виждам тук професионалисти, хора с професии, спечелили голямо доверие в работата си с правителството. Имаме доверието на нашите съграждани и избиратели. Затова искам да ви призова да сте малко по-смели, с повече самочувствие и увереност. Бъдете смели, не се отказвайте, не позволявайте гласът ни да бъде заглушен от свирките и виковете на онези, които няма да носят отговорност. Някои от тях ще си заминат в държавите, в които живеят. Някои ще разберат, че не могат да носят отговорност на плещите си.

Не трябва да позволяваме държавата да върви назад"

11:00 ч. Събранието се провежда на открито, на терена на София Тех Парк, а активисти на партията от цялата страна вече пристигнаха в столицата.

На конференцията участват и кметове на ГЕРБ, както и министри от партията - вкл. Томислав Дончев, Данаил Кирилов и др. В София Тех Парк е и председателят на 44 Народно събрание Цвета Караянчева.

Очаква се реч на премиера Бойко Борисов пред симпатизантите на партията.Събранието на ГЕРБ не беше анонсирано за медиите, а за него се разбра ден по-рано от изтекли указания до областните координатори на партията за мобилизация на симпатизантите.

В района на зала "Арена Армеец" и Тех парка се провежда протест под надслов "Масова конференция за оставка". Движението на автомобилите се възпрепятства от протестиращите, в района има задръствания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024