Управляващото мнозинство създава комисия за контрол на евросредствата след обвинения към ПП-ДБ Снимка: © Булевард България

Управляващото мнозинство ще предложи създаването на нова парламентарна комисия, която да извършва контрол и надзор над средствата, получавани от Европейкския съюз. За това се разбра първо от изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

По думите на Пеевски всичко по темата за европейските средства ще мнава през парламента и финансирането на проекти ще се гледа внимателно. В Народното събрание вече има подкомисия, която отговаря за това, но идеята сега е тя да стане редовна парламентарна комисия. Сред вносителите на проекта за решение, освен Борисов и Пеевски, е и съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Атанас Атанасов.

Двамата представители на ГЕРБ и ДПС са разговаряли с премиера Николай Денков, както и със съпредседателя на ПП Кирил Петков. Поводът са плановете на правителството за разпределяне на европейските пари за заетостта във въгледобивните райони. В сряда от ГЕРБ-СДС обвиниха партньорите си от ПП-ДБ в схема за милиарди, като твърдят, че евросредства в размер на 1,7 млрд. "са дадени на фирми, които никой не знае откъде и кога дойдоха, как са участвали на търг и защо са били избрани".

Депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев каза, че партията се е запознала със списъка от фирми, които ще бъдат подкрепени с парите, и "зад някои от тях прозират ясно имената на спонсори на управляващите от ПП-ДБ". Темата пряко засяга проектите за териториални планове за справедлив преход на въглищните региони, които трябваше да бъдат приети от Министерския съвет в сряда, но гласуването им беше отложено за по-късно през седмицата.

Пред журналисти Борисов прочете две изречения от документите, които притеснили депутатите в неговата партия. Едно от тях е "въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени".

"Сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там", каза лидерът на ГЕРБ.

Другото притеснение е свързано с "формален процес на избор и оценка": "С това ние не сме съгласни, затова ще има комисия в парламента, която да разгледа всички тези неща, защото целта на териториалните планове е подпомагане на местата, където има проблем. Академик Денков ме увери, аз му вярвам, че още в петък на Министерски съвет тези изречения ще изчезнат. Тогава всяка компания ще се явява, ще участва по трите основни принципа на ЕК. Аз мисля, че е неволно допусната грешка, така ми се иска да мисля", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024