Борисов изненадващо се появи на среща с Ердоган в Турция

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Турция. Информация за пътуването на бившия премиер не беше съобщена предварително, а срещата им стана ясна заради пряко включване във Facebook-профила на Борисов.

"Радвам се, че сте в добро здраве, кондиция, и че толкова добри взаимоотношения между България и Турция. И се справихме с миграцията благодарение на помощта на Турция, и "Балкански поток" направихме, магистралите "Марица" и "Тракия", и всичко така... Благодаря", каза Борисов при появата си в резиденцията на турския държавен глава в Истанбул.

Ердоган използва случая, за да обяви, че "страната с най-добра миграционна политика беше Турция".

"Моят верен приятел и добър брат Бойко, много добра политика реализира спрямо миграцията. Взаимоотношенията бяха добри и г-н Бойко Борисов постави пред ЕС каква е реалността на миграционната политика между България и Турция. Ние нямаме право да притискаме и злепоставяме България по миграционната политика. Взаимоотношенията по тази политика ще продължат и занапред. Нашите граници ще бъдат така пазени така, както досега бяха пазени", казва Ердоган.

По време на включването президентът на Турция се обърна и към "целия български народ по повод предстоящите парламентарни избори".

"Първо да са живи и здрави, и успех на тези избори на моя приятел", казва той според думите на преводача на място*, след което Борисов заявява, че "българските мюсюлмани са мост на приятелство между двата народа".

* В прессъобщението, което ГЕРБ публикуваха малко след видеовключването, думите на Ердоган са представени без коментара "успех на моя приятел", а по следния начин: "На целия български народ пожелавам успех на тези предстоящи избори и всички да са живи и здрави".

Това е първата вузита на Бойко Борисов в Турция след края на мандата му. За последно той беше в Анкара през март 2020 г. при неуспешния опит да договори от името на ЕС прекратяване на мигрантския натиск към гръцката граница, малко преди Covid-пандемията.

Колкото до Реджеп Тайип Ердоган - това е неговата втора среща с политически лидер от България в рамките на предизборната кампания. В началото на юни той прие и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в Истанбул.

Ердоган се включи и задочно в националната конференция на ДПС през декември 2020 г.

Причината за изненадващата визита на Борисов била „да не се допусне хората в Турция да бъдат монополизирани само от една политическа партия“ (б.а. - ДПС), каза в неделя зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.


Борисов се срещнал с Ердоган, за да не позволи на ДПС "да монополизира вота" в Турция

Разследването на АКФ: Яне Янев описва списъка за бърз контрол, депутатите на Пеевски и "Златният век"

Вярно или не: Само в Турция нямало да се гласува с машини на 11 юли?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024