"Питам ЦИК – защо със специално свое решение допусна само избирателите в Турция да се радват на привилегията да гласуват с хартиени бюлетини, а за всички нас, останалите български гласоподаватели, се поставя задължението да гласуваме с машина, изключение правят само най-малките секции?"

Това е въпросът, който председателят на КОД и бивш здравен министър Петър Москов постави на Централната избирателна комисия в петък, седмица преди края на предизборната кампания. 

Внушението, че избирателите в Турция се ползват от извънредни изключения от Изборния кодекс, се лансираше и от представители на "Българските патриоти" (ВМРО, НФСБ, Воля), които опитаха да обжалват пред ВАС откриването на допълнителни секции в съседната страна - без успех, след като съдът потвърди законността на решението на ЦИК. 

Вярно ли е обаче, че само в турските секции ще се гласува с хартиени бюлетини въпреки промените в Изборния кодекс? 

Отговорът ще разочарова любителите на конспиративни теории. В сайта на ЦИК може да бъде открит пълният списък със секционните избирателни комисии извън страната, при които ще се използват машини. 

Общият брой на секциите в Турция е 112. От списъка се вижда, че в 49 от тях ще има поне една машина за гласуване - вкл. в осем секции в Истанбул, в още толкова в Бурса, в шест секции в Чорлу, в генералното консулство в Одрин и др.  

В 20 секции са предвидени по две устройства заради вероятността за събиране на повече от 500 избиратели на 11 юли - такъв е случаят в един от трите пункта в Анкара, в Бурса, Гебзе, Ескишехир, Измир, Къркларели, Люлебургаз, и др.

За сравнение: броят на откритите секции във Великобритания на предстоящите парламентарни избори е 135. В 56 от тях ще се гласува машинно, а в девет секции ще има и по още едно устройство заради очаквания висок брой избиратели. 

Как се решава къде ще има машини за гласуване зад граница? 

Практиката за гласуване с електронни устройства не само в България, но и в изборните секции в чужбина, беше въведена с последните промени в Изборния кодекс, които влязоха в сила през май 2021 г. 

Машините се прилагат навсякъде освен в секциите в страната с по-малко от 300 регистрирани избиратели или при гласуването в болници, социални домове, подвижни урни и др. 

Извън страната трябва да се гласува с машини в секциите, за чието откриване са получени повече от 300 заявления, или в секциите, където са гласували повече от 300 избиратели на последните избори (т.е. на 4 април). 

На изборите на 11 юли в чужбина ще се използват общо 421 машини, които ще се разпределят в 273 задгранични секции. В най-натоварените от тях е предвидено да се включат по две устройства за гласуване. 

Машините няма да покрият всички места, в които българските граждани по света ще могат да гласуват. Цялата сума на секциите извън страната е 784, т.е. в поне 65% от чуждестранните изборни секции няма да могат да се ползват електронни устройства за гласуване.

С други думи, "привилегията" за ползване на хартиени бюлетини съвсем не е ограничена само до Турция, а засяга стотици други секции по света. 

Например - в Сърбия и в Северна Македония не са предвидени машини за гласуване в нито едно населено място, там българските граждани използват само хартия. В Гърция машините ще са общо шест и всички са концентрирани в секции в столицата Атина. В САЩ ще има само 21 устройства за гласуване при общо 57 секции, а в Русия то ще е само едно и ще се намира в посолството в Москва. В Германия обаче има общо 95 машини за гласуване при 117 секции заради високата активност в страната на 4 април. 

Причините за разминаването между големия брой секции и малкия брой машини в чужбина са две.

Първо, възможно е избирателите по тези места да са твърде малко. 

Вторият вариант е тези секции да не са съществували по време на последните парламентарни избори на 4 април и за тях да не са подадени над 300 заявления от желаещи гласоподаватели - т.е. да не отговарят на изискването на Изборния кодекс за задължително машинно гласуване. 

Ако на миналите избори можеше да се гласува в 464 секции по света (и това беше рекорд в историята на провеждането на парламентарния вот), то сега броят на задграничните секции е с 69% по-голям. 

Изборният кодекс от май 2021 г. премахна досегашната забрана да се отварят повече от 35 секции в държави извън ЕС (именно това създаде възможността за разкриване на нови пунктове за гласуване във Великобритания и Турция на 11 юли). 

Отделно - ЦИК вече открива автоматично секции и в онези места, където поне 100 български граждани в чужбина са гласували на избори в последните пет години (от 11 юли 2016 до 11 юли 2021). 

И още - допълнителни секции можеше да се отворят и по желание на местните общности по света, ако е изпълнено условието да се подадат поне 40 заявления за гласуване преди крайния срок. 

Именно възможността за автоматично разкриване на нови секции доведе до по-малкия брой на подадените заявления за гласуване от българи в чужбина в сравнение с 4 април. Сънародниците зад граница не са длъжни да се регистрират предварително, за да могат да упражнят правото си на глас.  


КС отхвърли жалбата на ГЕРБ: Машинното гласуване не нарушава конституциятаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни