"Питам ЦИК – защо със специално свое решение допусна само избирателите в Турция да се радват на привилегията да гласуват с хартиени бюлетини, а за всички нас, останалите български гласоподаватели, се поставя задължението да гласуваме с машина, изключение правят само най-малките секции?"

Това е въпросът, който председателят на КОД и бивш здравен министър Петър Москов постави на Централната избирателна комисия в петък, седмица преди края на предизборната кампания.

Внушението, че избирателите в Турция се ползват от извънредни изключения от Изборния кодекс, се лансираше и от представители на "Българските патриоти" (ВМРО, НФСБ, Воля), които опитаха да обжалват пред ВАС откриването на допълнителни секции в съседната страна - без успех, след като съдът потвърди законността на решението на ЦИК.

Вярно ли е обаче, че само в турските секции ще се гласува с хартиени бюлетини въпреки промените в Изборния кодекс?

Отговорът ще разочарова любителите на конспиративни теории. В сайта на ЦИК може да бъде открит пълният списък със секционните избирателни комисии извън страната, при които ще се използват машини.

Общият брой на секциите в Турция е 112. От списъка се вижда, че в 49 от тях ще има поне една машина за гласуване - вкл. в осем секции в Истанбул, в още толкова в Бурса, в шест секции в Чорлу, в генералното консулство в Одрин и др.

В 20 секции са предвидени по две устройства заради вероятността за събиране на повече от 500 избиратели на 11 юли - такъв е случаят в един от трите пункта в Анкара, в Бурса, Гебзе, Ескишехир, Измир, Къркларели, Люлебургаз, и др.

За сравнение: броят на откритите секции във Великобритания на предстоящите парламентарни избори е 135. В 56 от тях ще се гласува машинно, а в девет секции ще има и по още едно устройство заради очаквания висок брой избиратели.

Как се решава къде ще има машини за гласуване зад граница?

Практиката за гласуване с електронни устройства не само в България, но и в изборните секции в чужбина, беше въведена с последните промени в Изборния кодекс, които влязоха в сила през май 2021 г.

Машините се прилагат навсякъде освен в секциите в страната с по-малко от 300 регистрирани избиратели или при гласуването в болници, социални домове, подвижни урни и др.

Извън страната трябва да се гласува с машини в секциите, за чието откриване са получени повече от 300 заявления, или в секциите, където са гласували повече от 300 избиратели на последните избори (т.е. на 4 април).

На изборите на 11 юли в чужбина ще се използват общо 421 машини, които ще се разпределят в 273 задгранични секции. В най-натоварените от тях е предвидено да се включат по две устройства за гласуване.

Машините няма да покрият всички места, в които българските граждани по света ще могат да гласуват. Цялата сума на секциите извън страната е 784, т.е. в поне 65% от чуждестранните изборни секции няма да могат да се ползват електронни устройства за гласуване.

С други думи, "привилегията" за ползване на хартиени бюлетини съвсем не е ограничена само до Турция, а засяга стотици други секции по света.

Например - в Сърбия и в Северна Македония не са предвидени машини за гласуване в нито едно населено място, там българските граждани използват само хартия. В Гърция машините ще са общо шест и всички са концентрирани в секции в столицата Атина. В САЩ ще има само 21 устройства за гласуване при общо 57 секции, а в Русия то ще е само едно и ще се намира в посолството в Москва. В Германия обаче има общо 95 машини за гласуване при 117 секции заради високата активност в страната на 4 април.

Причините за разминаването между големия брой секции и малкия брой машини в чужбина са две.

Първо, възможно е избирателите по тези места да са твърде малко.

Вторият вариант е тези секции да не са съществували по време на последните парламентарни избори на 4 април и за тях да не са подадени над 300 заявления от желаещи гласоподаватели - т.е. да не отговарят на изискването на Изборния кодекс за задължително машинно гласуване.

Ако на миналите избори можеше да се гласува в 464 секции по света (и това беше рекорд в историята на провеждането на парламентарния вот), то сега броят на задграничните секции е с 69% по-голям.

Изборният кодекс от май 2021 г. премахна досегашната забрана да се отварят повече от 35 секции в държави извън ЕС (именно това създаде възможността за разкриване на нови пунктове за гласуване във Великобритания и Турция на 11 юли).

Отделно - ЦИК вече открива автоматично секции и в онези места, където поне 100 български граждани в чужбина са гласували на избори в последните пет години (от 11 юли 2016 до 11 юли 2021).

И още - допълнителни секции можеше да се отворят и по желание на местните общности по света, ако е изпълнено условието да се подадат поне 40 заявления за гласуване преди крайния срок.

Именно възможността за автоматично разкриване на нови секции доведе до по-малкия брой на подадените заявления за гласуване от българи в чужбина в сравнение с 4 април. Сънародниците зад граница не са длъжни да се регистрират предварително, за да могат да упражнят правото си на глас.


КС отхвърли жалбата на ГЕРБ: Машинното гласуване не нарушава конституциятаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тясно партийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023