Борисов към екоминистъра за Рила: "Вземи си мента, глог и валериан и се разбери със Зелените" Снимка: © Getty Images

"В момента, в който започва да се прави: "Ама защо се прави". Досега: "Защо нямаше точно определени пътеки", сега: "Защо ще ги има."" - с тези думи министърът на околната среда и водите Емил Димитров се оплака на днешното заседание на правителството от спирането на проект за почти 12 милиона лева в Национален парк "Рила".

Прекратяването на работата там бе предизвикано от сигнал за използването на багери и тежка строителна техника в района на едно от Седемте рилски езера - Бъбрека.

Двамата с премиера Бойко Борисов, който нареди спирането на проекта, влязоха в дискусия по въпроса. Преди това министър-председателят аргументира решението си по следния начин:

"Това са такива кътчета и места, които багери, валяци, чакъл. Каквито и да са добронамерени подбудите има начини и инструмент да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мен ме дразни."

Димитров обясни, че действията в Рила и в няколко други паркове са с цел да се спаси природата, като се изградят определени пътеки с парапети:

"Тези пътеки трябва да ги има. Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем и след една година да дойдете да кажете: "Ама защо ги няма тези пътеки. В цял свят е така", добави той и каза, че също не желае да се използват багери в планината и е възможно реализирането на проекта без тежка техника.

"Ама направете ги," отвърна Борисов. "И аз съм ги виждал тези пътеки в цял свят. Съберете се със Зелените, разберете се, нали уж всички милеем", заяви Борисов, като препоръча промяна на подхода в работата със Зелените:

"В началото няколко мои министри тръгнаха така остро с археолози, след това седнаха, разбраха се, работим прекрасно на всичките ни обекти. Опитайте с по-разбираем тон. Седнете на чай - билков, липов. Вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете, пари сме дали, Седемте рилски езера горе да станат красота. Не се инатете", каза той.

"Ще работя законосъобразно, резултатът знам какъв е", завърши разговора Емил Димитров.

Дейностите по проекта са спрени до приключване на проверката, която трябва да установи дали се спазват всички разпоредби и стандарти.

Проектът "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" е одобрен през август 2018 г. и е с 5-годишен срок на изпълнение. Една от дейностите по проекта е опазване, поддържане и възстановяване на природни местообитания, включително рехабилитация и изграждане на противоерозионни съоръжения на туристически пътеки.

Кадри от участъка показват, че се полага трошенокаменна настилка, а някои от тежкотоварните машини, които превозват материалите, са разкопали съществуващите пътеки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024