Снимка: © Getty Images

"В момента, в който започва да се прави: "Ама защо се прави". Досега: "Защо нямаше точно определени пътеки", сега: "Защо ще ги има."" - с тези думи министърът на околната среда и водите Емил Димитров се оплака на днешното заседание на правителството от спирането на проект за почти 12 милиона лева в Национален парк "Рила".

Прекратяването на работата там бе предизвикано от сигнал за използването на багери и тежка строителна техника в района на едно от Седемте рилски езера - Бъбрека. 

Двамата с премиера Бойко Борисов, който нареди спирането на проекта, влязоха в дискусия по въпроса. Преди това министър-председателят аргументира решението си по следния начин:

"Това са такива кътчета и места, които багери, валяци, чакъл. Каквито и да са добронамерени подбудите има начини и инструмент да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мен ме дразни."

Димитров обясни, че действията в Рила и в няколко други паркове са с цел да се спаси природата, като се изградят определени пътеки с парапети:

"Тези пътеки трябва да ги има. Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем и след една година да дойдете да кажете: "Ама защо ги няма тези пътеки. В цял свят е така", добави той и каза, че също не желае да се използват багери в планината и е възможно реализирането на проекта без тежка техника.

"Ама направете ги," отвърна Борисов. "И аз съм ги виждал тези пътеки в цял свят. Съберете се със Зелените, разберете се, нали уж всички милеем", заяви Борисов, като препоръча промяна на подхода в работата със Зелените:

"В началото няколко мои министри тръгнаха така остро с археолози, след това седнаха, разбраха се, работим прекрасно на всичките ни обекти. Опитайте с по-разбираем тон. Седнете на чай - билков, липов. Вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете, пари сме дали, Седемте рилски езера горе да станат красота. Не се инатете", каза той.

"Ще работя законосъобразно, резултатът знам какъв е", завърши разговора Емил Димитров.

Дейностите по проекта са спрени до приключване на проверката, която трябва да установи дали се спазват всички разпоредби и стандарти.

Проектът "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" е одобрен през август 2018 г. и е с 5-годишен срок на изпълнение. Една от дейностите по проекта е опазване, поддържане и възстановяване на природни местообитания, включително рехабилитация и изграждане на противоерозионни съоръжения на туристически пътеки. 

Кадри от участъка показват, че се полага трошенокаменна настилка, а някои от тежкотоварните машини, които превозват материалите, са разкопали съществуващите пътеки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза