Борисов към Христо Иванов: "Само в опозиция могат да са заедно с ГЕРБ"

Премиерът Бойко Борисов влезе в задочния дебат за евентуални коалиционни отношения между ГЕРБ и "Демократична България", ден след като Христо Иванов определи управляващата партия като "негоден субект за коалиране".

В поредна обиколка по строителни обекти в страната, Борисов обвини лидерите на ДБ в непоследователност.

"Това го слушам за 3 път. Преди избори - "Никога, няма как". А после леко-леко се примъкват. Имаме си достатъчно партньори - СДС, Патриотите, по-малки партии, земеделците", каза той.

"Ние на конгрес сме решили с БСП и ДПС да не правим коалиция. Нашите партньори са ясни. Тези, които си правят тънки сметки - да не им споменавам имената, че така им вдигам акциите - могат да бъдат с ГЕРБ само в опозиция. А те за това работят. Или управляваме и носим отговорност, или въобще не им обръщаме внимание. Да сеят омраза, ние сеем работни места", каза Бойко Борисов.

В петъчната "Панорама" Христо Иванов определи "моделът "Борисов-Пеевски" като централен проблем на "Демократична България". На въпроса "С ГЕРБ допускате ли коалиция, гласна или негласна, или някакъв вид подкрепа в един бъдещ парламент?" той отговори:

"Не можем да приемем каквото и да е оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля - не просто премиерска роля, тъй като става дума за човек, който е носител на много тежки зависимости и е олицетворение на този модел заедно с Пеевски".

Иванов изрази скептицизъм доколко "нормалните хора в ГЕРБ ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление".

Условността в последните му думи по темата накараха някои от останалите организатори на антиправителствените протести да заподозрат отворена врата към коалиране с ГЕРБ. Това накара Иванов да напише уточнението, в което определя ГЕРБ като "лидерска усвоителна котерия, ипотекирана в Сараите и обслужваща Пеевски и подобните му".

Въпросът за евентуална коалиция с ГЕРБ създаде напрежение в протеста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024