Въпросът за евентуална коалиция с ГЕРБ създаде напрежение в протеста

Въпросът дали е възможна коалиция с ГЕРБ след бъдещите избори създаде временно напрежение сред лидерите на протеста.

В интервю за "Панорама" Христо Иванов (Демократична България) обяви, че централният проблем, който коалицията му си поставя, е "моделът "Борисов-Пеевски".

На въпроса "С ГЕРБ допускате ли коалиция, гласна или негласна, или някакъв вид подкрепа в един бъдещ парламент?" той отговори:

"Не можем да приемем каквото и да е оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля - не просто премиерска роля, тъй като става дума за човек, който е носител на много тежки зависимости и е олицетворение на този модел заедно с Пеевски. Беше наречен много удачно "съпремиер на Пеевски".

На уточняващия въпрос "Тоест - без Борисов можете ли с ГЕРБ?", Иванов каза: "А какво е ГЕРБ без Борисов, ми кажете Вие? Това предстои да научим. Когато видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и това състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим".

Иванов направи изрично разграничение за бъдещо участие в коалиционно управление с БСП, тъй като между двете политически сили стои "червена линия". Една от причините, по думите му, е това, че лидерът на Социалистите Корнелия Нинова "не може да спре да се снима с Тодор Живков".

Думите на Христо Иванов станаха повод за задочен спор с Николай Хаджигенов, един от водачите на групата "Отровното трио", която се занимава с организирането на протестите от 9 юли насам.

"Съглашения с ГЕРБ с или без Борисов са невъзможни, немислими и обидни за свободните, български граждани!", пише той в коментар във Facebook-профила си. Реакцията на юриста дойде след интерпретациите на позицията на Иванов в медиите като евентуално отваряне на вратичка за бъдещо сътрудничество с ГЕРБ под условие партията да се разграничи от своя лидер и основател.

Малко след полунощ Христо Иванов публикува уточнение, "за да няма свободни съчинения".

"ГЕРБ не е годен субект за коалиране! Многократно са го доказали и аз многократно съм го казвал. Това е лидерска усвоителна котерия, ипотекирана в Сараите и обслужваща Пеевски и подобните му. Смисълът на всичките ми усилия е да разрушим този модел и системните му предпоставки и това е, за което търсим подкрепа от избирателите. Изобщо не обсъждаме управленски коалиции и не се занимаваме с хипотези. Искаме за ДБ мандат за управление, чрез което радикално да модернизираме страната", пише той в своя профил във Facebook.

В събота Бойко Борисов реагира с упрек в непоследователност спрямо лидерите на "Демократична България" и обяви, че "могат да са с ГЕРБ само в опозиция - за това и работят".

Борисов към Христо Иванов: "Само в опозиция могат да са заедно с ГЕРБ"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024