Борисов критикува преследването на депутати, докато ГЕРБ се радва на скандала с Рашков

Сблъсъкът на Бойко Рашков с ютюбъра Симон Милков на стълбището на Народното събрание даде пореден повод за дебат около правилата за поведение на депутати и журналисти в парламента.

Рашков беше причакван от Милков преди и след заседанието на анкетната комисия за "Агенция Митници" на 23 април, на която бившият вътрешен министър даваше обяснения за отношенията си със задържаните Стефан и Марин Димитрови по делото за контрабанда.

Милков, който се подвизава като "водещ" на YouTube-канал "Безпартиен", решава да преследва депутата по коридорите на парламента, за да му задава допълнителни въпроси, на които Рашков не отговаря.

След нелепа поредица от преследвания между етажите, в които Милков причаква Рашков пред вратата на служебен асансьор, накрая депутатът от ПП замахва с чадъра си по оператора и се заканва да удари и водещия.

Отрязаната част от записа, в която Бойко Рашков проявява агресия, се разпространява масово през каналите на ГЕРБ в социалните мрежи - включително на депутати от партията като Костадин Ангелов и Делян Добрев.

Изненадващо - председателят на ГЕРБ Бойко Борисов реши да реагира с критика към Симон Милков.

"Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в Народното събрание да се държат по подобен начин с който и да било депутат", обяви той в сряда пред журналисти в парламента.

"Дори и тук трябва да има правила и уважение. Да, не трябва да се бяга от въпросите на журналистите, но не може и да се преследват депутати по коридорите и асансьорите и да се бият с чадъри", каза още Борисов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков не отговори дали партията се разграничава от действията на Бойко Рашков, но определи ситуацията около изслушването в комисията и последвалия скандал като "PR кампания, която опитва да хвърли помия по нашите депутати, да казва, че всички политици са едно и също - това е абсолютно инсценирана ситуация".

Делян Пеевски - който е един от малкото политици, участвали доброволно в интервю за Милков (през 2021 г.) - използва случая, за да обяви, че "Бойко Рашков няма място в политиката, а по трапезите със седналия пудел до него, който сигурно преди това му е напълнил джобовете с пачки".

Скандалът със Симон Милков не е инцидент, и не е ясно как самият той получава достъп до сградата на Народното събрание като журналист, след като не е такъв. Заседанията на парламентарни комисии са с по-свободен режим на достъп - за тях може да се издава и еднократен пропуск от администрацията на парламента.

Милков има криминално минало, осъждан е за катастрофа, предизвикана от него в нетрезво състояние през 2016 г., когато е по-известен като активист на "България без цензура" на Николай Бареков. Депутатът от ПП Явор Божанков го осъжда и за клевета през 2022 г. През 2023 Милков попадна в скандал с охранител на Галена във великотърновско заведение.

Милков е собственик на три търговски дружества, нито едно от тях не е медия. От Търговския регистър се вижда, че капиталът на фирмите му е запориран по няколко различни дела от съдилища и НАП. Размерът на дължимите суми е над 33 000 лв.

До момента Бойко Рашков не е коментирал действията си при сблъсъка със Симон Милков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024