Премиерът Бойко Борисов заяви, че всичко в държавата "ще се отвори" на 21 декември, когато свършва наложеният частичен локдаун. Той определи това като "най-добрата антикризисна мярка". Освен това допусна възможност детските градини да заработят отново от следващия понеделник - седмица преди крайния срок на действащите в момента по-строги ограничителни мерки.

"Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко. За да може дотогава нашите герои, медиците, да лекуват хората – всеки ден имаме по 2000 оздравели", каза Борисов във включване на живо, излъчено в профила му във Facebook.

"На 14-ти декември, ако цифрите са такива, ще отворим детските градини. Но това е под условие", каза той.

Управляващите са готови да отворят детските градини и яслите още на 14 декември

Според премиера - броят на оздравелите вече е много голям, а ваксините скоро ще дойдат и който пожелае, може доброволно да се имунизинира и да продължава да работи.

"Няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на 0 заплатите. Колко време ще издържим така? Много е популистко, много е хубаво, но така ще има дългове за следващите поколения. Мярката 60-40 работи, 80-20 работи, милиард и сто милиона сме изплатили на бизнеса досега", каза Борисов пред собственик на пекарна, където бе на посещение заедно със социалния министър Деница Сачева.

"Трябва да свикнем, че излизаме от пандемията. Финансовата криза ще бъде толкова тежка в следващата година, че с тази практика „давай, давай пари“... Тя е хубава, но не може да е вечна", каза министър-председателят.

До 21 декември ресторантите, кафенетата и баровете не работят, като доставят само храна за дома. Магазините в моловете - с някои изключения - са затворени, а това важи за детските градини, яслите, училищата и университетите (също с минимални изключения). 

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза в интервю за bTV, че ако мерките вършат работа, кафенета, ресторанти и магазини може да отворят отново след 21 декември. „Но ако се държим безотговорно и тръгнем да се събираме, този спад на разпространението на вируса, който целим, ще спре", предупреди той.

Кунчев: Фазите за ваксиниране може да се състоят паралелно, решението за случая с норките беше мое


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция