Кунчев: Фазите за ваксиниране може да се състоят паралелно, решението за случая с норките беше мое Снимка: © Булевард България

Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че отделните пет фази във ваксинационния план срещу Covid-19 не означават, че непременно хората от едната група ще чакат всички от предходната да бъдат имунизирани. Ако има достатъчно дози, то фазите може да се смесят и да започне паралелна ваксинация.

Кунчев даде интервю в „Тази сутрин“ по bTV и обяви, че решението служителите във фермите за норки да се ваксинират преди възрастните и хората с хронични заболявания е негово. Те бяха поставени като част от втората приоритетна група, но здравният инспектор не вижда проблем в това.

Защо България ще ваксинира служителите във фермите за норки преди пенсионерите?

„Не го възприемайте като факт, че те ще се ваксинират преди други хора, говорим за 60-70 души. Това беше мое предложение. Защото това, което се случва в предаването на вируса между норки и хора е много опасно. Вирусът мутира и може да стане опасно. Беше доказано, че хора заразиха норки в работещите ферми, след това обратното. Имаме три ферми с хиляди животни. Наблюдаваме хората в тях, изследваме ги, но най-добре ще е да ги ваксинираме“, каза Кунчев.

Проф. Гигов за ваксините: Не може гледачите на норки да са източник на зараза, възрастните не са забравени

На въпрос сигурна ли е ваксината, той отговори: „Дали е сигурна, безопасна, ефективна, могат да кажат тези, които сравняват данни и имат цялата информация. Ако ваксината дойде след 5-6, 8 години, както при другите ваксини, няма да има нужда от нея, защото епидемията ще е свършила. Бързата писта се прави, за да имаме достъп до препарата възможно най-скоро. Никой не прескача фазите на тестване, просто първа и втора ги направиха едновременно, съкратиха сроковете, но трета фаза никой не я прескача“.

„Глупостите как иРНК ще влезе в нашата ДНК не са верни. Тя влиза в цитоплазмата, там са митохондрите, там се възпроизвежда шиповият протеин и така клетката създава антитела“, обясни доц. Кунчев.

Той обясни, че ваксините на Pfizer/BioNTech, от които България поръча 125 хиляди първоначални дози, ще дойдат след 27 декември. Първо Европейската агенция по лекарствата трябва да одобри препарата, след това – 2-3 дни по-късно, ЕК да даде разрешение за ползване сред страните членки, а най-накрая да започне използването му.

„Не можем да кажем ваксината на коя компания в какви количества ще бъде. Това, което казвам, е план за бъдещето. Но кога ще бъдат готови другите ваксини, не е ясно“, каза Кунчев.

„Нямаме листовка за продукта, там е мястото, където пише какви са страничните ефекти. Докато не го видя като документ, никога няма да изкажа мнение по въпроса“, добави той.

По думите му – изборът дали да се ваксинираме зависи от отдалечеността на момента, в който евентуално сме преболедували Covid-19. Ако това се е случило преди 2-3 седмици, може и да не се имунизираме, тъй като към този момент ще сме защитени, обясни той. „Но ваксината дава допълнителен тласък на имунитета и ще даде дори по-голяма сигурност. Няма лошо в това и да се ваксинираме веднага след преболедуването. Но ако се имунизираме в инкубационния период и след това се разболеем, ще хвърлим вината върху ваксината“, обясни той.

България разполага с два големи фризера за съхранение на ваксини в „Булбио“, с един по-малък в столичната РЗИ, а днес се монтира още един в РЗИ-Бургас. До края на януари всяко РЗИ в страната ще има фризери, обеща доц. Кунчев. Всеки един струва между 20 и 30 хиляди лева.

„Каквото иска обществото, това ще му се случи. Ако искаме да паднат ограниченията, да пътуваме, да се върнем към нормалния живот, е добре да се имунизираме. Много стани ще постигнат тези неща. Ако се правим на интересни, ще защитим само имунизирания, а не обществото като цяло“, сподели Кунчев и добави, че със сигурност ще си постави ваксина.

Какво би казал на тези, които не пожелаят да го сторят? „Това си е тяхно решение. Зная, че ще има хора, които казват, че е неизвестно, опасно, страшно. Но по-страшен е вирусът“.

„Когато различни медицински лица говорят откровени неистини, цитират тотално неверни цифри, това ме смущава, то показва целенасочено, злонамерено разпространение на невярна информация“, каза още той.

Според него е възможно ваксината не напълно да премахне симптомите, а да ни помогне да прекараме вируса по-леко. Все още обаче няма точни данни дали е точно така.

Малко ли са за България 125 хиляди дози от Covid-ваксината: Коя държава колко поръча

„Ефикасността на грипната ваксина понякога пада до 65-70%, но въпреки това помага. Повече от достатъчно е да прекараме лека настинка с ваксината. Не можем да кажем колко ще траят ефектите от препарата“, обясни той.

Потвърди и информацията, че Pfizer са решили да преполовят количеството дози, които смятат да произведат до края на 2020 – от 100 на 50 милиона. Причината – проблем с веригата доставки на суровини.

Той показа карта на разпространението на Covid-19 в Европа и отчете малки, но оптимистични резултати от частичния локдаун.

„Съвсем България не е най-тъмната част от континента и Швеция не е най-светлата. При нас тъмни са само областите Габрово и Кюстендил, където също има лек спад. Ние сме далеч от високите стойности в Централна Европа, Португалия, Балтийските страни. Надявам се, че мерките дават резултат. Рано е да се каже, но има признаци. Ако спрем да ходим да пазаруваме в магазини за коледни неща, този спад ще продължи. И при смъртността, и при броя на хоспитализираните ще се види спад, но едва след две или три седмици“, каза Кунчев.

Добави, че ако мерките вършат работа, кафенета, ресторанти и магазини може да отворят отново след 21 декември. „Но ако се държим безотговорно и тръгнем да се събираме, този спад, който целим, ще спре. Не искам да давам примери, но трябва ли да стигаме до полицейските методи на Турция, в която цял уикенд ти си затворен, заключен, дори на лекар не може да отидеш? В страните Хонконг, Виетнам, Южна Корея, каквото са им казали, го правят, затова се справиха с вируса. Китайците ни се чудят защо не носим маски“.

Кунчев коментира и случаите със струпвания на големи групи хора във веригите за детски стоки и други подобни магазини около празниците. Каза, че ако мерките не се спазват, тези обекти може да бъдат затворени.

„Трябва ли някой да ти стои на главата и да ти казва, че е опасно и че сме в епидемия. Ако ти не искаш да пазиш семейството си – какво, да наредим полиция във всеки магазин? Ако нещата продължат така, ще предприемем мерки. Да, в моловете се събират повече хора. Но ако тези магазини се очертаят като огнища на разпространение, трябва да бъдат затворени“.


Прочетете още:

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част I)

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)

Нова надежда в борбата с Covid: Лекарство срещу грип може да спре предаването на коронавируса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024