Снимка: © БЧК

Ползите от ваксинирането срещу Covid-19 са повече от рисковете. Това смята председателят на новосформирания Национален ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, който ще отговаря за поставянето на имунизациите. България поръча първоначално 125 хиляди дози от Pfizer/BioNTech, които ще пристигнат на 27, 28 или 29 декември.

Малко ли са за България 125 хиляди дози от Covid-ваксината: Коя държава колко поръча

Проф. Гигов даде интервю пред БНР, в което каза, че ваксинирането ще се провежда паралелно, като не е задължително всяка от определените пет фази да става една след друга. Той не изключи и възможността България да въведе задължение пристигащите от чужбина да имат поставена ваксина, за да влязат в страната.

Той каза, че е участвал в изготвянето на плана за ваксинация, който е в пет фази. Голямо противоречие предизвика фактът, че във втората от тях попадат работниците във фермите за норки – животното, което доказано разпространява Covid-19. Тези 80 на брой служители са поставени преди възрастните над 65-годишна възраст като приоритет.

„По цял свят избиват норките, защото са разпространител на коронавируса. Не може да поддържаме ферма за норки и гледачите да бъдат източник на зараза“, обясни проф. Гигов, без да дава отделни разяснения.

Защо България ще ваксинира служителите във фермите за норки преди пенсионерите?

Най-големият производител на кожа от норки в България е компанията "Фармпро" ООД, чиято база се намира в близост до старозагорското село Маджерито. Дружеството е мажоритарна собственост на Станислав Лука Ангелов, като съдружниците му са неговият братовчед Иван Ангелов и чичо Ангел Ангелов. Ангел Ангелов и неговият брат Лука Ангелов (баща на Станислав Ангелов) са съсобственици на птицекланицата "Градус", производителя на олио "Бисер Олива" и др. 

„Първата група за ваксиниране ще е медицинският персонал, който наистина се среща с инфекцията най-често. И като го защитим, отслабваме натиска в здравната система и цялата верига се облекчава. После следват социалните домове, където виждаме, че има вризове от инфекция. Идват учебни и други заведения, където има струпване на хора. Що се отнася до хората от т.нар. критични структури - това са енергоподаване, атомна централа, служителите на МВР от първа линия и т.н. - те осъществяват живота в страната и трябва да им се обърне внимание", каза председателят на ваксинационния щаб.

Възрастните на и над 65 години са чак в четвъртата фаза от плана.

Първите Covid-ваксини у нас ще са за половината от медицинския персонал

„Разбира се, че възрастните, онкоболните и въобще хронично болните, са много уязвивми. Но там има и противопоказания и трябва да се подходи внимателно – да се види дали са подходящи за ваксини. Не са забравени тези хора, в момента се изработват списъци от личните лекари на хората, които са застрашени и желаят да бъдат имунизирани. Самите общопрактикуващи лекари сами трябва да проявят желание дали ще се ваксинират, или не. След това тяхната роля е да определят кои от пациентите им биха желали да се ваксинират и третият момент е дали тези пациенти ще се ваксинират в специални центрове, в мобилни структури или от самия общопрактикуващ лекар - ще зависи от всеки конкретен случай и проблем“, добави проф. Гигов.

По думите му - винаги при една ваксина се преценяват ползата и рискът. "Рискът е много по-голям, ако не си направим тази ваксина. В днешно време има методи, които позволяват много по-бързо да се оцени действието на дадена ваксина. Никоя от тези фирми не би си позволила да пусне продукт който да има странични явления - това ще е срив за самата фирма, да не говоря за морални и други последици“, каза председателят на БЧК.

„Би било добре в България да постигнем колективен имунитет, който се постига при около 70% ваксинирани. И е редно, при положение, че сме постигнали определен процент имуноустойчивост, да не провокираме населението с неваксинирани лица. Но това е въпрос на бъдещето. При положение, че всички страни предприемат тези мерки, тогава ще се получи един световен имунитет. Дали и кога ще постигнем тези 70% - зависи от желанието на хората. Ако го няма това желание, ще трябва да продължаваме с другите мерки - дистанция, маски. Ваксината ще помогне да се върнем към нормален живот“, добави проф. Гигов.

Той добави, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни за всички. 


Прочетете още:

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част I)

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)

Нова надежда в борбата с Covid: Лекарство срещу грип може да спре предаването на коронавируса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.