Снимка: © Getty Images

Светът чака първите ваксини срещу Covid-19, за да се намали разпространението на коронавируса. Междувременно обаче продължават разработките на лекарства с обнадеждаващ потенциал. Поредната добра новина идва от Института за биомедицински науки към щатския университет в Джорджия.

Изследователите са открили, че антивирусното лекарство Молнупиравир (MK-4482/EIDD-2801), което по принцип се прилага за лечение на грип „инфлуенца“, има потенциал да прекъсне предаването на коронавируса от човек на човек, а това може да се случи още в първите 24 часа от началото на терапията.

Първи обнадеждаващи сигнали за лекарство срещу Covid-19

Проучването е публикувано на 3 декември в списание „Nature Microbiology“. Учените казват, че предимството на Молнупиравир е фактът, че може да се приема перорално – през устата, за разлика от вече одобрения антивирусен медикамент ремдесивир и от реконвалесцентната плазма. Според изследователите – новооткритото лекарство може да прекъсне развитието на тежки симптоми на Covid, да „скъси фазата на инфекция“ и да потуши в ранен етап огнища на заразата.

„Това е първата демонстрация на перорално лекарство, което бързо да блокира разпространението на SARS-CoV-2“, казва водещият учен д-р Ричард Племпър, който описва медикамента като „променящ цялата игра“.

Най-напред той открива, че лекарството действа успешно срещу нормалния грип. След това обаче става ясно, че има потенциал и срещу респираторните вируси.

„Открихме, че приемът му от страна на инфектирани животни намалява количеството на вирусни частици и драматично снижава разпространението на заразата“, казва още Племпър и подчертава, че Молнупиравир е „мощен кандидат за борба срещу Covid-19“.

В изследването става ясно, че екипът на Племпър е пренасочил действието на лекарството срещу Covid. В тестовете са били използвани порове, тъй като те „бързо разпространяват вируса, като в същото време не го прекарват тежко, а това води до прилика с по-младите хора“, казва д-р Робърт Кокс, който също участва в проучването.

Учените инфектирали някои от животните и след това ги лекували с Молнупиравир. Поставили в общи клетки с порове, които не били заразени. Резултатите показали, че нито един от тях не се е заразил с коронавируса. За справка – инфектираните, които получили плацебо, заразили останалите животни.

Изследователите правят заключението, че ако същото бъде приложено при хората, лекарството може да спре Covid-пациентите да предават заразата. Ефектите, според тях, могат да дойдат още в първите 24 часа след началото на лечението.

Медикаментът е в напреднала фаза II/III на клиничните тестове срещу инфекцията SARS-CoV-2.


Прочетете още:

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част I)

11 тенденции за бъдещето ни през 2021 г. (Част II)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните