Борисов не вижда скандал в назначаването на Ненчев за посланик и защити бившия си министър Снимка: © Getty Images

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити бившия си военен министър Николай Ненчев, като каза, че същият е добър кандидат за поста на български посланик в Украйна.

Пред журналисти Борисов до известна степен омаловажи конфликта между президентството и Министерския съвет за посланика в Украйна, до който се стигна, защото служебият кабинет смята на назначи Ненчев за временно представляващ посолството в Киев, въпреки че миналата година държавният глава е бил против номинацията му за титуляр. При временните назначения няма нужда от президентски указ.

"Аз не виждам нищо лошо две институции [да спорят]. Предлага се човек, едната казва защо го предлага, другата - защо го отхвърля. Това не е скандал, това е институционален спор", каза той.

Председателят на ГЕРБ обаче избяга от отговор на въпрос дали е имало друг кандидат, предложен за поста от правителството "Денков-Габриел", който всъщност е бил одобрен от държавния глава. Няколко часа по-рано от президентството разпространиха позиция, в която се твърди, че преди близо година Радев е одобрил пълномощен посланик в Украйна, който не е бил Николай Ненчев. В деловодството на президентската институция обаче така и не е постъпило решение на Министерския съвет, за да може президентът да издаде указ за назначаването му.

Борисов не разясни ситуацията, въпреки че по това време министър на външните работи беше именно Мария Габриел от ГЕРБ. Той не навлезе и в подробности около кандидатурата на Ненчев за поста на посланик.

"Аз ако трябва да отговарям за действията на премиера, значи трябва да се поставя над него. Аз не съм бил над него, за да знам. Крайно време е хората да си поемат отговорността и да обяснят. Аз мога да кажа само, че Ненчев е добра кандидатура", допълни партийният лидер.

Председателят на ГЕРБ коментира и внесения от Делян Пеевски МВР, Прокуратурата и ДАНС доклад относно дейността на временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници". Борисов каза, че е против парламентът да се превръща от законотворец в разследващ орган.

"Дори тези комисии, които се правят, винаги съм бил против. Докладът за "Митници" съм бил против и затова не отиде в Прокуратурата. Винаги съм бил против институциите в съдебната власт да се ползват за арбитър за неудовлетворени политически партии", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024