Борисов: Никога не съм лъгал българите и може би затова толкова години съм избиран Снимка: © Screenshot/bTV

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети химическия завод "Неохим" в Димитровград и не пропусна възможността да обсъди ситуацията в енергетиката и проблемите на държавата, които, по думите му, са били предизвикани от "промяната" (както той нарича партията на Кирил Петков и Асен Василев - бел.ред).

Бившият премиер каза, че по време на управлението на ГЕРБ инфлацията е била сведена до нула, а токът и газът са били по-евтини. Той отново обвини досегашните управляващи за проблемите на държавата.

"Това ви донесе промяната, колкото и да я браните - промяната уби България. Аз не знам и няма специалист в света, който да може да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш тока, газа, нафтата, водата с 10% данъци" посочи Борисов.

Той обвини, че досегашното правителство е било изпратено, за да "убие българската енергетика и да ни направят клиент" на западни и руски компании.

Борисов: "От 1300-1400-годишна история - за първи път връзка с Гърция започнах да правя аз"

"Перфектната буря ще дойде догодина, когато ще ни занули докрай и това хората трябва да го знаят. Последните издихания има държавата да може да се спре", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов критикува кабинета "Петков" заради това, че "година и половина ни казваха как не се строи, но не ни показаха как се строи" и изтъкна, че е изтеглен кредит за 800 млн. лв., който той сравни с "две магистрали "Марица" (Бившият премиер има предвид решението на служебното правителство да отпусне сумата на "Булгаргаз" за оборотни средства, а причината за това е, че клиенти на обществения доставчик на газ, най-големият от които е "Топлофикация София", имат огромни задължения, като само столичната компания е просрочила плащания за над 300 млн. лв. от началото на годината. За сравнение през 2015 г. бе пусната в експлоатация магистрала "Марица" и цената и бе над 500 млн. лв., а пускането на последните две отсечки закъсня с 2 години - бел.ред.)

Лидерът на ГЕРБ на няколко пъти говори за поскъпването на газа, но пропусна да обвърже проблема с войната в Украйна и спирането на руския газ от страна на "Газпром". Борисов посочи, че служебният кабинет не е отговорен за създалите се "кризи".

"Колкото и да се мразим с Радев той и неговото правителство не го заслужават това. Виновниците са тези. Аз да ви кажа честно, аз никога не съм лъгал българите и може би заради това толкова години съм избиран. Аз не знам как се управлява държава на дотации - да дотираш на хората нефтата, газа, дървата, енергията", каза той.

По думите на бившия премиер в момента приходи генерират единствено "централите, които са направени по времето на Тодор Живков" и "приходите от Балкански поток" (Не е ясно как т.нар. "Балкански поток" генерира реални приходи, защото транзитните такси, които "Газпром" плаща, отиват за изплащане на строителството на газопровода и това ще продължи още години. Освен това през 2021 г. "Газпром" изплати в аванс транзита до 30 юни 2023 г., тоест в момента не би трябвало да има плащания - бел.ред.)

"Кое друго генерира приходи? Не продават царевица – сушата я уби. Контрабандното жито от Украйна бие пазара. Откъде държавата изкарва пари?", възмути се Борисов и заяви, че "промяната" е довела до смърт за индустрията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024