Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ вече разполагат с кандидат за президент и е познато име за обществеността, но името му остава в тайна - поне докато другите партии не заявят позиците си.

Пред журналисти в Провадия Борисов намекна, че подкрепата на БСП за Румен Радев не е сигурна, а кандидатурата на ГЕРБ "няма абсолютно никакво значение, защото никоя друга партия няма кандидат".

"Няколко имена се спрегнаха, без да сме говорили с тях. И Балтов го ги изчегъртаха мигновено. На Даниел Вълчев изкараха жена му какво е говорила за мен навсякъде. Важно е, че хората се осъзнават, виждат направеното, виждат, че не сме яли хора през 2009 г. Лъжа след лъжа", каза той.

На въпрос "А Вие ще се кандидатирате ли на тези избори", Борисов отговори "Рано е - ако бяха напролет, със сигурност. Сега още компроматните войни имат отражения върху обществото".

Председателят на ГЕРБ използва случая, за да отправи тежки критики срещу служебния кабинет и лично срещу президента Румен Радев. Той цитира данни от последния доклад на БНБ, които показват спад на чуждите инвестиции в България в периода януари и юли 2021 г. на годишна база с 63,7%.

Борисов обяви, че "чуждите компании панически продават бизнеса си на българи и бягат", което според него е следствие на "управлението на Радев". В данните се вижда спад и през първото тримесечие на 2021 г. - т.е. последните месеци от управлението на ГЕРБ, но понижението за месец юли прави значителната разлика.

Той обвини президента и за това, че начело на НАП продължава да стои Румен Спецов въпреки данните на Министерството на финансите за това, че е знаел за натрупаните данъчни престъпления на своя фирма, преди да я продаде на малоимотен гражданин.

Бойко Борисов атакува и 46 Народно събрание за това, че вместо да се одобри окончателно Плана за възстановяване и устойчивост, парламентът се е занимавал с охраната на Иван Гешев.

В същото време, от думите му се разбра, че се застъпва за въвеждане на задължително ваксиниране. Без да дава подробности за предложението си, Борисов каза следното:

"Ние ако имахме отговорна политическа класа, първият закон трябваше да се промени с политически консенсус - да се направи това, което в Щатите, Гърция и Европа се прави с ваксинациите. 3 млн. ваксини имаме, десети ден държим първо място по починали хора вследствие на Радев и неговата антиваксърска кампания. Това не е популярно, но тогава не затваряш стадиони, ресторанти, нощни заведения, училища. Ще видите след няколко дни - щат, не щат, ще минават към по-строги мерки", каза още той.

Борисов обвини и Кирил Петков заради уликите срещу него, че е правил опити да "купи" регистрацията на партия "Екогласност", за да се яви на изборите.

"Това ли са хората, които вдигат рейтинга на Радев или са промяната? Да ви е честита промяната на промяната. Ще я продължат, докато ни забият в земята", каза още той.

Бившият премиер цитира данните от социологическите изследвания, които дават преднина на ГЕРБ след загубата на доверие на ИТН и коментира, че "колкото и да чегъртат, все остава".

"Най-важно е да намерят партиите смирение, да не се занимаваме кой е лидер на една партия, защото това е без значение, а да мислим как с общи усилия да предотвратим катастрофата или Руменрадева зима", каза Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина