Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ вече разполагат с кандидат за президент и е познато име за обществеността, но името му остава в тайна - поне докато другите партии не заявят позиците си. 

Пред журналисти в Провадия Борисов намекна, че подкрепата на БСП за Румен Радев не е сигурна, а кандидатурата на ГЕРБ "няма абсолютно никакво значение, защото никоя друга партия няма кандидат". 

"Няколко имена се спрегнаха, без да сме говорили с тях. И Балтов го ги изчегъртаха мигновено. На Даниел Вълчев изкараха жена му какво е говорила за мен навсякъде. Важно е, че хората се осъзнават, виждат направеното, виждат, че не сме яли хора през 2009 г. Лъжа след лъжа", каза той. 

На въпрос "А Вие ще се кандидатирате ли на тези избори", Борисов отговори "Рано е - ако бяха напролет, със сигурност. Сега още компроматните войни имат отражения върху обществото". 

Председателят на ГЕРБ използва случая, за да отправи тежки критики срещу служебния кабинет и лично срещу президента Румен Радев. Той цитира данни от последния доклад на БНБ, които показват спад на чуждите инвестиции в България в периода януари и юли 2021 г. на годишна база с 63,7%. 

Борисов обяви, че "чуждите компании панически продават бизнеса си на българи и бягат", което според него е следствие на "управлението на Радев". В данните се вижда спад и през първото тримесечие на 2021 г. - т.е. последните месеци от управлението на ГЕРБ, но понижението за месец юли прави значителната разлика. 

Той обвини президента и за това, че начело на НАП продължава да стои Румен Спецов въпреки данните на Министерството на финансите за това, че е знаел за натрупаните данъчни престъпления на своя фирма, преди да я продаде на малоимотен гражданин. 

Бойко Борисов атакува и 46 Народно събрание за това, че вместо да се одобри окончателно Плана за възстановяване и устойчивост, парламентът се е занимавал с охраната на Иван Гешев. 

В същото време, от думите му се разбра, че се застъпва за въвеждане на задължително ваксиниране. Без да дава подробности за предложението си, Борисов каза следното: 

"Ние ако имахме отговорна политическа класа, първият закон трябваше да се промени с политически консенсус - да се направи това, което в Щатите, Гърция и Европа се прави с ваксинациите. 3 млн. ваксини имаме, десети ден държим първо място по починали хора вследствие на Радев и неговата антиваксърска кампания. Това не е популярно, но тогава не затваряш стадиони, ресторанти, нощни заведения, училища. Ще видите след няколко дни - щат, не щат, ще минават към по-строги мерки", каза още той. 

Борисов обвини и Кирил Петков заради уликите срещу него, че е правил опити да "купи" регистрацията на партия "Екогласност", за да се яви на изборите. 

"Това ли са хората, които вдигат рейтинга на Радев или са промяната? Да ви е честита промяната на промяната. Ще я продължат, докато ни забият в земята", каза още той. 

Бившият премиер цитира данните от социологическите изследвания, които дават преднина на ГЕРБ след загубата на доверие на ИТН и коментира, че "колкото и да чегъртат, все остава". 

"Най-важно е да намерят партиите смирение, да не се занимаваме кой е лидер на една партия, защото това е без значение, а да мислим как с общи усилия да предотвратим катастрофата или Руменрадева зима", каза Бойко Борисов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина