Борисов отказа акциите на "Левски" от Божков, те отиват у Павел Колев Снимка: © bTV

Васил Божков предостави мажоритарния дял акции на футболния клуб "Левски" на министър-председателя Бойко Борисов. Както знаете, вчера пакетът пристигна в България и се очакваше 86,6% да отидат в ръцете на баскетболния треньор Тити Папазов, но основният спонсор на "сините" обяви друго решение. Той каза, че премиерът на България е "отговорник за погубването" на клуба.

След повече от час хаос пред сградата на Министерски съвет обаче Бойко Борисов официално отказа да приеме ценните книжа с аргумента, че това е "несериозно". Малко след това стана ясно, че те са били връчени на изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев чрез журналиста Сашо Диков, който играе ролята на "куриер". Това вече се случи в 12:00 ч. Малко след това обаче самият Колев каза, че промяна в собствеността няма - тя продължава да е на Георги Попов и Васил Божков.

Изпълнителният директор на "Левски" разкри, че е получил акциите и те са в касата на "сините". Допълни, че е опитал да говори с Васил Божков, но към този момент няма връзка с него.

Павел Колев: "Левски" остава собственост на Попов и Божков

“Фактически промяна няма в момента. Това, което можем да направим, е да се опитаме да разрешим този казус. Търсих Васил Божков, няма връзка с него в момента. Акциите са прибрани в касата на клуба и не можем да разполагаме с тях. Те се водят на Георги Попов. Ако се свържем с тях, ще коментираме. Всички варианти са възможни в момента”, каза Колев и добави, че оставки в "Левски" на този етап няма да има.

Сашо Диков съобщи по-рано, че фактът, че акциите ще отидат у Колев, не означава, че собствеността се променя. „Трябва да изпълня волята на мажоритарния собственик", каза той. Допълни, че Божков му е изпратил есемес в 09:41 ч., в който е написал, че "ако Б.Б. не иска" акциите, те да се предоставят на клуба, а премиерът "да се оправя". "Нали е най-големият фен?", попитал бизнесменът.

"По силата на този есемес съм тук, за да връча всичко това на Павел Колев, на когото предварително се обадих. Той каза, че ще приеме акциите. Аз съм като куриер, това е. Това, че те ще ги приемат, по никакъв начин не променя волята на мажоритарния собственик, който е казал, че новият собственик е Бойко Методиев Борисов", каза Диков.

Бившият председател на Народното събрание - юристът проф. Огнян Герджиков, каза пред в. "Труд", че акциите са притежание на Бойко Борисов и от него се изискват активни действия, ако иска да ги прехвърли на друг. "Премиерът просто трябва на свой ред да ги джироса на когото намери за добре. Акциите трябва да са физически при него. Това значи да получи акциите с джиро. Това може да отнеме 1 минута и 5 секунди - по един подпис се слага", обясни той.

Междувременно Диков каза, че не знае какво ще се случи оттук нататък. „С г-н Борисов съвсем умишлено не съм се чувал. Смятам, че не е нормално аз, като куриер, да говоря с министър-председателя", съобщи той.

Изникнаха въпроси защо Диков е избран да предаде ценните книжа. Самият той обяви, че имал роднинска връзка със секретарката на Божков - Йоана Чолакова. "Тя е племенница на моята бивша съпруга, с която съм разведен от над 20 години. Майка ѝ и баща ѝ са ми много близки и сега. Де юре нямам връзка с нея, но де факто, чисто житейски, имам".

Хаосът пред Министерски съвет

Тази сутрин журналистът Сашо Диков се яви пред Министерски съвет с акциите на „Левски“ и съобщи, че изпълнява функцията на „просто един куриер“. Той съобщи, че е получил документите 15-20 минути по-рано пред "Св. Александър Невски", а вчера по обяд Божков му се е обадил и го е помолил да ги отнесе до премиера.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че Бойко Борисов няма желание да приеме акциите на "Левски" към този момент. „За да има прехвърляне на акции, трябва да има волеизявление от двете страни. Очевидно едната страна не го желае. Няма как премиерът на държавата да бъде собственик на който и да е клуб", каза той.

"Виждаме, че има желаещи да станат притежатели на тези акции. Ако не – те ще се прехвърлят към привържениците на клуба, които винаги са искали да вземат съдбата на клуба в свои ръце. Виждате и знаете, че не може премиер на една държава да бъде собственик на клуб", съобщи Кралев. Това е опит да се политизира процесът и да се нагнети напрежение в държавата".

От пресслужбата на Министерски съвет потвърдиха информацията - министър-председателят няма намерение да приема пакета акции. "Премиерът Борисов отказа да приеме акциите и счита това за несериозно. Затова не мога да приема папката", коментира говорителят на Борисов - Севдалина Арнаудова. "Начинът, по който това нещо се случва, е обиден, унизителен и не е сериозно да се изпращат така документи. Обидно е и към феновете на "Левски".

След всички тези събития Сашо Диков обяви, че ще върне ценните книжа там, "откъдето ги е взел". Журналистът каза, че ще ги връчи обратно на представител на фирмата на Божков "Нове Холдинг". Кралев му предложи да ги остави на феновете на "Левски", а Диков сподели: "Трябва да попитам. Не мога да ги размятам в пространството. Няма да ги занеса на привържениците, защото това не е волята на Божков". По-късно стана ясно, че журналистът ще ги предаде на Колев - изпълнителния директор на "сините".

Интересното е, че след Спас Русев собственик е станал бившият футболист на „Левски“ Христо Йовов. Това се е случило за кратък период в началото на миналата година. След това той ги е прехвърлил на Васил Божков.

„Христо Йовов е човекът, прехвърлил акциите на Васил Божков, той – на Георги Попов, а сега Георги Попов фактически ги прехвърля на Бойко Борисов“, обясни Диков.

Стана ясно още, че акциите са джиросани на 8 май от Георги Попов към Борисов и най-вероятно Божков е нямал намерение да ги прехвърля на Константин Папазов.

"След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното: Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов", обяви Божков.

"След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции", съобщи Божков чрез компанията си "Нове Холдинг".

В момента бизнесменът се намира в Обединените арабски емирства, а срещу него има издадена заповед за международен арест, като са му повдигнати над 10 обвинения.

Припомняме, че фактическият собственик на "Левски" е Георги Попов, който е в ОАЕ заедно с Божков. Той притежава 86,6% от пакета акции, 10% имат привържениците от Тръст "Синя България", а останалите са в ръцете на дребни инвеститори. Васил Божков бе основен спонсор на клуба чрез "Национална лотария", но когато държавата отне лиценза ѝ, той вече нямаше как да подкрепи финансово "Левски". Затова съобщи, че изпраща акциите в България.

Преди време самият Бойко Борисов обяви, че държавата може да помогне на "Левски", но само при едно условие - смяна на собствеността.

"Като бивши мажоритарни акционери, неведнъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува, е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша, след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и се изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел. Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година", гласи съобщението на Божков.

"Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци", каза още финансовият благодетел на клуба.

Джиросаните акции трябваше да бъдат връчени официално на новия им собственик Бойко Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет, но премиерът не ги прие.

Преди дни Божков обяви пред bTV, че e готов да даде акциите на феновете или на когото "изяви желание да ги вземе", но също така каза, че може да ги върне на стария им собственик или да продаде клуба на чуждестранен инвеститор. Основен фаворит да стане мажоритарен собственик бе Тити Папазов може да получи акциите на Божков в "Левски" Самият той не скри, че е разговарял с Божков и каза: "Готов съм да се кача на самолета и лично да отида при него, за да решим проблемите".

След решението на Васил Божков да прехвърли акциите на премиера Борисов, Папазов коментира, че това е "политическа игра".

"Моята позиция не се е променила, аз изявих желание акциите да ми бъдат прехвърлени. Категорично „Левски“ не трябва да бъде политизиран – по никакъв начин. Все пак обаче всеки собственик има право на решение", каза бившият треньор на националния ни отбор по баскетбол пред bTV.

"Това е проблем на решението. За мен това е политическа игра, която по никакъв начин не трябва да бъде свързана с лицето и с името на Левски", каза Тити Папазов.

"Не знам защо г-н Божков е решил така, той е достатъчно голям човек. Но смятам, че е редно да се обоснове. На 29 април му се обадих с ясното съзнание, че желая тези акции да останат в мен, но това не се случи. Аз съм единственият, който вярва и има визия за бъдещето на Левски и съм готов за тези акции", допълни Папазов.

Пред БНТ той сподели: "Не знам дали премиерът ще приеме акциите и дали като министър-председател има право. Ако сега Борисов ми прехвърли акциите, ще бъда доволен".

Любопитен иск за придобиване на акциите

20-годишен строителен предприемач от София пожела ценните книжа, съобщи bTV. Става въпрос за председателя на управителния съвет на строителната фирма „Джи Пи Груп“ Венцислав Манчовски.

Той е отправил писмо до медиите, в което изказва своята готовност да вземе мажоритарния дял и да предоставя на „Левски“ 80% от годишните приходи на фирмата си. „Декларирам готовността си за стабилизиране на футболния клуб в рамките на 2-3 месеца и подобряване на финансовото му състояние“, написа Манчовски.

Припомняме, че изпълнителният директор Павел Колев преди седмици обяви, че „сините“ разполагат с едва около 10 000 лв. в клубната каса.

ДЖИ ПИ ГРУП АД е строителна компания, която обхваща широк спектър от услуги, свързани с изграждане и поддръжка на сгради, съоръжения и инженерна инфраструктура в сферата на жилищното, общественото и промишленото строителство. В обхвата на дейността на компанията се включват проучване и консултиране в областта на недвижимите имоти, строителство, проектиране, архитектура и СМР във всички сфери на строителството, поддръжка и ремонти на сгради и съоръжения.

Роденият през 2000 г. Манчовски създава фирмата през 2020, като преди това е бил управител на „Алфа Тех България ООД“ в София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023