Бившият премиер Бойко Борисов обвини служебното правителство, че атакува ГЕРБ, за да "спасява Радев за провала с пандемията и нарушението на конституцията". 

Той обяви, че не се смята за виновен за изказването си от началото на седмицата, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност" - твърдение, заради което здравният министър Стойчо Кацаров сезира прокуратурата. 

"Радев излиза и казва, че Борисов пречи на ваксинацията, а аз на поне 15-20 брифинга говоря само да се ваксинират хората. Какъв е грехът, какъвто искат да ми припишат тези тотално провалили се? Ние показахме само, че срокът на ваксините е удължен. Къде ни е вината за това, че съм казал истината?", попита той по време на пресконференция в централата на ГЕРБ. 

В изявлението си от 24 октомври той обаче поставя под въпрос защо препаратите с удължен срок изобщо се поставят, като дава пример: "То и киселото мляко като мине срокът на годност със сигурност може и да го изядеш него ден или на следващия. Само че то е с изтекъл срок на годност и го прибират от магазините". 

Твърдението за изтеклия срок на ползваните ваксини беше опровергано както от здравното министерство, така и от Изпълнителната агенция по лекарствата. Според данни на ИАЛ от 29 октомври - в България има 7,2 млн. дози от всички ваксини. Досега страната е дарила 550 000 дози, а 100 000 са препродадени. 200 000 дози, чийто срок действително е изтекъл, са бракувани и не се поставят. Предстои те да бъдат унищожени. 

Удължаването на периода за безопасно ползване е решено от Европейската агенция по лекарствата, след проверка на данни от компанията производител Pfizer. 

В същото време Бойко Борисов използва случая, за да припомни стари изказвания на Стойчо Кацаров, когато бъдещият служебен здравен министър поставя под въпрос сериозността на Covid-епидемията и изказва съмнения дали българите могат да постигнат колективен имунитет чрез ваксинация, вместо чрез боледуване. 

Борисов завърши пресконференцията си с призив към всички да се ваксинират, независимо с какви препарати, като изрази недоволство, че прокуратурата може да го викне на разпит по този случай, докато тече предизборна кампания. 

Малко по-рано той отказа публичната покана на Асен Василев за дебат по темата за изтичането на милиарди от държавния бюджет. Борисов сравни и това предизвикателство с "отклоняване на вниманието". 

"На мен знаете ли как ми се играе една контрола с "Пари Сен Жармен", така да се надиграем, да се надбягвам с Мбапето. Той ще ме надбяга, но само фактът, че ще застане да тича до мене, го издига", каза Борисов по повод предложението на Асен Василев. 

Асен Василев предизвика Бойко Борисов на дебат за кражбите от бюджета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия