Снимка: © Facebook.com/Boyko Borissov

Причината за изненадващата визита на бившия премиер Бойко Борисов в Турция в събота е била „да не се допусне хората в Турция да бъдат монополизирани само от една политическа партия“ (б.а. - ДПС).

Това заяви бившият външен министър и зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов, който определи срещата между лидера на партията и турския президент Реджеп Тайип Ердоган като „неформална“.

„Откакто в последното издание на парламента партията на Слави Трифонов и „Демократична България“, с помощта на други политически партии, отвориха безчет, безброй много секции в Турция, на нас ни е ясно, че не можем да оставим тези хора да бъдат монополизирани само от една политическа партия“, каза той пред bTV, говорейки за премахването на ограничението от 35 секции в страни извън ЕС.

Попитан дали това е битка за електората на ДПС, Митов заяви: „Не можем да твърдим, че това е електорат на ДПС. Именно това казвам – не можем да оставим в ръцете на една партия да владее вота на изселниците. Ние работим с изселническите организации. Г-н Борисов имаше намерение да отиде и отиде на среща с изселническите организации. Разбира се, когато влезеш в чужда държава, е нормално да се обадиш на лидера, на твоя колега и да му кажеш, че си в страната“.

Той каза, че Борисов и Ердоган се познават от години и ценните им отношения трябва да „бъдат използвани и в бъдеще“. „Защото по време на миграционната криза, ако не бяха тези отношения, можехме да имаме проблеми по границата. Ние с г-н Борисов сме положили доста усилия да съхраним тези връзки“, добави Митов.

На въпрос дали Борисов е поискал срещата, бившият външен министър не отговори конкретно: „Често се получава организиране на лична среща и в това няма нищо ненормално. С Ердоган не е лесно човек да се срещне, а това е доказателство за отношенията на г-н Борисов с него“.

Митов определи като „импровизация“ теорията на водещата Жени Марчева, че срещата е знак за това, че коалиция на ГЕРБ с ДПС след изборите „вече не е забранена“.

Това е първата визита на Борисов в Турция след края на мандата му. За последно той беше в Анкара през март 2020 г. при неуспешния опит да договори от името на ЕС прекратяване на мигрантския натиск към гръцката граница, малко преди Covid-пандемията. В събота двамата с Ердоган коментираха съвместните си управленски дейности.

Колкото до Реджеп Тайип Ердоган - това е неговата втора среща с политически лидер от България в рамките на предизборната кампания. В началото на юни той прие и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в Истанбул.


Борисов изненадващо се появи на среща с Ердоган в ТурцияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем