Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Живко Тодоров - трима от най-дългогодишните кметове на ГЕРБ - ще бъдат извадени от националното ръководство на партията заради слабите резултати на парламентарните избори.

Националният съвет на ГЕРБ е свикан на 11 май с цел промени в Изпълнителната комисия, а днес Бойко Борисов потвърди, че е недоволен от работата на ключови фигури от партията по места.

"В градовете, в които бяхме най-успешни, имаме резултати, които не ме задоволяват. Милиарди инвестиции в София - булеварди, метро, жп линии, трамваи, автобуси, южни дъги, северни тангенти... Някъде партията бърка. Една Стара Загора - там няма нещо ненаправено. Един Бургас - буквално няма нещо ненаправено. Там резултатите за Слави Трифонов са най-близки с ГЕРБ. Това, разбира се, ще го анализираме", каза Борисов пред журналисти във Велико Търново.

В София ГЕРБ остана втора политическа сила в два от трите големи избирателни района, след като "Демократична България" събра най-много гласове.

Той уточни, че "не е свалил доверието си от Фандъкова и Митко Николов", но иска от тях отговори на въпроса защо ГЕРБ не е успял да събере достатъчно висок процент.

Собственото му обяснение за неуспеха на ГЕРБ по места, които партията печели на местните избори: "Може би недостатъчно сме показвали, недостатъчно сме били активни в тези градове. Факт е, че там, където загубихме местните избори и направихме промени, например в Благоевград, победихме в пъти. Катастрофално загубихме в Перник на местните избори, но сега БСП и ИТН имат по-малко избиратели от ГЕРБ".

Плевен, Враца и Монтана също бяха дадени за пример от Борисов заради добрите показатели на партията на парламентарните избори. Първите места в по-малките избирателни райони обаче не могат да компенсират загубата на реални гласове от най-населените градове като София, Бургас и др.

В Русе ГЕРБ дори остана втора политическа сила зад "Има такъв народ" - там спортният министър Красен Кралев беше водачът на листата, а областният координатор Пламен Нунев беше на второ място. Нунев вече е подал оставка като член на Изпълнителната комисия и като регионален ръководител на ГЕРБ.

Борисов: Ще предложа нов министър-председател с европейска ориентация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Америка се сбогува с култовия Nissan Maxima

Моделът ще излезе от производство догодина

Христо Иванов: Трябва да се върнем към идеята за ограничаване на обхвата на служебните кабинети

Иванов призова служебното правителство да запази политически неутралитет

Пеканов: Надявам се, че интерконекторът с Гърция не е под въпрос

"Може би заради инвазията в Украйна не е морално да продължим търговски взаимоотношения с Русия"

"Ислямски джихад" обстреля с ракети Йерусалим

Това е най-сериозния обстрел между Израел и Газа след 11-дневния конфликт през май 2021

Немците трябва да спестят минимум 20% от енергийното си потребление

"Ако не спестим много и не получим допълнително гориво, ще имаме проблем“

Държавата срещу "момчетата" на "Евролаб": Жандармерия пази служителите на "Капитан Андреево"

Три дни беше блокирано преминавато на товарни камиони с храни

Войната в Украйна "изплаши" туристите от Източна Европа

Варшава, Краков, Братислава сред градовете, които отчитат спадове в туризма