Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Живко Тодоров - трима от най-дългогодишните кметове на ГЕРБ - ще бъдат извадени от националното ръководство на партията заради слабите резултати на парламентарните избори.

Националният съвет на ГЕРБ е свикан на 11 май с цел промени в Изпълнителната комисия, а днес Бойко Борисов потвърди, че е недоволен от работата на ключови фигури от партията по места.

"В градовете, в които бяхме най-успешни, имаме резултати, които не ме задоволяват. Милиарди инвестиции в София - булеварди, метро, жп линии, трамваи, автобуси, южни дъги, северни тангенти... Някъде партията бърка. Една Стара Загора - там няма нещо ненаправено. Един Бургас - буквално няма нещо ненаправено. Там резултатите за Слави Трифонов са най-близки с ГЕРБ. Това, разбира се, ще го анализираме", каза Борисов пред журналисти във Велико Търново.

В София ГЕРБ остана втора политическа сила в два от трите големи избирателни района, след като "Демократична България" събра най-много гласове.

Той уточни, че "не е свалил доверието си от Фандъкова и Митко Николов", но иска от тях отговори на въпроса защо ГЕРБ не е успял да събере достатъчно висок процент.

Собственото му обяснение за неуспеха на ГЕРБ по места, които партията печели на местните избори: "Може би недостатъчно сме показвали, недостатъчно сме били активни в тези градове. Факт е, че там, където загубихме местните избори и направихме промени, например в Благоевград, победихме в пъти. Катастрофално загубихме в Перник на местните избори, но сега БСП и ИТН имат по-малко избиратели от ГЕРБ".

Плевен, Враца и Монтана също бяха дадени за пример от Борисов заради добрите показатели на партията на парламентарните избори. Първите места в по-малките избирателни райони обаче не могат да компенсират загубата на реални гласове от най-населените градове като София, Бургас и др.

В Русе ГЕРБ дори остана втора политическа сила зад "Има такъв народ" - там спортният министър Красен Кралев беше водачът на листата, а областният координатор Пламен Нунев беше на второ място. Нунев вече е подал оставка като член на Изпълнителната комисия и като регионален ръководител на ГЕРБ.

Борисов: Ще предложа нов министър-председател с европейска ориентация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори