Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Живко Тодоров - трима от най-дългогодишните кметове на ГЕРБ - ще бъдат извадени от националното ръководство на партията заради слабите резултати на парламентарните избори. 

Националният съвет на ГЕРБ е свикан на 11 май с цел промени в Изпълнителната комисия, а днес Бойко Борисов потвърди, че е недоволен от работата на ключови фигури от партията по места. 

"В градовете, в които бяхме най-успешни, имаме резултати, които не ме задоволяват. Милиарди инвестиции в София - булеварди, метро, жп линии, трамваи, автобуси, южни дъги, северни тангенти... Някъде партията бърка. Една Стара Загора - там няма нещо ненаправено. Един Бургас - буквално няма нещо ненаправено. Там резултатите за Слави Трифонов са най-близки с ГЕРБ. Това, разбира се, ще го анализираме", каза Борисов пред журналисти във Велико Търново. 

В София ГЕРБ остана втора политическа сила в два от трите големи избирателни района, след като "Демократична България" събра най-много гласове. 

Той уточни, че "не е свалил доверието си от Фандъкова и Митко Николов", но иска от тях отговори на въпроса защо ГЕРБ не е успял да събере достатъчно висок процент. 

Собственото му обяснение за неуспеха на ГЕРБ по места, които партията печели на местните избори: "Може би недостатъчно сме показвали, недостатъчно сме били активни в тези градове. Факт е, че там, където загубихме местните избори и направихме промени, например в Благоевград, победихме в пъти. Катастрофално загубихме в Перник на местните избори, но сега БСП и ИТН имат по-малко избиратели от ГЕРБ". 

Плевен, Враца и Монтана също бяха дадени за пример от Борисов заради добрите показатели на партията на парламентарните избори. Първите места в по-малките избирателни райони обаче не могат да компенсират загубата на реални гласове от най-населените градове като София, Бургас и др. 

В Русе ГЕРБ дори остана втора политическа сила зад "Има такъв народ" - там спортният министър Красен Кралев беше водачът на листата, а областният координатор Пламен Нунев беше на второ място. Нунев вече е подал оставка като член на Изпълнителната комисия и като регионален ръководител на ГЕРБ. 

Борисов: Ще предложа нов министър-председател с европейска ориентация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед