Борисов се надява “некоалиционната сглобка” да има най-много кметове, за да се "препотвърди правителството”

Трите партии, които в момента участват в некоалиционната сглобка като блок, да имат най-много общински съветници и най-много кметове - това ще препотвърди правителството. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни какви са очакванията му и какъв е залогът за предстоящите предстоящите местни избори на 29 октомври.

Предизборната кампания за местния вот официално започна в петък, като на ключови места като София и Пловдив "некоалиционните" партньори ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" се съревновават всеки със свой кандидат за кметското място. Борисов определи тази ситуация като "уникална", тъй като политическите формации трябва да работят заедно в парламента, а в същото време да се конкурират на изборите за местна власт.

"От една страна трябва да помагаме на Асен Василев за бюджета, да водим заедно политиката в парламента. А от друга - да отправяме послания към избирателите колко е лошо да изберат техен или наш кмет или общински съвет", каза той.

"Много деликатност, много такт и внимание трябват, за да подхождаме за по-важната цел - да има правителство. И в същото време да не допускаме в общините да настане такъв хаос", допълни партийният лидер.

Той уточни, че вкарва във формулата за "некоалицията" и ДПС, макар партията да не е част от предварително подписаното управленско споразумение, с което беше излъчен ротационния кабинет с премиер Николай Денков.

"Да, некоалиция сме, но трите партии гласуват заедно. Това е факт, нали? Ако искате да слагаме някакво перде и да казваме, че работи задкулисие, ние не сме съгласни. Затова излизаме с имената си, с подписите си и казваме по тази тема сме се подписали трите партии с тези хора", изтъкна Борисов.

По време на изказването му стана ясно, че от ГЕРБ са се съгласили да отложат гледането на бюджета за 2024 г. с "10-15 дена, или колкото е необходимо". Борисов каза, че ще подкрепи финансовия министър Асен Василев и "този път няма да допуснем старите грешки".

"Ще изговорим нещата предварително и когато бъде внесен бюджетът - ще бъде гласуван", съобщи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024