Борисов се отказва от коалиция с ПП-ДБ, ГЕРБ започва преговори с другите партии Снимка: © Screenshot

ГЕРБ-СДС няма повече да води преговори за редовен кабинет с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и започва разговори и с другите партии по този въпрос. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти.

Той изрази недоволство от факта, че ПП-ДБ продължават "да си играят" на вариант за правителство на малцинството и отказват идеята за общ кабинет между двете най-големи парламентарни групи.

"От днес ГЕРБ-СДС започва преговори с другите партии, коалиция няма да правим. Ще приложим същата тяхна коварна хватка", каза Борисов.

По думите му новата коалиция "взривява единствената добра за държавата" възможност за кабинет и гледа единство към местните избори.

Във вторник от ПП-ДБ обявиха проектокабинета си за втория мандат, начело на който е акад. Николай Денков като предложение за премиер. В момента процедурата по избор на правителство обаче е на ниво първи мандат - тоест на ГЕРБ като победител в изборите на 2 април. Борисов и ГЕРБ поискаха от ПП-ДБ ултимативно да представят имена за правителство с втория мандат - тоест на ПП-ДБ. Това се случи, но Борисов не хареса особено предложението и каза, че евентуалният редовен кабинет трябва да е общ и в него да има и министри от ГЕРБ. Иметата, представени от ПП-ДБ обаче са за втория мандат, който би отишъл при тях, защото още преди изборите коалицията каза, че мандат на ГЕРБ няма да подкрепи.

Лидерът на ГЕРБ критикува поведението на ПП-ДБ и дори ги заплаши, че може да се обедини с другите партии в парламента и да направят така, че коалицията да не получи нито една от комисиите в 49-ото Народно събрание.

"С този си анонс и с това си поведение, а и с опита да ни подкупват - че щели да сложат 2 млрд. в комисия в парламента, която да финансира общините. Щели да ни дадат комисия. Ще им напомня, че когато чегъртаха ГЕРБ, не ни дадоха нито една комисия. Така че с другите партии можем да направим те да не получат въобще такава", предупреди Борисов.

Той уточни, че все пак преговорите между двете партии, които са свързани с общата програма и законопроектите, ще продължат.

Възможната формула

Попитан как точно ще изпълни първия си мандат, Борисов даде многозначни отговори. Първо каза, че партията му е готова да предложи кабинет, аналогичен на предложението на ПП-ДБ, и в него да има министри само от ГЕРБ.

След това обаче той заговори за "кабинет от личности", в който да влязат представители от всички партии. За целта най-голямата политическа сила ще води преговори с всички останали формации, включително и с "Възраждане", а името на премиера ще зависи от постигнатия консенсус.

"Кабинет с личности от други партии. Ние ще предлагаме само наши министри с нашия мандат, ако не стане - ще предложим кабинет на личности", каза той.

Асен Василев отговори на Борисов: Направихме, каквото ГЕРБ поиска, сега да вземат решение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024