Борисов: "Като седят по няколко пъти на камината в Белия дом, тогава ще се мерят с мене!" Снимка: © Screenshot

Официалното посещение на българската делегация в САЩ следващата седмица се превърна в тема на конфликт между Бойко Борисов и ПП-ДБ. Председателят на ГЕРБ ще разговаря с премиера Николай Денков, а визитата в САЩ ще бъде сред темите на срещата.

"Нищо лошо няма да се ходи в Америка, но да се ходи през седмица, вместо тези договори да се подписват в България, в Гранитната зала, от министрите и членовете на комисиите, които са работили по тях.." каза Борисов.

Сред членовете на делегацията се очаква да бъдат финансовият министър Асен Василев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, на икономиката и енергетиката - Богдан Богданов и Румен Радев, началникът на отбраната ген. Цанко Стойков, както и съветници от Министерски съвет.

Липсата на представители на ГЕРБ явно провокира недоволството на Борисов, който атакува целта на пътуването и не пропусна да изтъкне собствените си визити във Вашингтон.

"Вие сте били с мене, оръдейни гърмежи, топове на хълма, паради като съм бил там. Като седят по няколко пъти на камината в Белия дом, тогава ще се мерят с мене", върна се в спомените си Борисов.

Самият Денков обясни по време на парламентарния контрол, че опитите пътуването му до САЩ да се определя като "екскурзия" са манипулация.

"Отдавна не сме имали среща. Добре е да почнем да си говорим директно, а не през медиите. Разговорите през медиите са нещо доста вредно", отговори премиерът.

Борисов отказа да коментира казуса с разрешената сделка на Виваком за Булсатком от КЗК, и вместо това отправи и критики към предишното управление, което по думите му е можело, но не е сменило ръководствата на регулаторите.

"Какво попречи на мнозинството по време на управлението на четворната коалиция ПП-ДБ, ИТН, БСП да сменят регулаторите, които бяха с изтекъл срок, а това сега се поставя като изключително важен въпрос? " попита Борисов.

По времето на кабинета на Кирил Петков бяха сменени няколко председатели на държавни комисии - вкл. на Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на потребителите. Изборът на Станислав Тодоров начело на КЕВР обаче беше атакуван пред Конституционния съд именно от ГЕРБ заради грешка в процедурата в Народното събрание и старият ръководител на регулатора Иван Иванов беше възстановен на власт (вече 2 г. на поста).

Още на шестия месец от управлението Слави Трифонов изтегли своите депутати от мнозинството и свали кабинета след задействан вот на недоверие - в комбинация с ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Процедурата за избор на нов управител на БНБ също беше блокирана заради опит на ИТН да наложат Любомир Каримански на мястото на Димитър Радев въпреки изричния отказ на ПП да го подкрепят.

Председателят на КЗП се избира от правителството, а не от Народното събрание - така служебният кабинет на Гълъб Донев назначи свой собствен кандидат начело на комисията Стоил Алипиев.

Дори сега когато ПП-ДБ и ГЕРБ контролират изпълнителната власт, а министърът на икономиката Богдан Богданов свали доверието си от Алипиев, той отказва да подаде оставка и стои на поста си. Вместо това - Бойко Борисов атакува Богдан Богданов, когото е нарочил за смяна при ротацията.

С новите промени в Конституцията смените в органите с изтекъл мандат, които зависят от избора на Народното събрание, бяха усложнени още повече. В новия член 91б се казва, че решенията за избор ще се приемат с гласовете на най-малко 2/3 от всички народни представители, когато това е предвидено със закон.

Квалифицираното мнозинство досега създаваше само проблеми в опита да се комплектоват мандатни държавни органи и дава несъразмерно влияние на малки партньори, чиито гласове са нужни за достигане на границата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024