Борисов заговори за следизборна коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи кои са приоритетите на партията, които биха довели до формиране на следизборна коалиция в следващото Народно събрание. Той изброи шест изисквания, сред които закон за 100% диверсификация на доставките на газ от "Газпром", таван на цените на горивата от 2.70 лева, договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя F-16, диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, край на "издевателствата" с цената на тока и съдебна реформа.

"След два месеца ще имаме 59 депутати - колкото сега, или повече. С втората или първата партия ще имаме голямо мнозинство да приемем всички тези закони. Както ги подкрепихме за изгонените руски дипломати, за Македония и оръжието за Украйна," каза той, намеквайки за коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"По време на нашето правителство България стана най-газифицираната страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата," коментира той газовата ситуация в страната на брифинг на партията.

"Той е човек с памет, благодарен човек. Когато бяха най-тежките години за него, аз направих във Варна среща на Европейския съюз и дойдоха председателите на Европейския парламент, Европейска комисия и Европейския съюз и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно, мислите?", каза още Борисов.

Той призова правителството в оставка да "спре с лъжите и оправданията": "Писмата на "Булгаргаз" показват пълния провал. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку - договорени са на цена 180 евро, ние го договорихме на 30 евро. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана."

ГЕРБ обвини управляващите, че връщат руските посредници срещу по-висока цена за българските потребители, като се аргументира с писмо от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, което са получили в тяхната "пощенска кутия от буден гражданин".

По техни думи в него се твърди, че няма достатъчно налични количества на газ за месеците октомври, ноември и декември и не е ясно дали има къде да бъдат разтоварени танкерите, които правителството е договорило.

"За българския народ надали вече имат значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция. Факт е, че от "Газпром" българите губят по 20 милиона на ден. На година - 7 милиарда лева. Факт е, че в момента на България ѝ извиват ръцете," добави Борисов и призова останалите политически партии да гласуват за "Закон за 100% диверсификация от "Газпром":

"Как става? Дори ще им кажа. Още сега служебното правителство - търг дългосрочен за доставки над 10 години на втечнен газ. Дали ще е със САЩ, дали ще е с Египет, дали е с Катар, дали е с Гърция - няма значение. За да може бизнесът и домакинствата да знаят на колко ще купуват газа. Второ - има толкова частни, силни, могъщи български компании, които могат да доставят газ. И трето - да се съсредоточим върху добива на български газ."

Обвиненията и предложенията на ГЕРБ идват няколко дни, след като изпълнителният директор на "Овергаз ИНК" АД Сашо Дончев коментира темата пред NOVA, казвайки, че Борисов е наложил "Булгаргаз" като посредник с "Газпром".

Сашо Дончев: Борисов успя да наложи "Булгаргаз" като посредник с "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023