Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи кои са приоритетите на партията, които биха довели до формиране на следизборна коалиция в следващото Народно събрание. Той изброи шест изисквания, сред които закон за 100% диверсификация на доставките на газ от "Газпром", таван на цените на горивата от 2.70 лева, договор със САЩ за доставка на още осем изтребителя F-16, диверсификация на доставките на руско ядрено гориво и мощности, край на "издевателствата" с цената на тока и съдебна реформа.

"След два месеца ще имаме 59 депутати - колкото сега, или повече. С втората или първата партия ще имаме голямо мнозинство да приемем всички тези закони. Както ги подкрепихме за изгонените руски дипломати, за Македония и оръжието за Украйна," каза той, намеквайки за коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"По време на нашето правителство България стана най-газифицираната страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата," коментира той газовата ситуация в страната на брифинг на партията.

"Той е човек с памет, благодарен човек. Когато бяха най-тежките години за него, аз направих във Варна среща на Европейския съюз и дойдоха председателите на Европейския парламент, Европейска комисия и Европейския съюз и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно, мислите?", каза още Борисов.

Той призова правителството в оставка да "спре с лъжите и оправданията": "Писмата на "Булгаргаз" показват пълния провал. Пълен провал са и всичките им ходения в Баку - договорени са на цена 180 евро, ние го договорихме на 30 евро. Когато започнахме да правим „Александруполис“ на гола поляна, ние купихме 20% и резервирахме капацитет. Ние проектирахме, финансирахме, и построихме точно толкова, колкото Кирил Петков ходи да върти крана."

ГЕРБ обвини управляващите, че връщат руските посредници срещу по-висока цена за българските потребители, като се аргументира с писмо от "Булгаргаз" до Българския енергиен холдинг, което са получили в тяхната "пощенска кутия от буден гражданин".

По техни думи в него се твърди, че няма достатъчно налични количества на газ за месеците октомври, ноември и декември и не е ясно дали има къде да бъдат разтоварени танкерите, които правителството е договорило.

"За българския народ надали вече имат значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция. Факт е, че от "Газпром" българите губят по 20 милиона на ден. На година - 7 милиарда лева. Факт е, че в момента на България ѝ извиват ръцете," добави Борисов и призова останалите политически партии да гласуват за "Закон за 100% диверсификация от "Газпром":

"Как става? Дори ще им кажа. Още сега служебното правителство - търг дългосрочен за доставки над 10 години на втечнен газ. Дали ще е със САЩ, дали ще е с Египет, дали е с Катар, дали е с Гърция - няма значение. За да може бизнесът и домакинствата да знаят на колко ще купуват газа. Второ - има толкова частни, силни, могъщи български компании, които могат да доставят газ. И трето - да се съсредоточим върху добива на български газ."

Обвиненията и предложенията на ГЕРБ идват няколко дни, след като изпълнителният директор на "Овергаз ИНК" АД Сашо Дончев коментира темата пред NOVA, казвайки, че Борисов е наложил "Булгаргаз" като посредник с "Газпром".

Сашо Дончев: Борисов успя да наложи "Булгаргаз" като посредник с "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"