Борисов иска избирателната система на Гърция - но ГЕРБ нямаше да има повече депутати дори с нея Снимка: © Булевард България

ГЕРБ смята да предложи кабинет на малцинството, ако не получи подкрепа за коалиционно правителство от друга партия извън ДПС.

При това положение - Бойко Борисов ще очаква гласове от "всички отговорни хора (в Народното събрание), които не искат да отидем на избори за седми път".

Той обаче лансира и още един вариант - смяна на избирателната система, така че да се даде изкуствена преднина на първата политическа сила, която и да е тя.

"Масово се ходи на Гърция, а гръцката избирателна система е интересна. При Ципрас пробваха нашата и видяха хаоса, който създаде. Колегата Мицотакис създаде промяна, която гарантира стабилността на Гърция", обяви той.

Избирателната система в Гърция дава допълнителни мандати на първата политическа сила - между 20 и 50 в зависимост от резултата, който тя е получила. Не се присъждат допълнителни гласове, ако първата сила има по-малко от 25% от всички избиратели. Mандат се добавя за всеки половин процент над 25, който тя е спечелила.

Мандатите-бонуси се изваждат предварително от 300-членния състав на гръцкия парламент и остатъкът се разпределя пропорционално на големината на всички политически сили.

Ако партията има поне 38%, тя на практика може да управлява и самостоятелно. Това се случи през юни 2023 г., когато Кириякос Мицотакис спечели 40.5% от гласовете на гръцките избиратели и получи еднопартийно мнозинство - 158 от общо 300 депутати. Опозицията остана силно разделена между 8 политически сили и деветима независими.

Бариерата за представителство в гръцкия парламент е по-ниска от българската - 3%.

В случая с ГЕРБ през юни 2024 г. - партията получи само 24.71% (под 531 000 гласа), което нямаше да ѝ стигне за служебна победа дори по гръцката система.

Гърция също променяше начина, по който се определят депутатите ѝ - преди 2016 г. бонусът за първата партия беше 50 места независимо от собствения ѝ резултат.

През 2016 г. премиерът Алексис Ципрас реши да предложи пропорционална система, в която всяка политическа сила получава съответния относителен дял от местата в парламента без служебно допълване за мнозинство.

Заради изискванията на гръцкото законодателство - първият случай, в който пропорционалната система се приложи реално в Гърция, беше през май 2023. Тогава Мицотакис пак спечели малко под 40%, но те не му бяха достатъчни за еднопартийно управление.

Премиерът веднага отказа да прави правителство без мнозинство и бяха насрочени нови избори, при които модифицираната система с бонус за първия вече беше приложена.

Разбира се - ако избирателната система се промени, това може да промени и мотивацията на избирателите.

Борисов посочи, че не е обсъждал този вариант по време на консултациите с Румен Радев.

Във всички случаи, ГЕРБ няма да приеме условията на ИТН за експертно правителство с третия мандат.

"Имаме една-две седмици да премислим. Нека всички да си видят реалните резултати и тогава да кажат, за да търсим компромис", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024