Борисов: Текстът за спекулата си е на БСП и няма да го подкрепим втори път Снимка: © https://www.facebook.com/boyko.borissov.7

Премиерът Бойко Борисов каза, че от БСП са предложили мерките срещу спекулата на цените, които влязоха като текст към новия Закон за извънредното положение. Днес президентът Румен Радев каза, че ще наложи вето на част от закона, включително и на тази за създаването на таван на цените. Министър-председателят сподели, че когато текстът бъде върнат за повторно гласуване, управляващите няма да го подкрепят отново.

Текстът гласи, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение. Глобата за поскъпнала стока дори с 1 стотинка ще е 5% от оборота на цялата компания за 2019 г.

„С моите колеги носим цялата отговорност. Защото приехме един член в закона, предложен от БСП, и веднага настана хаос. Той създава спекулата. Когато този текст влезе отново за гласуване, няма да гласуваме за него. По-добре да останем без този текст, отколкото да останем с него – той изкривява пазара“, обяви Борисов на пресконференция в Министерския съвет.

„Много е интересно това, което се случва. А и доста неочаквано. От неделя до днес сме провели две срещи с президента по инициатива и на двамата. Участваха министри, щабът, секретари. Всеки ден му се обаждам и поддържаме контакт за това какво правим. Днес той се обади и изложи мотивите си за ветото. В сравнение с това, което Радев каза в четвъртък - то няма нищо общо с това, което чух днес. В мое, в наше присъствие, той каза друго“, коментира Борисов частичното вето на Радев.

В изявлението си премиерът каза, че може да се наложат още по-строги мерки в периода на извънредното положение. Няма обаче да удължава извънредното положение, поне на този етап.

Борисов каза, че другото възражение на държавния глава е било свързано с понятието "невярна информация". В един от текстовете на новия закон предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Борисов каза, че ще промени думата "невярна", за да може текстът да остане в сила.

"Аз му казах да я заменят с която дума искат. Всяка сутрин и всяка вечер национален щаб, само от експерти, без политически лица, дава цялата информация. Даже тази сутрин проф. Костов, който има стара вражда с проф. Мутафчийски, застана на една страна с него. Искам на всеки специалист, професор, доктор - да се чуват мненията им за следващите мерки, защото никой не може да каже колко още ще продължи епидемията", каза Борисов.

"Не искаме да остане нито една сфера от хора, на които да не им чуем мнението. Затова го направихме – трябва да имаме цялата палитра от медицински специалисти, защото се ръководим само и единствено от експерти. Прилагаме мерките на секундата", каза премиерът.

"Нещо повече, всички в президенството говорихме заедно и всички се съгласиха, че мерките на правителството са най-добри в Европа – най-навременни, най-бързи, най-точни. Затова ги изпълняваме така. Бързо затворихме места, на които се струпват много хора, за да овладеем пандемията", смята министър-председателят.

Той каза, че има две теории за пандемията - по първата е тръгнала Великобритания, "но после изпълни нашите мерки в рамките на дни". "Най-развитите здравни системи в света – САЩ, Германия, Италия, прецениха, че моделът на Великобритания не е правилен. Натискайки вируса, ние си създаваме време, в което да се разболяват хора, да се излекуват хора. Затова го правим – в името на всеки българин", смята Борисов.

Премиерът каза, че основната му задача, за която "полагаме огромни усилия и която светът е доказал", е да защити здравето и живота на хората. "Вземали са ни територии, плащали сме репарации със селскостопанската си продукция и е оцеляла", сподели той.

"Временно управление на партията на президента Радев – няма да го допусна. До последно ще се боря за пенсиите на хората, да се намери ваксина, да се намерят лекарства", смята Борисов и отново се върна на темата за евентуалното вето на президента Радев.

"Те дадоха всякакви безумни предложения", сподели той относно БСП. "Президентът няма нито една конкретна мярка. Всички страни предприемат спасителни пакети за бизнеса и икономиката. Но никой не е казал колко, защото не знаем времето на пандемията. Ако автомобилните гиганти в Италия, Франция, Германия спрат – нашите заводи за стъкла, фарове, мигачи, електроника, какво ще правят? Говорим за много големи икономики".

Борисов: Армията ще има само подпомагаща функция, ако МВР иска помощ

"На президента първата му задача беше да извади пари за самолетите "Грипен", защо не ги даде на медицинските сестри? Сега самолети вече не ни трябват", каза Борисов.

"Имахме осем хиляди облекла и ги раздадохме на първия ден. Македонският премиер ни се моли за една опаковка от лекарството, което ген. Мутафчийски раздаде на болниците. Ние се справихме много бързо. Ако Радев ръководеше държавата на 3 март, той нямаше да вземе нито една мярка. За четири дни ние реконструирахме системата – създаваме милион маски, 2000 облекла, търсим с всичко възможно дори лепило за тези наши нужди".

"Когато сме си говорили с президента Радев, винаги сме проявявали разбиране. А сега сякаш си говорим с друг човек", смята премиерът, който се обърна към държавния глава още веднъж, за да обясни каква ще е функцията на армията при извънредното положение.

"Уважаеми г-н президент, единственото, за което ще се използва армията, това ще бъде по искане на МВР. Защото полицията, пожарната и социалните служби ще омалеят. И ако се наложи, армията ще се използва за подпомагащи действия. Това са мъже в разцвета на силите си, дисциплинирани. Те трябва да помогнат на народа".

"Имаме много хора в болниците, а се гласим за общо 4000", каза премиерът. "Имаме над 100 фирми, които се реорганизират. Парите, които отпускаме, ще са за нашите доктори и лаборанти. Толкова много компании работят вече", каза Борисов.

Премиерът за медицинския съвет: Искам да чуя мнението на всяка част от обществото

Днес премиерът обяви създаването на медицински съвет от експерти, който да подпомага Националния оперативен щаб в борбата срещу новия коронавирус. На пресконференцията той бе попитан дали ще има и представител на зъболекарите.

„Председателят на зъболекарския съюз каза, че би искал в този съвет да има такъв представител. Той го предложи и аз не виждам нещо лошо. Какво е лошото той да е петият човек в този съвет? Може да трябва да осигурим безплатни маски на зъболекарите. Това е мое мнение, трябва да се чуе тази част от обществото, трябва да ценим всяко мнение", каза Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024