Снимка: © Getty Images

Десетки тела са открити в жилищните квартали на Бородянка, съобщи украинският главен прокурор Ирина Венедиктова. Подозренията са, че Бородянка и Мариупол могат да се окажат още по-големи касапници и от Буча.

„Двадесет и шест тела бяха открити само от развалините на два жилищни блока“, пише Венедиктова във Фейсбук. Колко още мъртви ще бъдат открити в града северозападно от Киев е „невъзможно да се предвиди“. След като руските сили напуснаха мястото, започна поетапно разчистване на отломките, търсят се оцелели граждани.

Преди началото на войната в Бородянка са живеели около 13 хиляди души.

Там няма военни обекти, „единствената им цел беше цивилното население“, казва главният прокурор на Украйна. Според Венедиктова руската армия е използвала забранените касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън и става дума за военно престъпление, като доказателствата "са навсякъде".

Украинският президент Владимир Зеленски също определи ситуацията в Бородянка след изтеглянето на руските войски като опустошителна. "Много по-голям ужас" от Буча, който беше завзет от украинската армия преди няколко дни, каза Зеленски във видеообръщение към сънародниците си в четвъртък. „Там има повече жертви на руската окупация.“

"Почти на всяка улица гледката е като тази в Буча - пълно е с тела на цивилни хора. А какво ли ще се случи, когато светът научи истината за деянията на руската армия и в Мариупол? Навсякъде, където са били руските окупатори , са извършени едни и същи жестокости", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Засега информацията не може да бъде проверена независим, украинската гражданска защита търси оцелели и жертви от сряда.

Малко след като стана известен петият голям пакет от санкции на ЕС срещу Русия, Зеленски призова за още по-строги санкции. Санкциите, които сега са наложени, все още не са достатъчни, за да спрат Русия и да сложат край на войната, каза президентът. В същото време той поиска оръжия за страната си, "с които можем да победим на бойното поле". Това ще бъде най-силната санкция срещу Русия.

Зеленски каза, че въоръжените сили на страната му все още правят всичко възможно, за да отблъснат офанзивата на руските войски в Донбас. Руските части там се активизираха и получиха подкрепление от нови сили от Русия.

Според украински източници вчера ракетна атака на руските сили е ударила инфраструктурни съоръжения в Одеска област в южната част на страната. Това съобщава и сайтът "Украинска правда" . Ракетната атака е извършена от морето. Очакват се подробности за точните цели и щетите, причинени от инцидента.

Вчера стана ясно, Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) разполага с нова "потискаща" информация за зверствата, извършени от руските военни в Буча. Според "Шпигел", външното разузнаване е прихванало радиосъобщения от руснаци, които обсъждат убийствата на цивилни в град Буча.

Записите на германското разузнаване показват, че изтезанията на цивилни не са нито случайни действия, нито ексцесии от страна на отделни войници. Материалът е илюстрация, че руснаците в Буча обсъждат зверствата като част от ежедневния си живот.

Това означава, че убийствата на цивилни са станали част от тактиката на руските военни и са парче от по-голяма стратегия за всяване на страх и упражняване на терор над цивилното население с цел задушаване на съпротивата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор