Германия прихвана записи на руски войници, обсъждащи зверствата в Буча Снимка: © Getty Images

Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) разполага с нова "потискаща" информация за зверствата, извършени от руските военни в Буча. Според "Шпигел", външното разузнаване е прихванало радиосъобщения от руснаци, които обсъждат убийствата на цивилни в град Буча.

Някои от радиосъобщенията могат директно да бъдат свързани и с екзекуциите на конкретни хора, чиито мъртви тела бяха заснети по улиците на града и станаха публично достояние по целия свят.

След изтеглянето на руските военни от Буча бяха разкрити масов гроб и десетки цивилни трупове, оставени да лежат на улицата със седмици. От снимките се виждаше, че някои от тях са с вързани ръце, по телата на други личаха следи от изтезания. Според украинците сред жертвите има жени и деца.

Руското правителство категорично отрече руските сили да са отговорни за тези военни престъпления. Нещо повече - направиха се опити, включително и в България, да се прокара внушението, че картините от зверствата са постановка на Украйна.

Фалшивата информация бързо беше опровергана от многобройни изявления на очевидци, с които говориха представители на западните медии, както и от сателитните изображения с висока резолюция от Maxar, подробно анализирани от журналисти от New York Times.

Прихванатите записи, с които разполага немското разузнаване, напълно опровергават твърденията на руските власти, че армията им няма вина за клането в Буча.

Федералната разузнавателна служба е докладвала за констатациите си в Бундестага в сряда.

Едно от радиосъобщенията например е разговор, в който войник казва на друг, че той и негови колеги са застреляли на пътя човек на велосипед.

Една от снимките на зверствата показваше точно труп на мъж, убит, докато е карал колелото си. В друго радио съобщение мъж казва: "Първо разпитайте войниците, след това ги застреляйте".

Материалът доказва и че служители на руските наемни войски "Вагнер“ са изиграли ключова роля в зверствата. Това не е изненадващо, тъй като войниците на "Вагнер" станах известни именно с изключителната си жестокост в Сирия.

Анализът на немските служби показва, че радиосъобщенията съответстват на местоположенията на тела, открити по главния път в Буча.

Анализатори смята, че убийствата може да са част от руската стратегия.

Първоначално очевидци съобщиха, че в първите дни на окупацията на Буча, са били разположени предимно "млади войници".

Впоследствие обаче те са заменени от други сили, което съвпада с атаките срещу цивилни. Има данни, че е възможно там да са влезли и чеченски войски.

Руската армия твърди, че е излязла от Буча на 30 март, а според украинските въоръжени сили изтеглянето е станало в ранните часове на 31 март.

Записите на германското разузнаване показват, че изтезанията на цивилни не са нито случайни действия, нито ексцесии на отделни войници, излезли извън контрол. По-скоро материалът е илюстрация, че руснаците в Буча обсъждат зверствата като част от ежедневния си живот.

Това означава, че убийствата на цивилни са станали част от тактиката на руските военни и са парче от по-голяма стратегия за всяване на страх и упражняване на терор над цивилното население с цел задушаване на съпротивата.

Пак по данни на "Шпигел" в сряда са били анализирани още прихванати звукозаписи, чието точно локализиране обаче за момента е трудно. Отново обаче става дума за описания на жестокости по подобие на Буча, само че на други места. Има индикации и за престъпления в околностите на обсадения Мариупол в Южна Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024