Bosch може да придобие Whirlpool Снимка: © Getty Images

Германският гигант Bosch обмисля да придобие американската компания за производство на бяла техника Whirlpool. Според източници на агенция Reuters германската компания се е консултирала с пазарни експерти за ефекта от потенциална сделка за Whirlpool, чиято пазарна стойност се оценява на около 4,8 милиарда долара.

От Bosch и Whirlpool са отказали да коментират "слухове", съобщава агенцията, като отбелязва, че във всеки случай придобиването на един от най-големите производители на бяла техника ще подсили и разшири бизнеса на Bosch в сфера, в която конкуренцията от азиатски компании нараства.

Потенциалната сделката за Whirlpool, чиито марки включват Ariston, Hotpoint, Ignis и Privileg, би била сред най-големите за германската индустриална група.

В последните 2 години Whirlpool, загуби над 50% от пазарната си стойност, а наскоро обяви, че има намерение да съкрати 1000 души, за да намали разходите за сметка на печалбата си.

В последните години Whirlpool претърпява значително преструктуриране, като компанията обедини европейския си бизнес в нова компания, контролирана от турския конкурент Arcelik, и продаде бизнеса си в Близкия изток и Африка.

През май изпълнителният директор на Bosch, Стефан Хартунг, коментира пред германския бизнес всекидневник Handelsblatt , че компанията разглежда няколко по-големи цели за придобиване и че не изключва влизане в нов бизнес сектор или глобална сделка.

Потенциалната сделка идва в момент, когато Bosch се конкурира за придобиване на активи на друга американска компания - Johnson Controls International, която се занимава с производство на отопление и вентилация. Стойността ѝ се оценява на над 6 милиарда долара.

Американската Whirlpool, известна с големите си уреди като перални машини и хладилници, в последните години се стреми да разшири клиентската си база, като се развива в по-малки уреди като еспресо машини и други, докато се опитва да преодолее забавянето на бизнеса си.

Непосредствено след излизането на новината, акциите на компанията поскъпнаха с 20%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев уволни още 5 души в областните управи и назначи нов кадър на ДПС

Само едно от местата е попълнено засега

15:22 - 03.07.2024
Важно днес

Руският посланик в Алжир е починал внезапно

Това е втори смъртен случай на руски дипломат в Африка за 2 месеца

14:54 - 03.07.2024
Кино и сериали

Гари Олдман и Slow Horses се завръщат на екран на 4 септември

Вече е ясно - ще има и 5-и сезон на шпионската сага за провалени разузнавачи, които вършат подвизи

14:47 - 03.07.2024
Европейски дневници

Идва ли краят на евтините стоки от Shein и Temu в Европа

Европейската комисия планира да премахне прага от 150 евро, под който стоките са освободени от мита

14:40 - 03.07.2024
Важно днес

"Винаги верни!" : Един ден с Морската пехота на Украйна

"Истории от първа линия" - среща с Морската пехота на Украйна

11:50 - 03.07.2024
Живот

Нора, за която няма невъзможни неща

От юрист без спортен бекграунд до вдъхновяващ бегач с мечта за Ню Йорк

11:16 - 03.07.2024