Те танцуват, правят задно салто, тичат, скачат и умеят паркур - а сега роботите на Boston Dynamics вече могат да си проправят път през препятствия, да вдигат и да подхвърлят вещи. Като кутия с инструменти за ремонт.

В новия клип на компанията роботът Atlas трябва да донесе кутията на човек, който се намира на 2-3 метра височина върху метално скеле. Демонстрацията изисква той да използва сензорите си и множество програмирани способности, за да се ориентира в маршрута от земята до височината на скелето и да пренесе необходимите инструменти.

Atlas първо подсигурява пътя си нагоре, като взема дървена дъска и я превръща в мост. След това машината отива до кутията и я вдига с девте си ръце - щипки.

Хуманоидът се изкачва по стълбите и дъската, като стига до едно ниво под площадката на човека. Вместо да се катери по нея, Atlas подхвърля кутията с инструменти и си намира нов път надолу - за тази цел бута препятствието, голям дървен сандък, и го използва за по-лесно приземяване.

На финала роботът прави салто със завъртане в 540 градуса и стъпва безупречно на двата си крака, след което - видимо доволен от себе си - прави жест на победител с лявата си ръка.

"Голям самохвалко си", репликира човекът от скелето.

Демонстрацията показва как Atlas може да бъде практичен помощник на хората в строителната индустрия.

Досегашните умения като танци и паркур са "интересни примери за доста сложно синхронизирано движение", но сега Boston Dynamics искат да покажат, че изобретенията им могат да бъдат употребявани по смислен и удобен начин.

Дали Atlas няма да направи общите работници по строежите излишни - засега отговорът е не. Роботът все още е в процес на разработка и не се продава за разлика от кучето Spot.

Но със сигурност подсказва нивото на напредъка на технологиите и бъдещето на роботиката.

Задно салто и юмрук във въздуха: Роботите на Boston Dynamics се научиха на паркур


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024