Някои хора им се възхищават, други все повече се плашат от способностите им, но няма спор, че роботите на Boston Dynamics са страхотен пример за напредъка на технологиите. 

Ако в края на 2020 г. всички се забавлявахме с хореографията на моделите Atlas, Spot и Handle на фона на парчето "Do You Love Me", сега компанията представи най-новото умение на хуманоидите си - паркур. 

Видеото показва как Atlas тича и скача между различни препятствия като дървени сандъци, маси, стълбища и наклонени плоскости, с празни разстояния помежду им. Роботът успява да прескочи височината на греда, като се опира само на "юмрука" си - упражнение, което може да е сравнително лесно за един човек, но е истинско изпитание за структурата и тежестта на машината. 

Вторият участник в демонстрацията също успява да балансира, бягайки по тясната повърхност на гредата, а за финал двата робота правят две поредни задни салта и се поздравяват за успешната демонстрация. 

"Доведохме Atlas до границите на възможностите му, за да открием ново поколение на мобилност, възприятия и атлетична интелигентност", казват от Boston Dynamics. 

Клипът изглежда като перфектно постижение за инженерите на компанията, но се оказва, че самите те все още не са доволни от изпълнението. В последния момент Atlas e трябвало да направи малко по-различен жест с ръката си и е изгубил равновесие за секунда.

"Умението на един робот да прави задно салто може би никога няма да влезе в употреба при комерсиални условия", посочват от Boston Dynamics. "Но не е нужно да имаш твърде развито въображение или специфични познания, за да разбереш защо би било полезно Atlas да може да изпълнява същите движения и физически задачи, както и хората. Ако роботите могат да реагират на околната среда със същото ниво на ловкост като един обикновен човек, то мащабът на потенциалните му приложения би бил практически неограничен". 

Защо паркур? Колкото и специфичен да изглежда този спорт, той дава възможност на Atlas да експериментира и да придобива нови способности. Паркур ангажира цялото тяло по време на упражненията, като изисква поддържането на равновесие и бързи реакции при често сменящи се разнообразни препятствия. 

Ако постиженията на Atlas във видеото изглеждат толкова добри, че да заслужават отделна олимпийска дисциплина за роботи, Boston Dynamics не крият, че усъвършенстването на тези движения е отнело доста сериозни усилия и експерименти - често неуспешни. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба