Някои хора им се възхищават, други все повече се плашат от способностите им, но няма спор, че роботите на Boston Dynamics са страхотен пример за напредъка на технологиите.

Ако в края на 2020 г. всички се забавлявахме с хореографията на моделите Atlas, Spot и Handle на фона на парчето "Do You Love Me", сега компанията представи най-новото умение на хуманоидите си - паркур.

Видеото показва как Atlas тича и скача между различни препятствия като дървени сандъци, маси, стълбища и наклонени плоскости, с празни разстояния помежду им. Роботът успява да прескочи височината на греда, като се опира само на "юмрука" си - упражнение, което може да е сравнително лесно за един човек, но е истинско изпитание за структурата и тежестта на машината.

Вторият участник в демонстрацията също успява да балансира, бягайки по тясната повърхност на гредата, а за финал двата робота правят две поредни задни салта и се поздравяват за успешната демонстрация.

"Доведохме Atlas до границите на възможностите му, за да открием ново поколение на мобилност, възприятия и атлетична интелигентност", казват от Boston Dynamics.

Клипът изглежда като перфектно постижение за инженерите на компанията, но се оказва, че самите те все още не са доволни от изпълнението. В последния момент Atlas e трябвало да направи малко по-различен жест с ръката си и е изгубил равновесие за секунда.

"Умението на един робот да прави задно салто може би никога няма да влезе в употреба при комерсиални условия", посочват от Boston Dynamics. "Но не е нужно да имаш твърде развито въображение или специфични познания, за да разбереш защо би било полезно Atlas да може да изпълнява същите движения и физически задачи, както и хората. Ако роботите могат да реагират на околната среда със същото ниво на ловкост като един обикновен човек, то мащабът на потенциалните му приложения би бил практически неограничен".

Защо паркур? Колкото и специфичен да изглежда този спорт, той дава възможност на Atlas да експериментира и да придобива нови способности. Паркур ангажира цялото тяло по време на упражненията, като изисква поддържането на равновесие и бързи реакции при често сменящи се разнообразни препятствия.

Ако постиженията на Atlas във видеото изглеждат толкова добри, че да заслужават отделна олимпийска дисциплина за роботи, Boston Dynamics не крият, че усъвършенстването на тези движения е отнело доста сериозни усилия и експерименти - често неуспешни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия