Задно салто и юмрук във въздуха: Роботите на Boston Dynamics се научиха на паркур

Някои хора им се възхищават, други все повече се плашат от способностите им, но няма спор, че роботите на Boston Dynamics са страхотен пример за напредъка на технологиите.

Ако в края на 2020 г. всички се забавлявахме с хореографията на моделите Atlas, Spot и Handle на фона на парчето "Do You Love Me", сега компанията представи най-новото умение на хуманоидите си - паркур.

Видеото показва как Atlas тича и скача между различни препятствия като дървени сандъци, маси, стълбища и наклонени плоскости, с празни разстояния помежду им. Роботът успява да прескочи височината на греда, като се опира само на "юмрука" си - упражнение, което може да е сравнително лесно за един човек, но е истинско изпитание за структурата и тежестта на машината.

Вторият участник в демонстрацията също успява да балансира, бягайки по тясната повърхност на гредата, а за финал двата робота правят две поредни задни салта и се поздравяват за успешната демонстрация.

"Доведохме Atlas до границите на възможностите му, за да открием ново поколение на мобилност, възприятия и атлетична интелигентност", казват от Boston Dynamics.

Клипът изглежда като перфектно постижение за инженерите на компанията, но се оказва, че самите те все още не са доволни от изпълнението. В последния момент Atlas e трябвало да направи малко по-различен жест с ръката си и е изгубил равновесие за секунда.

"Умението на един робот да прави задно салто може би никога няма да влезе в употреба при комерсиални условия", посочват от Boston Dynamics. "Но не е нужно да имаш твърде развито въображение или специфични познания, за да разбереш защо би било полезно Atlas да може да изпълнява същите движения и физически задачи, както и хората. Ако роботите могат да реагират на околната среда със същото ниво на ловкост като един обикновен човек, то мащабът на потенциалните му приложения би бил практически неограничен".

Защо паркур? Колкото и специфичен да изглежда този спорт, той дава възможност на Atlas да експериментира и да придобива нови способности. Паркур ангажира цялото тяло по време на упражненията, като изисква поддържането на равновесие и бързи реакции при често сменящи се разнообразни препятствия.

Ако постиженията на Atlas във видеото изглеждат толкова добри, че да заслужават отделна олимпийска дисциплина за роботи, Boston Dynamics не крият, че усъвършенстването на тези движения е отнело доста сериозни усилия и експерименти - често неуспешни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024