Без гаджета, срещи и секс. Новият тренд "boy sober" отказва жените от запознанства с мъже Снимка: © Getty Images

Не използвате никакви приложения за запознанства, не ходите на срещи и със сигурност не започвате никакви романтични връзки. Така накратко може да бъде обяснена новата тенденция, която завладява социалните мрежи. Хиляди жени качват видеоклипове, в които описват как са "изтрезнели" от момчетата и възхваляват ползите от това да си без партньор.

Трендът стана известен онлайн под името "boy sober" (в буквален превод "трезвена от момчета") и включва едногодишна забрана за всякакви срещи и секс. Вместо това жените са призовавани да отделят времето за себе си, лечение и да се концентрират върху бъдещите си лични цели.

Манията започва в TikTok, когато 26-годишната Хоуп Уудард споделя за едногодишната почивка, която си е взела от секса и излизането по срещи. Тя започва, след като е осъзнала, че човекът, когото е харесвала, всъщност не се е интересува особено от нея.

"През цялото време проверявах телефона си като луда. После осъзнах, че на него не му пукаше за мен", споделя Уудард.

Затова през ноември тя поставя началото на своята "трезвеност" от мъжете и обещава, че ще се въздържа от тях за цялата 2024 г. Хоуп изтрива всичките си приложения за запознанства и започва да документира преживяването с клипове в TikTok пред аудиторията ѝ от половин милион последователи.

Според нея, за да се включиш в тренда, трябва да спазваш следните правила:

  • Без приложения за запознанства
  • Никакви срещи
  • Без прегръдки и целувки
  • Никакви излизания с бивши гаджета
  • Без situationships - Gen Z сленг за романтична или сексуална връзка, която не се счита за официална

Хоуп подчертава, че "няма как да сте свободни, ако някой все още заема място в ума ви". Сред позволените неща обаче е флирта. 26-годишната жена казва, че той не само е нормален, но и препоръчителен.

@justhopinalong

The official boysober rules lmk if you had questions or feedback

♬ original sound - Hope Woodard

Трендът бързо придобива популярност и хиляди жени се включват в него, като споделят впечатленията си в социалните мрежи. Видеата с хаштаг #boysober имат хиляди гледания в TikTok.

Каква е причината?

Какво би могло да накара толкова много жени да сложат на пауза романтичните си животи? Отговорът всъщност е в приложенията за запознанства.

През последните години използването на дигитални решения като Tinder намалява заради разочарованието и умората на потребители. Акциите на Match Group - компанията майка на Tinder и Bumble постоянно губят от стойността си.

Срещу компанията има и заведени искове. Един от тях я обвинява в умишлено "използване на психологически манипулативни функции, за да се гарантира, че потребителите ще останат в приложението постоянно".

Доклад на Pew Research Center за 2023 г. показва още, че Tinder, който е гигантът на пазара за онлайн запознанства, се свива. Годишните изтегляния на приложението са намалели с повече от една трета спрямо пика му през 2014 г.

Д-р Лиза Портолан - преподавател в Технологичния университет в Сидни, посочва в своя статия за британския вестник "Guardian", че много жени са отблъснати от приложенията за срещи заради чувството на безпокойство и уязвимост.

"Многобройни проучвания подчертават тревожното разпространение на нежелани съобщения, преследване и измами, насочени към жени. Тази атмосфера на страх не само подкопава доверието, но и подкопава основната цел на тези приложения като места за истинско общуване", пише тя.

Портолан, която е и автор на книгата "Любов, интимност и онлайн запознанства", посочва още, че за много жени травмата, която приложенията могат да нанесат, не оправдава възможността за срещане на партньор.

През последните години психолози наблюдават и променящо се отношение към любовта и връзките особено сред по-младото поколение. За тях бракът и концепцията за сродна душа все повече се смятат за отживелица, докато самоусъвършенстването и изграждането на по-силни приятелства придобиват по-голямо значение.

Проучване на дигиталното решение за запознанства Bumble показва, че 47% от 18-24-годишните във Великобритания казват, че платоничните приятелства са по-важни за тях от романтичните.

Не всички обаче са убедени в идеята за "въздържане от мъже". Някои потребителки в TikTok смятат, че не биха успели да правят това за цяла една година и това по-скоро би им навредило повече от потенциално неуспешна връзка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024