Снимка: © NOVA

Председателят на "Български национален съюз" (БНС) Боян Расате беше изгонен от студиото на сутрешния блок по Нова ТВ в понеделник, след като отрече участие във вандалската акция срещу LGBT-центъра и предизвика скандал.

Интервюто с Расате, който е настоящ кандидат-президент, продължи едва 4 минути, тъй като обидите му към LGBT-общността принудиха водещият Виктор Николаев да поиска микрофонът му да бъде изключен.

Водещите попитаха Расате дали е участвал в нападението над Rainbow Hub в събота, при което са били счупени мебели и разпилени документи и брошури, а младо момиче е било ударено с юмрук. „Като настояща американска колония, ще се позова на 5-ата поправка от Конституцията на САЩ – тя ми позволява да не давам изявления, с които биха ме обвинили в извършване на престъпление“, заяви председателят на БНС.

„Защо се криете?“, попита го Мирослава Иванова, а Расате отговори: „В последните 2-3 дни медиите и едни определени кръгове вият като чакали, че било станало нещо кой знае какво. Какво е станало всъщност? Две маси и два рафта от IKEA са били счупени. Аз не съм на разпит“.

Николаев заяви, че ако Расате не отговори конкретно дали е участвал във вандалската проява, няма смисъл разговорът да продължава.

„Вие, когато говорите за LGBT, замисляли ли сте се какво се случва на тези места?“, отвърна той, а през това време Нова ТВ излъчи кадри, на които Глория Филипова от Rainbow Hub казва, че е била ударена с юмрук от Расате след нахлуването в центъра на общо около 10 души.

Момче от LGBT-центъра потвърждава за удара и добавя, че Боян Расате съборил цял шкаф върху него. От кадрите се вижда как са изпотрошени и преобърнати много от мебелите.

На повторен въпрос дали е участвал в нападението, Расате каза: „Не. Знаете ли, вие ме въртите на един и същ въпрос, все едно сте ме викнали на инквизиция. Знаете какво се случва на тези места, но си затваряте очите. Много сте елементарни и се излагате пред хората. Затваряте си очите, защото политическото лоби, което е в парламента, ви плаща“, каза той и опита да покаже снимки от Rainbow Hub и "какво се прави там".

Виктор Николаев обаче му отвърна: „Напуснете студиото. Напуснете, защото сте дошли и си правите предизборна реклама“.

„Искам да прекратим разговора. Това не е място за пропаганда. Спрете микрофона на Боян Расате“, каза водещият и председателят на БНС напусна студиото.

Здравей, България, как е гледната точка?

Боян Станков-Расате е ръководител на БНС, които организират ежегодния "Луков марш", превръщайки годишнината от убийството на генерала в неонацистко шествие. На последните парламентарни избори на 11 юли партията му получи 4690 гласа (0,17%).

Прокуратурата обмисля дали да поиска имунитета на кандидата за президент Боян Расате. „По-късно ще обявим какво ще предприемем, изчакваме компетентната прокуратура какво ще реши", каза пред "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според Rainbow Hub нападението се е случило броени дни след входирането на петицията от над 8000 подписа в подкрепа на добавянето на анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза в българското законодателство.

Бойко Борисов, “Да, България”, “Продължаваме промяната”, Николай Хаджигенов и Радан Кънев са сред партиите и личностите, които осъдиха нападението.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва