Бойко Борисов пререди Радев и Янев за срещата със Заев и прогнозира: "Ще избягат от отговорност" Снимка: © Facebook.com/Boyko Borissov

Бойко Борисов пререди президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев, като първи покани пристигналия на посещение премиер на Северна Македония Зоран Заев.

Въпреки че бяха обявени само срещи с държавния глава и министър-председателя от служебното правителство, Заев се озова в централата на ГЕРБ, където бе посрещнат от Борисов с думите „братко мой“ и с прегръдка от бившия премиер.

Председателят на ГЕРБ седна на масата с премиера на Северна Македония и неговата делегация, като на срещата присъстваха още двамата бивши външни министри Даниел Митов и Екатерина Захариева, както и председателят на младежките структури на партията Георг Георгиев.

Бойко Борисов атакува служебното правителство и Радев пред събеседника си и го предупреди за предстоящите срещи с твърдение, че държавният глава и Стефан Янев ще „избягат от отговорност“. Той прехвърли топката към служебния кабинет, въпреки че именно неговото правителство блокира първо пътя на Скопие към ЕС.

„Днес ще имате доста срещи, доколкото разбрах. Аз съм убеден – понеже познавам хората, с които ще се срещате, особено Радев – ще ви кажат, че нищо не може да се постигне без парламент“, каза Борисов, коментирайки темата за преговорите за еврочленство на Северна Македония.

„Ще прехвърли отново, както навремето с „Грипените“, топката към парламента, когато дойде. Сегашното служебно правителство има всички права. Може да преговаря с вас, да иска нов Договор за добросъседство - ако не им харесва нашият. Но те ще избягат от отговорност, защото те винаги така правят. В същото време лъжат евроатлантическите партньори, че са „за“ Северна Македония да влезе в ЕС“, твърди Борисов.

„Те ще дезертират, аз съм сигурен, нищо няма да излезе от днешната ви среща“, заяви още бившият премиер.

Той предложи на Заев младежките структури на колкото се може повече партии от Северна Македония и България да направят общ форум.

„Аз, както и в началото, така и сега, разчитам, че ако не намерим като две държави, две нации, два народа, решение - поколения млади македонци и млади българи ще се мразят. Помниш, че държави не си говориха, а като идваха в София, почваха да си говорят – и сърбите с Косово, и Черна гора, и Босна. Имам предложение – младежките ни организации, няма значение от кои партии са, да направят един форум. Младите, защото те ще се мразят. Ние сме по към края на политическата кариера, те ще имат проблеми в бъдеще“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Заев му връчи подарък - кутия с пури, а Борисов припомни случая със записа от срещата между президентския секретар Пламен Узунов и бившия шеф на митниците в София Петко Петков. В него се вижда как Петков му връчва плик, в който твърди, че има пури и ром. „Пурите само Радев ги прибира, пури, коняк… Но го приемам като символика, братко мой“, каза Борисов на премиера на Северна Македония.

Призиви към Радев да се "отърве" от Пламен Узунов след аферата с плика

Заев заяви, че пътят на Скопие към ЕС бил възможен „благодарение на българското правителство на премиера Борисов“. „Вие привлякохте вниманието на ЕС за Западните Балкани и еврочленството, не само за Северна Македония“, смята той.

Борисов не за първи път прережда Радев и служебния кабинет за среща с гост-политик. В края на май еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели се видя първо с лидера на ГЕРБ, въпреки че бе обявил само събития с участието на президента и членове на кабинета.

Тогава Силвия Атипова от „Да, България“ изпрати писмо до ЕК и Урсула фон дер Лайен, с което призова да се разследва посещението на Вархели. „Срещата на г-н Вархели с представители на само една политическа партия поставя под въпрос неговата безпристрастност и тази на Европейската комисия“, написа тя.

"Да, България" пита ЕК защо еврокомисар се е срещнал първо с Борисов, а после с правителството



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024