Бойко Рашков: Над 120 души са следени със СРС по време на протестите

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че е готов да предостави на Народното събрание справка с имена на поне 123 граждани, за които в МВР има данни, че са следени със СРС по време на протестите срещу кабинета на Бойко Борисов.

Рашков многократно отказа исканията на ГЕРБ да съобщи имената на подслушваните от трибуната на Народното събрание. Отказано беше и искането на Александър Ненков за преминаване към закрито заседание, на което министърът да говори с имена.

"Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте дясната ръка на таралежа да ви чете СРС-та", беше репликата на Бойко Рашков към ГЕРБ.

"Ако наистина сте наистина смел човек, за какъвто се представяте, а не социалистически милиционер трябва да покажете доказателства. Ние сме дълбоко мотивирани тази тема да не я оставим. Ще поискаме всички материали, за които твърдите, че сте събрали, но не сме видели", реагира по-късно Тома Биков. Той обвини министъра на вътрешните работи, че е подпомогнал кампанията на "Изправи се", докато е атакувал ГЕРБ, и че произвежда "активни мероприятия по аналогов начин".

Бойко Рашков посочи, че е готов още днес да предаде документите по проверката за подслушванията, но по опис в парламентарна комисия - това може да бъде и временната комисия, формирана за разследване на полицейското насилие по време на протестите. Тя се оглавява от Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

"Ще предоставим данните на парламентарна комисия, която ще има достъп до другите институции - специализираната прокуратура, която има регистър за исканията и разрешенията, специализираният съд с регистратура за класифицирана информация, ДАТО и специализираната дирекция на ДАНС. Тази проверка може да се извърши само с ваша намеса. Вие ще изпълните ролята на Бюрото за контрол на СРС - роля, която то не изпълни. Това е единственият начин да се стигне докрай да се изясни подслушването и проследяването на лица, за които няма никакви данни да са извършили престъпление", каза вътрешният министър.

Рашков цитира две постановления от прокурори за откриване на досъдебно производство, по които има разрешение за подслушвания. С тях се разпорежда на службите да започнат прилагането на СРС срещу предполагаеми участници в престъпление срещу Републиката заради протестите против кабинета "Борисов 3" и Иван Гешев.

"Тези постановления първоначално са били предоставени на МВР. Дадени са на бившия главен секретар и са занесени в ГДБОП. В тази служба обаче прокурорският акт не е заведен. Служителите са изпълнявали разпореждания на ръководителите, без да познават съдържанието на този акт, устно, разнасяйки листчета с имена на хора", каза Рашков.

Той допусна, че може да е имало повече от две досъдебни производства, защото периодът на следене на заподозрените лица в някои случаи е "не по-малко от 8-9 месеца", т.е. над законоворазрешения срок. Не стана ясно колко от разрешенията са дадени от Специализирания наказателен съд, но Рашков цитира данни от годишния доклад на Бюрото за контрол на СРС за 2020 г., от който става ясно, че само този съд стои зад 71,36% (2798 броя) от всички разрешени специални разузнавателни средства в цяла България.

Съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова направи гневно изказване от трибуната на Народното събрание, като обяви, че има данни - включително разпечатки на телефонните си разговори - от които става ясно, че целият офис на нейното гражданско сдружение е бил подслушван по време на протестите през 2020 г. - включително счетоводител, PR и други хора, които не са политически ангажирани.

"Срещу тях са прилагани СРС в продължение на месеци. Видяхме нашите разговори. Не мога да повярвам, че ПГ на ГЕРБ стои зад това да се подслушват граждани, политици и журналисти. Целта на този дебат е това повече да не се случва. Утре службите ще слушат вас, аз съм гарант, че това няма да стане", каза тя, като се обърна към депутатите от ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Освободената "по лични причини" от финансовия надзор Мария Филипова оглави КЗП

Със свое решение служебният кабинет е сменил цялото ръководство на комисията

18:00 - 22.05.2024
Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Култура

Måneskin тръгват на турне в Европа, ще обиколят 11 държави

За феновете в България най-близкият концерт ще е в Гърция

16:59 - 22.05.2024
Живот

Бил Гейтс препоръчва 4 книги и един сериал за лято 2024

Кои са петте истории "за хора, които помагат на другите", припознати от милиардера

15:59 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Бизнес

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

Банката чака отговор и от българското Министерство на финансите за мерки срещу схемите

14:34 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024