Вътрешният министър Бойко Рашков изненадващо опроверга данните от брифинга на Лена Бориславова в Министерски съвет от сряда, в който тя предупреди за информация за готвени провокации от криминално-проявени лица по време на готвения протест на пожарникарите в събота, 19 февруари. 

Рашков даде пресконференция след срещата си с представител на един от полицейските синдикати, на която беше помолен да даде повече подробности за тези данни. 

"Грешка е станала. За сряда става въпрос, а не за събота. Ние нямаме никакви опасения, че протестът, който са планирали колегите от синдиката на МВР, ще имат действия, които ще застрашат по някакъв начин обществения ред. Това е изключено. Просто е станала грешка. Имаме предвид протестите, които се подготвят в сряда. Нека да коригираме, грешки, лапсуси стават, знаете много добре", каза Рашков. 

Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР потвърди, че е получил уверения, че предполагаемите провокации не са свързани с протест, организиран от кадри на министерството. 

Рашков не уточни изрично за кой протест са събрани данни, но думите му дойдоха часове след като "Възраждане" заяви готовност да направи нова демонстрация не само срещу Covid-сертификатите, но и срещу цялостната политика на кабинета на 23 февруари - сряда. 

По-рано днес Лена Бориславова коментира, че МС е информиран от Бойко Рашков за текуща организация в цялата страна на "криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в тези протести. Част от тези лица са купувачи на гласове в различни региони на страната и са известни на МВР". 

Тя уточни, че става дума за "протеста тази събота, организиран от синдиката на пожарникарите към МВР". 

Към данните за организиране на предполагаеми провокации беше добавено и "поне едно от лицата" в списъка на 19-те имена, предоставени на прокуратурата от Кирил Петков заради съмнения за корупционни престъпления. 

На въпроса към Бойко Рашков кой е въпросният човек, той отговори: "Ще се въздържа да давам отговор, по-добре това да каже премиерът, щом е подсказал в тази посока". 

"Нас ни притеснява тези данни, с които разполагаме, да не се предприемат провокативни действия, включително действия, с които да се предизвикат групи-участници в протеста, да се стигне до остър конфликт със служителите на МВР и утре нашите опоненти да кажат: "Пременил се Илия пак в тия". Ние ще вземем всички възможни законни мерки, така че да бъдат избегнати подобни нежелани последици от протеста. Иначе протестът е нещо, което законът предвижда, ние не се притесняваме от протести. Напротив, те ни стимулират по-ускорено да предприемем действия, така че да се решат проблемите, които съществуват", каза още Бойко Рашков, като допълни, че правителството все още не е изкарало своите първи 100 дни, но е подложено на политически натиск. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията