Плащат на криминално проявени да участват в протест срещу властта, твърдят службите

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е уведомил кабинета на заседанието в сряда, че в цялата страна тече организация от „криминално проявени субекти“, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в протестите на пожарникарите, планирани за идната събота.

„Протестът е тази събота, организиран от синдиката на пожарникарите към МВР. Във връзка с организацията, Кирил Петков ще проведе среща днес с представителите на протестиращите, ще се обсъдят техните проблеми“, отбеляза началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова след правителственото заседание.

„По повод на организацията, която тече, и въпреки диалога между протестиращите и правителството, бяхме информирани от Бойко Рашков, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в тези протести. Част от тези лица са купувачи на гласове в различни региони на страната и са известни на МВР“, добави тя.

Бориславова заяви, че за поне едно от лицата в списъка на Кирил Петков с 19 души, свързани с корупцията у нас, също има данни, че „съдейства за организирането на по-масови протести въпреки течащия диалог с правителството“. Тя не посочи имена.

Кирил Петков: Събрахме данни за корупция на 19 души, предадохме ги на 20-ия от списъка

На 19 февруари е планирана демонстрация в София, организирана от националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". Причината е, че те не са съгласни с проектобюджета на България за 2022 г. и готвените промени в структурата на МВР. Недоволстващите цитират като причина „неяснотата, генерирана от изказвания в медиите на политици, упражняващи се на тема реформи в МВР".

От синдиката на пожарникарите, които са подкрепени за демонстрация от синдиката на гражданската администрация в МВР, също коментираха казуса. "Информацията, която се изнесе пред вас, медиите, от говорителката на Министерски съвет – за оперативни данни, че криминални контингенти организират протести, които да се слеят с нас – не знам дали има такава информация. Но желая колегите от специалните служби на МВР да ни информират, ако наистина има такава информация".

"Протестът ще е мирен, ние сме отговорни хора, не искаме да създаваме напрежение в обществото. Искаме само да се чуят нашите искания - да се увеличат средствата в Бюджет 2022 по перо "персонал". Още със 100 милиона лева поне да се увеличи перо "капиталови разходи". И трето, да се възстанови социалният диалог в МВР, защото в последните месец и половина се създаде доста напрежение", заявиха от организацията на протеста.

На днешното си заседание кабинетът е приел и три точки за финансиране и запълване на дефицитите на армията. Едната е вземане на решение за приемане на оферта за придобиване на радио-комуникационно оборудване на стойност около 35,5 милиона лева, с което ще се запълни дефицитът между българските танкове и бойните машини.

Има решение на МС за одобряване на инвестиционните разходи в рамките на Бюджет 2022 за подобряване на силите при специални операции - 60 милиона лева, както и закупуване на бронирани и високопроходими автомобили и модернизация на танкове – за приблизително 99 млн. лв.

„С решение на Министерски съвет бяха приети и изменения в Наказателния кодекс по повод критики от ЕС и ЕК още от 2019 г., в които ни е обърнато внимание, че предишното Народно събрание не е предприело мерки за актуализиране на наказанията във връзка с квалифицирани състави на компютърни престъпления, престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост и детската сексуална онлайн експлоатация. Внасяме предложения, за да отговорим на критиките и да подобрим защитата на уязвимите групи“, заяви Лена Бориславова.

Тя потвърди и информацията на bTV, че България е поискала и е получила отсрочка от един месец за оценка на Плана за възстановяване и устойчивост от Европейската комисия. Новата дата е до 15 март 2022 г.

„След внасянето през октомври планът бе върнат с технически забележки, успоредно с това правителството промени някои проекти, за да гарантира сигурност, че ще получим средства. Този месец няма да се отрази за усвояването на средствата, а само ще документира това те със сигурност да бъдат усвоени“, обясниха от кабинета.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024