Кирил Петков: Събрахме данни за корупция на 19 души, предадохме ги на 20-ия от списъка Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков влезе в пряк конфликт с главния прокурор Иван Гешев, като го добави към списъка с хората, за които смята, че са в основата на корупцията в страната.

От трибуната на Народното събрание Петков обяви, че е дал на прокуратурата списък с 19 имена, за които има "ясни факти" от публична достъпна информация за корупция.

"Исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща огромно внимание към тях и не ги пропуска. Защо имената бяха 19, а аз казах в Брюксел, че са 20? Защото моята идея е, че за 19 от тях бяхме събрали медийните публикации, а на 20-тия го предадохме", каза Кирил Петков.

Думите му дойдоха в отговор на въпрос от страна на Йордан Цонев (ДПС), който поиска да знае на каква основа са определени въпросните хора в списъка - сред тях е и колегата му от ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Цонев поиска да знае дали Петков е включил в него и бизнесмена Иво Прокопиев, защото по думите му "като влезеш в Google има много разследвания за него като медиен монополист и енергиен бизнес, и участник в приватизацията".

"Ако това ви се струва като фиксация - не е, защото нашите избиратели се интересуват от тази тема", каза Цонев.

"Няма наши, ваши, всички са равни пред закона. Ако имате ясни сигнали за което и да е лице, включително Иво Прокопиев, радвам се да ми ги предадете. Оттук нататък - всички под един аршин. България е държава, в която ще следваме законодателството", отговори Кирил Петков.

На въпроса какви филтри са приложени за подбора на имената и защо Пеевски присъства вътре, той отговори с препратка към закона "Магнитски", по който депутатът от ДПС е санкциониран:

"Преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа Магнитски минават през много голям филтър - първо трябва да има информация от посолството, после трябва да се прегледа през Министерството на финансите, да мине през администрацията на Белия дом, да се оцени дали това ще доведе до дипломатически скандал. Филтрите са много. И само когато се минат всички тези филтри, лицата по списъка Магнитски се обявяват. Аз знам, че вие обжалвате. Но шансът цялата американска администрация - от-до - да се е объркала, винаги съществува. Но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. Защо? Защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", каза Петков.

Междувременно председателят на ДПС Мустафа Карадайъ даде брифинг в Народното събрание, на който обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу Асен Василев за това, че "поема ангажименти и обещава да извършва неправомерни действия" спрямо Делян Пеевски.

"В конкретния случай - ревизия на вече извършените и приключили ревизии на нашия народен представител г-н Делян Пеевски, ревизии, чийто резултат не им харесва", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024